Ανεπαρκή και χρονοβόρα κρίνονται τα μέτρα που υιοθέτησε πρόσφατα η ΕΕΤΤ ( Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ) για την μείωση των τιμών
χονδρικής στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Επιτρόπου αρμόδιας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Βίβιαν Ρέντινγκ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.
Η Κομισιόν ζητά πιο ουσιαστικές μειώσεις προς όφελος των καταναλωτών.
Ως γνωστόν η ΕΕΤΤ, μετά από προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθέτησε πρόσφατα ορισμένα μέτρα με στόχο την μείωση των «τελών τερματισμού» στην κινητή τηλεφωνία ( οι χρεώσεις χονδρικής για κλήσεις από κινητό σε σταθερό και από κινητό μία εταιρείας σε κινητό άλλης, που στη συνέχεια μεταφέρονται στις πλάτες του καταναλωτή). Οι ρυθμίσεις αυτές, που εναρμονίζονταν με τις εκούσιες μειώσεις στις οποίες είχαν προβεί ήδη οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, θεωρήθηκαν από τον κ. Χατζηδάκη ανεπαρκείς. Γι’ αυτό υπέβαλε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν επισημαίνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα μείωσης των τιμών είναι χρονοβόρο ( 12 μήνες από την
δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πράγμα που δεν έχει ακόμα συμβεί ), αλλά και ότι με βάση την απόφαση της ΕΕΤΤ θα επιτρέπεται πλέον ελάχιστη χρέωση για 30 δευτερόλεπτα κλήσης, ανεξάρτητα από την πραγματική διάρκειά της. Το τελευταίο, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει ως συνέπεια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να κερδίσουν σημαντικό ποσό από αυτό που χάνουν λόγω των μειώσεων. Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό είναι καθαρά ελληνικού ενδιαφέροντος και δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα της περιαγωγής ( roaming ), για το οποίο η Κομισιόν κατέθεσε τις προτάσεις της την προηγούμενη εβδομάδα.
Η κα Ρέντινγκ, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες του Έλληνα ευρωβουλευτή, τονίζει στην απάντησή της ότι μετά από την πρόσφατη εκούσια μείωση που εφαρμόστηκε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας από την 1η Ιουνίου 2006, η Κομισιόν απευθύνθηκε στην EETT. Την κάλεσε δε
« να εφαρμόσει βραχύτερη περίοδο για τη σταδιακή μείωση των τελών τερματισμού κλήσεων κινητών επικοινωνιών χονδρικής στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθούν τα επίπεδα που έχει θέσει ως στόχο η EETT, πριν από τον Ιούνιο 2007». Ως εκ τούτου προσθέτει η κα Ρέντινγκ «τα τέλη τερματισμού κλήσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα θα πρέπει να συγκλίνουν ταχύτερα προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ».
Ας σημειωθεί ότι μετά την μείωση τα τέλη τερματισμού στην Ελάδα είναι 12,30 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό συνομιλίας, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι
9 – 10 λεπτά του ευρώ.
Παράλληλα η αρμόδια Επίτροπος σημειώνει ότι η Κομισιόν κάλεσε την ΕΕΤΤ να επανεξετάσει την ελάχιστη περίοδο χρέωσης των 30 δευτερολέπτων δεδομένου ότι «ένα τέτοιο σύστημα τιμολόγησης μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν συμβιβάζεται πλήρως με τους κανονιστικούς στόχους που θέτει η οδηγία πλαίσιο» για τις τηλεπικοινωνίες.
Στο τέλος της απάντησής της προς τον κ. Χατζηδάκη η κα Ρέντινγκ στέλνει μήνυμα στην ΕΕΤΤ υπογραμμίζοντας επί λέξει τα εξής: «Η EETT θα πρέπει να λάβει ιδιαίτερα υπόψη τις παρατηρήσεις της Επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται ότι οι καταναλωτές θα αποκομίσουν το μέγιστο όφελος από τα κανονιστικά μέτρα που επιβάλλονται στους φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας ιδιαίτερα ότι οι μειώσεις στα τέλη τερματισμού κλήσεων μετακυλίονται όντως στο λιανικό επίπεδο» .
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: « Ίσως η ΕΕΤΤ απαντήσει ότι μετά την αντίδραση της Κομισιόν, που της ήταν ήδη γνωστή, μείωσε το χρονοδιάγραμμα ελλάτωσης των τιμών σε 10 μήνες και αποφάσισε να κρατήσει σε ισχύ μόνο για ένα χρόνο την ελάχιστη χρέωση των 30 δευτερολέπτων. Τα ερώτηματα όμως παραμένουν. Γιατί αυτή η δύσθυμη προσαρμογή προς το κοινοτικό δίκαιο σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα; Γιατί δεν αίρει απολύτως την ελάχιστη χρέωση για τα 30 δευτερόλεπτα που ούτως η άλλως δεν υπήρχε πριν από την περασμένη άνοιξη; Και κυρίως γιατί οι Ελληνες συνδρομητές δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς των άλλων ευρωπαικών κρατών;»