Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Κανείς δεν γνωρίζει τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του ΟΑΕΔ

Η υφιστάμενη διάρθρωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις παρεμβάσεις του Οργανισμού στην αγορά εργασίας για τον περιορισμό της ανεργίας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτρόπου για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, κ. Άννας Διαμαντοπούλου σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Κωστή Χατζηδάκη.


Ο κ. Χατζηδάκης στην ερώτησή του έθετε υπόψιν της Επιτροπής στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του διακρατικού προγράμματος TSER, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 6% εγγεγραμμένων ανέργων καταλαμβάνει θέση εργασίας κάνοντας χρήση των δομών του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, “η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αναπτύξει ένα κεντρικό σύστημα στατιστικής παρακολούθησης. Κατά συνέπεια με βάση την υφιστάμενη διάρθρωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, είναι δύσκολο να υπάρξουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους δείκτες επίδοσης του ΟΑΕΔ για την παρακολούθηση των ροών εξόδου και εισόδου του εργατικού δυναμικού από και προς την ανεργία στην Ελλάδα”.


Η αρμόδια κοινοτική Επίτροπος προσθέτει στη συνέχεια ότι για το λόγο αυτό το Συμβούλιο, ενεργώντας κατόπιν συστάσεως της Επιτροπής, απηύθυνε ειδική σύσταση στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και η ανάπτυξη ενός κεντρικού συστήματος στατιστικής παρακολούθησης. Έχει μάλιστα προβλεφθεί κοινοτική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για το σκοπό αυτό.


Σχολιάζοντας την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Είναι πολύ δύσκολο να μας πείσει η Κυβέρνηση για την προτεραιότητα που δίνει στο θέμα της ανεργίας. Δεν έχει φροντίσει να εξασφαλίσει ούτε τη λειτουργία ενός στατιστικού συστήματος που θα μας παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία για τους δείκτες επίδοσης του ΟΑΕΔ, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε σωστά την μέχρι τώρα πορεία του. Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι ξοδεύουμε τεράστια κοινοτικά κονδύλια χωρίς πρόγραμμα, χωρίς να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα των δράσεων και φυσικά χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, ενώ έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η ανεργία στην Ελλάδα επιμένει και η χώρα μας κατέχει την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων.”.
Μετάβαση στο περιεχόμενο