Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Μεγάλη καθυστέρηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία των Πληροφοριών». Ανησυχία για την συνέχεια

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία των Πληροφοριών» αποτελεί ένα από τα προγράμματα με τη βραδύτερη εξέλιξη που εκτελούνται στην Ελλάδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για την εξέλιξη του προγράμματος. Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Μισέλ Μπαρνιέ σε ερωτήσεις του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού κ. Μιχάλη Παπαγιαννάκη.


Στην απάντησή του ο κ. Μπαρνιέ επισημαίνει ότι: «Το Ε.Π Κοινωνία των Πληροφοριών αποτελεί ένα από τα προγράμματα με τη βραδύτερη εξέλιξη που εκτελούνται στην Ελλάδα όσον αφορά τα αριθμητικά δεδομένα για τις δαπάνες» και συνεχίζει τονίζοντας ότι: «Η δημόσια δαπάνη για το πρόγραμμα μέχρι τώρα έχει ανέλθει σε 73,8 εκατ.- € ή το 3,3% της προβλεπόμενης από το πρόγραμμα δημόσιας δαπάνης». Συνεχίζοντας την απάντησή του προς τους κυρίους Χατζηδάκη και Παπαγιαννάκη, ο κ. Μπαρνιέ υπογραμμίζει ότι σημαντικό μέρος του προγράμματος συνδέεται με την πρόοδο της απελευθέρωσης στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Ο Επίτροπος σημειώνει επ’ αυτού ότι αν και το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα συμφωνεί με την κοινοτική νομοθεσία και το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε στον τομέα αυτό αναμένονταν ότι θα εγκριθεί από τις ελληνικές αρχές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003, η πλήρης επίπτωση της απελευθέρωσης δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή στην αγορά. Αυτό το γεγονός κατά την Κομισιόν έχει προκαλέσει επιπρόσθετη καθυστέρηση στην εκτέλεση του προγράμματος. Ας σημειωθεί ότι στην ίδια απάντηση επισημαίνεται παράλληλα η «περιορισμένη επιτυχία» παλαιότερων προσπαθειών για την προώθηση της Κοινωνίας των Πληροφοριών στην Ελλάδα.


Όσον αφορά τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων ο κ. Μπαρνιέ επισημαίνει ότι: «Ήδη η Επιτροπή εξετάζει την κατάσταση από κοινού με τις ελληνικές αρχές και ειδικότερα κατά πόσον υφίσταται κίνδυνος απώλειας πιστώσεων κατά το έτος 2003 (κανόνας ν+2)». Αν και ο Επίτροπος σημειώνει ότι επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσος κίνδυνος, η γενικότερη διατύπωση της απάντησης υποδηλώνει την σχετική ανησυχία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μετάβαση στο περιεχόμενο