Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Ο δανεισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε, αλλά παραμένει σχετικά χαμηλός. Απάντηση στην ερώτηση – έκφραση ανησυχίας του Κ. Χατζηδάκη.

Παρά τη δικαιολογημένη ανησυχία που υπάρχει από την μεγάλη αύξηση των τραπεζικών δανείων των Ελλήνων καταναλωτών, το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών παραμένει χαμηλό σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Οικονομίας κ. Χοακίμ
Αλμούνια στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας
Κωστή Χατζηδάκη. Παράλληλα, κατά τον Ισπανό Επίτροπο
υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της
διευρυμένης δυνατότητας δανεισμού.


Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής εξέφραζε την ανησυχία του για τον δανεισμό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην χώρα μας, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις εξειδικευμένων οίκων το ποσοστό του δανεισμού αναμένεται μέχρι το 2010 να κυμανθεί στο 52% του ΑΕΠ για τα νοικοκυριά και στο 49 % για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης ζητούσε να πληροφορηθεί τις εκτιμήσεις της Επιτροπής για την συσχέτιση του επιχειρηματικού δανεισμού και των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.


Στην απάντησή του ο κ. Αλμούνια, παραδέχεται
την ταχεία αύξηση του χρέους των νοικοκυριών στις τράπεζες
την οποία αποδίδει στην αύξηση των εισοδημάτων λόγω ανόδου του ΑΕΠ, αλλά και στο μειούμενο κόστος δανεισμού λόγω της υιοθέτησης του ευρώ. Ωστόσο, σημειώνει ότι παρόλα αυτά ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών εξακολουθεί να παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Παράλληλα τονίζει ότι η επιτάχυνση του εταιρικού δανεισμού φαίνεται να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση και την παραγωγική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Προσθέτει ωστόσο, ότι για να έχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη στον τομέα της ανάπτυξης μέσω του δανεισμού των επιχειρήσεων θα πρέπει άμεσα να εξαλειφθούν οι σημαντικές ανισορροπίες του δημόσιου τομέα
που αποτελούν τροχοπέδη προς την κατεύθυνση αυτή.


Ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα: «Παρά τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την χώρα μας να υπολείπεται στον τραπεζικό δανεισμό από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης καλό θα είναι οι Έλληνες καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τομέα αυτό. Η αύξηση κατά 30% της δανειακής επιβάρυνσης των νοικοκυριών την τελευταία τριετία, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Τα δάνεια έχουν μία προφανή χρησιμότητα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Ωστόσο, η αλόγιστη χρήση των προϊόντων του τραπεζικού δανεισμού μπορεί να οδηγήσει τις ελληνικές οικογένειες που δεν έχουν εξοικειωθεί με αυτές τις διαδικασίες, σε αδιέξοδο με πολύ σοβαρές συνέπειες».


Μετάβαση στο περιεχόμενο