Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Όχι στα βλαβερά λιπαρά, αλλά… στο Δικαστήριο οι χώρες που τα καταργούν νομοθετικά. Κ. Χατζηδάκης: Παράδοξη η στάση της Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπέρ μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης βλαβερών λιπαρών, αλλά σε εθελοντική βάση. Είναι αντίθετη στη νομοθετική απαγόρευσή τους και σκέπτεται να παραπέμψει τη Δανία, η οποία έχει θεσπίσει τέτοια μέτρα, στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης, είχε προτείνει τη νομοθετική απαγόρευση των βλαβερών λιπαρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τη ρύθμιση που έγινε στη Δανία, αλλά και την πρόταση του Συμβουλίου Υγείας της Πόλης της Νέας Υόρκης να απαγορευτεί η χρήση τρανς-λιπαρών οξέων από εστιατόρια και αλυσίδες γρήγορου φαγητού. Τα τρανς-λιπαρά βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα όπως η μαργαρίνη, τα μπισκότα και τα τηγανιτά και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είχε ζητήσει την εισαγωγή συστήματος θερμιδικής σήμανσης για τα γεύματα που προσφέρουν εστιατόρια fast food στην ΕE.


Η Επιτροπή στην απάντησή της κάνει σαφές ότι μέτρα για τη μείωση της χρήσης ή για την αντικατάσταση των τρανς-λιπαρών οξέων ενθαρρύνονται σε εθελοντικό επίπεδο στην ΕΕ. Μάλιστα, με πρωτοβουλία της, λειτουργεί ήδη Πλατφόρμα για τη Δίαιτα, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία, στο πλαίσιο της οποίας εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων δεσμεύθηκαν να εξετάσουν τόσο τη μείωση βλαβερών λιπαρών στα προϊόντα τους, όσο και την παροχή πληροφοριών σε σχέση με τις θερμίδες που περιέχουν τα προσυσκευασμένα γεύματα. Ωστόσο, η Κομισιόν επισημαίνει ότι κατήγγειλε τη Δανία, η οποία από το 2003 έχει εισαγάγει νομοθετικά μέτρα για να περιοριστεί η ποσότητα τρανς-λιπαρών οξέων στα λίπη. Η αιτιολογία της Επιτροπής στηρίζεται στο γεγονός ότι το μέτρο αυτό μειώνει τις εισαγωγές στη Δανία -πράγμα που είναι αντίθετο στους κανόνες της ενιαίας αγοράς- ενώ η προστασία της υγείας των καταναλωτών δεν αποτελεί επαρκές επιχείρημα.


Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: “Συμφωνώ με την Κομισιόν ότι το ζήτημα της υγιεινής διατροφής είναι πολύπλοκο και ότι η υιοθέτηση εθελοντικών μέτρων μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο. Ωστόσο, θεωρώ παράδοξο, μέτρα σαν αυτά της Δανίας να καταλήγουν στο Δικαστήριο. Αφού υπάρχει συμφωνία για το στόχο, γιατί δεν κάνουμε αυτό που κάναμε με την προσθήκη ορισμένων βιταμινών και άλλων συστατικών στα τρόφιμα; Σχετική νομοθετική ρύθμιση σε κοινοτικό επίπεδο θα έχει μόνο θετικές επιπτώσεις.”


Μετάβαση στο περιεχόμενο