Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Τέλος οι επιδοτήσεις για το ελαιόλαδο στις περιοχές που δεν θα ολοκληρωθεί η σύνταξη του Ελαιοκομικού Μητρώου έως την 1η Νοεμβρίου 2003

Οι Έλληνες παραγωγοί ελαιολάδου κινδυνεύουν με διακοπή των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση του Ελαιοκομικού Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (Ελαιοκομικό Μητρώο), έως την 1η Νοεμβρίου 2003. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Φρανς Φίσλερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.


Ο κ. Φίσλερ στην απάντησή του επισημαίνει ότι από την 1η Νοεμβρίου 2003 το ελαιόλαδο που παράγεται από ελαιόδεντρα τα οποία δεν καλύπτονται από εγκεκριμένο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών θα αποκλείεται από την πληρωμή ενισχύσεων που αφορούν ελαιοπαραγωγούς.


Ο κ. Φίσλερ προσθέτει στην απάντησή του πως στην Ελλάδα η εργασία σύνταξης του ελαιοκομικού μητρώου χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση που περιλαμβάνει τη συγκρότηση του υλικού αναφοράς με χρησιμοποίηση αεροφωτογραφιών, ολοκληρώθηκε με δαπάνες 2.919.527 ευρώ. Η δεύτερη φάση η οποία περιλαμβάνει την υλοποίηση και του αμπελουργικού μητρώου καλύπτει τον προσδιορισμό ελαιοδέντρων και αμπελώνων στις αεροφωτογραφίες καθώς και την επαλήθευση με τις δηλώσεις. Η φάση αυτή που αφορά 14 συμβάσεις (κάθε μία για διαφορετική γεωγραφική ζώνη) άρχισε πολύ αργά λόγω προβλημάτων συνδεόμενων με τις δημόσιες συμβάσεις, ενώ 2 από τις 14 συμβάσεις παραμένουν ακόμη προς υπογραφή. Η αξία των συμβάσεων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 29.215.134 ευρώ για το ελαιοκομικό μητρώο και σε 8.168.703 ευρώ για το αμπελουργικό μητρώο το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.


Ως αποτέλεσμα της έλλειψης Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών, οι ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν το 10% των αιτήσεων επιτόπου. Ο κ. Φίσλερ καταλήγει στην απάντησή του προς τον κ. Χατζηδάκη σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει, με βάση τους κανόνες που καθορίζονται στον κανονισμό 2366/98, την πληρότητα του συστήματος αμέσως μόλις οι ελληνικές αρχές ανακοινώσουν σε τελική έκθεση ότι το σύστημα είναι έτοιμο. Σύμφωνα με την απάντηση του κοινοτικού Επιτρόπου οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003.
Μετάβαση στο περιεχόμενο