Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Με 41% το πρόγραμμα της Υγείας τελευταίο στις απορροφήσεις

Πάνω από τα μισά κοινοτικά κονδύλια που δικαιούται στον τομέα της Υγείας χάνει η Ελλάδα ενάμισι μήνα πριν από το τέλος της προγραμματικής περιόδου του Β΄ΚΠΣ, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, μετά από ερώτηση του Κωστή Χατζηδάκη, ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, η απάντηση – καταπέλτης του αρμόδιου επιτρόπου για τα θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ αναφέρει ως ποσοστό απορρόφησης στο πρόγραμμα ” Υγεία και Πρόνοια ” της Ελλάδας το 41% ! Πρόκειται ουσιαστικά για το πρόγραμμα, στο οποίο η χώρα μας έχει χειρότερη επίδοση σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα σκέλη του Β’ ΚΠΣ!
Όσον αφορά τα αίτια αυτής της κατάστασης, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρει – επί λέξει – ότι ”το πρόγραμμα καθυστέρησε κάπως να ξεκινήσει”. Επιπλέον, τονίζει ο επίτροπος, μεγάλο μέρος των κονδυλίων προοριζόταν για την αγορά τεχνικού εξοπλισμού, αλλά αυτό έχει καταστεί αδύνατο λόγω της έλλειψης προόδου στην κατασκευή των προβλεπόμενων νοσοκομειακών εγκαταστάσεων. Τέλος, ένας ακόμη λόγος, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι ότι στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων δεν υπήρξε έγκαιρη προσαρμογή των διαδικασιών επαγγελματικής κατάρτισης στις απαιτήσεις του προγράμματος.
Ο κ. Μπαρνιέ ολοκληρώνει την απάντησή του αναφερόμενος στην πρόβλεψη των ελληνικών αρχών ότι θα καταφέρουν τελικά να απορροφήσουν τα κονδύλια.
Για το θέμα αυτό ο κ. Χατζηδάκης παρατηρεί ότι ”……πρόκειται για κοινοτικές πιστώσεις ύψους περίπου 75 δισεκατομμυρίων, από τα οποία εμείς αξιωθήκαμε να απορροφήσουμε μόνο τα 30, λες και τα υπόλοιπα 44 δισ. δεν τα χρειαζόμαστε. Και, μάλιστα, είναι εξοργιστικό να έχουμε τις χαμηλότερες απορροφήσεις σε ένα τομέα ζωτικής σημασίας για τον Έλληνα πολίτη, καθώς είναι τοις πάσι γνωστά τα προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας μας!
” Δυστυχώς, αυτά είναι τα αποτελέσματα έλλειψης σχεδιασμού και σωστής διοικητικής υποστήριξης”, συμπληρώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. ”Οι αρμόδιες αρχές σχεδιάζουν στην τύχη και προσπαθούν εκ των υστέρων να αντιληφθούν τί σχεδίασαν. Για μια ακόμη φορά, μπαίνει το κάρο μπροστά από το άλογο”.


Μετάβαση στο περιεχόμενο