Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην κατανάλωση ενέργειας για τις μεταφορές. Απάντηση στον Κ. Χατζηδάκη.

Μεταξύ των πρώτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα στην κατανάλωση ενέργειας για τις μεταφορές. Καταναλώνουμε πολύ περισσότερη ενέργεια στις μεταφορές παρά στον τομέα της βιομηχανίας ή στα νοικοκυριά. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα ενέργειας, Άντρις Πίμπαλγκς, στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Με αφορμή τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην ΕΕ, αλλά και την παγκόσμια ανησυχία που επικρατεί για την υπερκατανάλωση ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης θέλησε να πληροφορηθεί το ποσοστό κατανομής της κατανάλωσης ενέργειας ανά τομέα σε κάθε κράτος μέλος.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Επίτροπος, η χώρα μας βρίσκεται στην 6η θέση κατανάλωσης ενέργειας για τον τομέα των μεταφορών στην ΕΕ-27, με ποσοστό 39,3%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 30,4%. Την πρωτιά κατέχει το Λουξεμβούργο (60,1%) και ακολουθούν η Μάλτα (58,6%) και η Κύπρος (46,4%), χώρες όμως με ιδιαιτερότητες, λόγω του μεγέθους τους. Η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας στον τομέα των μεταφορών παρουσιάζεται στη Φινλανδία (17,9%), την Εσθονία (17%) και την Σλοβακία (15,8%).


Εξίσου σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα όχι μόνο έχουμε μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για μεταφορές, αλλά αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την κατανάλωση ενέργειας από τα νοικοκυριά (26,5%), από τον τομέα της βιομηχανίας (20%) ή από άλλους τομείς (14,2%). Η τάση αυτή επικρατεί στην πλειοψηφία των κρατών μελών. Κι αυτό, παρά τη γενική αντίληψη των Ευρωπαίων -όπως προκύπτει από το σχετικό Ευρωβαρόμετρο του Ιανουαρίου- ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ οφείλεται στη βιομηχανική παραγωγή. Μάλιστα, το 68% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύει ότι η βιομηχανική παραγωγή καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο ενεργειακής κατανάλωσης στη χώρα μας, το 54% δίνει την πρώτη θέση στη θέρμανση, ενώ μόνο το 38% στις μεταφορές.


Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: “Ο τομέας των μεταφορών εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το πετρέλαιο, μια πηγή ενέργειας που έχει -αποδεδειγμένα- αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. Η Ελλάδα είναι μια κατεξοχήν πετρελαιοκίνητη χώρα. Κι όμως, εμείς οι ίδιοι δεν αντιλαμβανόμαστε πόση ενέργεια καταναλώνουμε καθημερινά για τις μεταφορές μας. Στην προσπάθεια λοιπόν για την απεξάρτηση της οικονομίας μας από το πετρέλαιο, πρέπει να δώσουμε ουσιαστική ώθηση στα μέσα μαζικών μεταφορών, προκειμένου να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να προστατεύσουμε το περιβάλλον.”

Μετάβαση στο περιεχόμενο