Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ οδηγεί αυτόματα σε αναγνώριση των πτυχίων.

Αυτόματη οφείλει να είναι η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων για τους απόφοιτους από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στην Ελλάδα. Η Κομισιόν έχει ήδη προβεί σε διαβήματα ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν στο κοινοτικό δίκαιο. Αυτά προκύπτουν από απάντηση του Επιτρόπου για θέματα εσωτερικής αγοράς, Τσάρλι Μακ Γκρίβι, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη.


Συγκεκριμένα, έπειτα από σειρά ερωτημάτων που είχε δεχθεί ο κ. Χατζηδάκης την τελευταία περίοδο από πολίτες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών τους είτε στη Βουλγαρία είτε στη Ρουμανία, ζήτησε ο ίδιος να πληροφορηθεί ποια είναι η θέση της Κομισιόν ως προς την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων στην Ελλάδα.


Ο Επίτροπος στην απάντησή του κάνει σαφές ότι με την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από αυτά τα κράτη θα έπρεπε να είναι αυτόματη. Δεν απαιτείται, δηλαδή, πρώτα η ενσωμάτωση ειδικής νομοθεσίας στο ελληνικό δίκαιο, παρά την έκδοση εγκυκλίου από τις ελληνικές αρχές προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, η Κομισιόν τονίζει ότι οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στα εθνικά δικαστήρια επικαλούμενοι τις διατάξεις της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Οδηγία 2006/100), ακόμα και αν αυτή δεν έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τη σχετική νομοθεσία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, οφείλει να κάνει το ίδιο και για τα προσόντα που έχουν αποκτηθεί στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.


Τέλος, ο Επίτροπος επισημαίνει ότι η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει από τις ελληνικές αρχές πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες που σκοπεύουν να αναλάβουν βραχυπρόθεσμα για να επιλύσουν το πρόβλημα αναγνώρισης προσόντων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Μετάβαση στο περιεχόμενο