Η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά στην έλλειψη δωρητών οργάνων στην Ευρώπη παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκου Κυπριανού στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.
Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης με ερώτησή του προς την Κομισιόν έθετε το πρόβλημα της έλλειψης δωρητών οργάνων στην ΕΕ, ζητώντας πληροφορίες για το μέγεθος του προβλήματος στα κράτη μέλη. Παράλληλα ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καλούσε την Επιτροπή να υποδείξει τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διαδοθεί ευρύτερα ο θεσμός της δωρεάς οργάνων στα κράτη μέλη.
Στην απάντησή του ο κ. Κυπριανού αφού τονίζει ότι η δωρεά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν τομέα στενής συνεργασίας Επιτροπής και Συμβουλίου, καθώς η έλλειψη δωρητών περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς που επωφελούνται από ανάλογες μορφές θεραπείας, παραθέτει στατιστικά στοιχεία από το ενημερωτικό δελτίο «Transplant» για όλη την Ευρώπη. Τα στοιχεία αυτά που αφορούν την μετά θάνατο δωρεά οργάνων επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τις χαμηλές επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα αυτό καθώς ο αριθμός των 6 «πτωματικών δοτών» ( cadaveric donors)
ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2004 (δηλαδή 66 πτωματικοί δότες την ίδια χρονιά) αποτελεί
τον δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ. Στην τελευταία θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο με 2 δότες ανά εκ. πληθυσμού, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη σε χειρότερη μοίρα από εμάς βρίσκεται μόνο η Τουρκία, η Βουλγαρία, και η Ρουμανία . Ανάλογα ποσοστά παρουσιάζει η χώρα μας και σε επί μέρους τομείς όπως στην μεταμόσχευση νεφρού ( από πτωματικούς δότες), ήπατος και καρδιάς.
Στην συνέχεια ο Επίτροπος αναφέρεται στις δράσεις που αναλαμβάνει η Επιτροπή για την αύξηση της δωρεάς οργάνων. Αυτές είναι:
•
Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
προγραμμάτων για την διάδοση της δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων
•
Ενίσχυση κοινοτικών προγραμμάτων στους τομείς της έρευνας, της κοινωνίας της πληροφορίας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας τα οποία σχετίζονται με τη δωρεά οργάνων
•
Χρηματοδότηση προγραμμάτων στον τομέα της κοινωνίας της πληροφορίας, όπου έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες που επιτρέπουν μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες για τα όργανα που διατίθενται για μεταμόσχευση στην ΕΕ.