Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Παράνομες οι παρακρατήσεις των γεωργικών ενισχύσεων

Το γεγονός των παράνομων παρακρατήσεων των κοινοτικών επιδοτήσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ και συνεταιριστικές οργανώσεις, επιβεβαιώνει σε απάντηση του προς τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα γεωργίας κ. Φίσλερ. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ σε ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταγγείλει επικαλούμενος στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ε.Ε ότι το 1999 παρακρατήθηκε το 3% των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους παραγωγούς ελαιολάδου, καπνού και βάμβακος συνολικού ύψους 17 περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών υπέρ του ΕΛΓΑ και το 1% των ενισχύσεων στους παραγωγούς ελαιολάδου υπέρ της Εθνικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ελαιολάδου (ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ).


Στην απάντηση της η Κομισιόν τονίζει ότι σύμφωνα με τον κανονισμό 1259/99 προβλέπεται σαφής απαίτηση “πληρωμής στο ακέραιο” (άρθρο 2) για τα πάσης φύσεως συστήματα στήριξης αγροτικών προϊόντων στα οποία συμπεριλαμβάνονται το ελαιόλαδο και ο καπνός όχι όμως και το βαμβάκι. Στην ίδια απάντηση η Κομισιόν τονίζει ότι εξετάζει την φύση και την έκταση των παρακρατήσεων και εφόσον είναι ενδεδειγμένο θα ακολουθήσει την συνήθη διαδικασία εκκαθάρισης λογαριασμών με σκοπό να επιβάλει τις ανάλογες κυρώσεις.


Επίσης στην απάντηση της η Επιτροπή σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι τα ποσά των παρακρατήσεων πρέπει να θεωρούνται ως συνεισφορές των παραγωγών για τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν οι συνεταιρισμοί. Για τις δε περιπτώσεις παρακρατήσεων από τις τοπικές οργανώσεων ο ισχυρισμός που προβάλλεται από τις ελληνικές αρχές είναι ότι αυτό αποφασίστηκε από τις γενικές συνελεύσεις των μελών των οργανώσεων αυτών.


Σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν ο κ. Χατζηδάκης έκανε την εξής δήλωση:


“Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι ένα μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων δεν καταλήγει στους πραγματικούς δικαιούχους που είναι οι Έλληνες αγρότες . Και αυτό κατά παράβαση των κοινοτικών κανονισμών .Εύχομαι στο μέλλον οι ελληνικές αρχές, να δίνουν περισσότερη σημασία στους κανονισμούς που υπογράφουν”.


Μετάβαση στο περιεχόμενο