Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Οι Έλληνες νέοι παίρνουν “άριστα” στα κινητά, και “καλώς” στη χρήση ίντερνετ. “Κόβεται” όμως η Ελλάδα στα ευρυζωνικά. Απάντηση στον Κ. Χατζηδάκη

Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται το ποσοστό των νέων που χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα. Σε σχετικά καλά επίπεδα βρίσκονται και τα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου από νέους, παρά την υστέρηση σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ποσοστά αυτά γίνονται πιο ικανοποιητικά αν σκεφτεί κανείς τον εντυπωσιακά χαμηλό αριθμό σε ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν σύμφωνα με απάντηση της Επιτρόπου για θέματα ‘κοινωνίας της πληροφορίας’ Βίβιαν Ρέντινγκ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με τα ποσοστά χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας από νέους ηλικίας 16-24 ετών. Παράλληλα, ζήτησε να ενημερωθεί για τα μέτρα που σκέφτεται να προωθήσει για να φέρει τους νέους ακόμα πιο κοντά στις νέες τεχνολογίες.


Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτρόπου προκύπτει ότι το ποσοστό των νέων που έκαναν χρήση κινητού τηλεφώνου τους τελευταίους τρεις μήνες στην Ελλάδα είναι 94%, ελαφρά χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ που βρίσκεται στο 96%. Όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου από τους νέους το τελευταίο τρίμηνο, το ποσοστό στην Ελλάδα βρίσκεται στο 62% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 83%. Τέλος, μόνο το 76% των Ελλήνων νέων έκανε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν 88%.


Την πρωτιά στη χρήση νέων τεχνολογιών από νέους κατέχουν η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο, ενώ στις κατώτερες θέσεις βρίσκονται, μαζί με την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Κύπρος.


Η κα. Ρέντινγκ τονίζει για μια ακόμα φορά ότι μόνο το 4% των ελληνικών νοικοκυριών χρησιμοποιεί ευρυζωνική σύνδεση (broadband connection) σε σύγκριση με το 32% της ΕΕ των 25. Θεωρώντας δε ότι οι ευρυζωνικές συνδέσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, σημειώνει τα μέτρα που προωθεί η Κομισιόν: Την πρωτοβουλία i2010 με εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη στήριξη των χωρών συνοχής για να μη δημιουργηθεί ‘ψηφιακό χάσμα’. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με κονδύλι 210 εκ ευρώ μέσω του Γ’ ΚΠΣ ώστε να επεκταθεί η ευρυζωνική σύνδεση ιδιαίτερα στην επαρχία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο