Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Οι Έλληνες μπορούν να έχουν Ευρωπαϊκές Κάρτες Ασθενείας, αλλά δεν τις χρησιμοποιούν. Απάντηση στον Κ. Χατζηδάκη.

Μόνο 100.000 Ευρωπαϊκές Κάρτες Ασφάλισης Ασθενείας, με τις οποίες οι Έλληνες πολίτες μπορούν να έχουν ιατρική περίθαλψη όταν ταξιδεύουν σε άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν εκδοθεί έως το τέλος του 2005 στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικών Υποθέσεων, Βλαντιμίρ Σπίντλα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να μάθει πόσο ενημερωμένοι είναι οι πολίτες στην Ευρώπη, και ειδικότερα οι Έλληνες, για το δικαίωμα κάρτας ασθενείας που τους παρέχει η ΕΕ. Η κάρτα αυτή έχει αντικαταστήσει φόρμες όπως την Ε111 από τον Ιούνιο του 2004, με σκοπό να απλοποιήσει την ιατρική περίθαλψη που προσφέρεται στους ευρωπαίους πολίτες όταν αυτοί ταξιδεύουν εντός ΕΕ για μικρό χρονικό διάστημα.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής γίνεται σαφές ότι οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ των 25 δεν έχουν εκμεταλλευτεί ομοιόμορφα την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ). Σε κάποιες χώρες τέτοια κάρτα έχουν όλοι σχεδόν οι πολίτες, ενώ σε κάποιες άλλες ελάχιστοι. Ανάμεσα στις τελευταίες και η Ελλάδα. Έτσι, ενώ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Αυστρίας (96.8%), του Λουξεμβούργου (86%) και της Τσεχίας (82.4%) κατέχουν την κάρτα, σε χώρες όπως τη Δανία (0.5%), την Πολωνία (0.2%) και την Ουγγαρία (0.1%) η διάθεσή της δεν είναι ακόμα διαδεδομένη. Η Ελλάδα, μία από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την ΕΚΑΑ, βρίσκεται στη 15η θέση της κατάταξης των κρατών μελών, με την έκδοση 100.000 καρτών ως το τέλος του 2005, δηλαδή με κάλυψη μόνο για το 0.9% του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι η Μάλτα, η Ολλανδία και η Σλοβακία άρχισαν να εκδίδουν κάρτες από το 2006, ενώ η Επιτροπή δε διαθέτει στοιχεία για τη Γερμανία.


Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: “Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας είναι ένα από τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του ευρωπαίου πολίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κρίμα, για λόγους ανεπαρκούς ενημέρωσης, να μην κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας. Συχνά κάνουμε κριτική στην ΕΕ και ορισμένες φορές έχουμε δίκιο. Η ΕΕ ωστόσο, μας δίνει πολλές ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευόμαστε.”


Μετάβαση στο περιεχόμενο