Κινδύνους για τη δημόσια υγεία συνεπάγεται η ανεξέλεγκτη εναπόθεση στο περιβάλλον ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, φαξ, κ.α). Αυτό προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Μαργκό Βάλστρεμ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης, στην ερώτηση του, είχε επισημάνει ότι μόνο για το 1998 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρεται να υπήρξαν 8 εκατομμύρια τόνοι τέτοιου είδους αποβλήτων και ότι ο όγκος τους θα συνεχίζει να αυξάνει εξαιτίας της όλο και πιο συχνής χρήσης ηλεκτρονικών μηχανημάτων από τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή.
Η κ. Βάλστρεμ στην απάντησή της, αναγνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχει η δημόσια υγεία, από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση στο περιβάλλον των άχρηστων πια ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, εξαιτίας της έκπλυσης και της εξάτμισης επικίνδυνων ουσιών. Αναλυτικά, η Επίτροπος χρησιμοποιώντας στην απάντησή της επιστημονική ορολογία, αναφέρει ότι: ”Κατά την καταστροφή ορισμένων ηλεκτρικών συσκευών, όπως λόγου χάρη οι διακόπτες κυκλωμάτων, παρατηρείται έκπλυση υδραργύρου. Το ίδιο ισχύει για τα πολυχρωριωμένα διφαινύλια (PCB) των πυκνωτών. Όταν απορρίπτονται βρωμιούχα πλαστικά επιβραδυντικά φλόγας ή πλαστικά περιέχοντα κάδμιο, τόσο οι πολυβρωμιούχοι διφαινυλαιθέρες (PBDE) όσο και το κάδμιο μπορεί να αποπλυθούν στο έδαφος και στα υπόγεια νερά.”
Συνεχίζοντας την απάντησή της προς τον κ. Χατζηδάκη, η κ. Βάλστρεμ σημειώνει ότι: “Έχει βρεθεί ότι σημαντικά ποσά ιόντων μολύβδου διαλύονται από σπασμένα γυαλιά περιέχοντα μόλυβδο, όπως το κωνικό γυαλί των καθοδικών σωλήνων, από όξινα υπόγεια νερά που συχνά απαντώνται στις χωματερές. Επομένως, μπορεί να δημιουργηθεί ρύπανση από τα κωνικά γυαλιά καθοδικών σωλήνων στις χωματερές”. Επιπλέον, αναφέρει η αρμόδια κοινοτική Επίτροπος: “Στις χωματερές συχνά εμφανίζονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Σε τέτοιες πυρκαγιές μπορούν πράγματι να ελευθερωθούν τόσο τα μέταλλα όσο και άλλες χημικές ουσίες, όπως οι εξαιρετικά τοξικές ουσίες και τα φουράνια περιλαμβανομένης και της τετραχλωρο-διβενζο-διοξίνης (ΤCDD) και πολυχλωριούχων και πολυβρωμιούχων διοξινών και φουρανίων (PCDD, PBDD και PCDF) από αλογονούχες ουσίες επιβραδυντικών φλόγας και από πυκνωτές περιέχοντες PCB.”
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, η Επιτροπή υπέβαλε το 2000 δύο προτάσεις για την έκδοση οδηγιών σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων προερχόμενων από ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό καθώς επίσης και για τους περιορισμούς σε επικίνδυνα απόβλητα των ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Το Συμβούλιο Υπουργών υιοθέτησε δύο κοινές θέσεις επί των προτάσεων της Κομισιόν στις 4 Δεκεμβρίου 2001, οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση.