Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Θα αποζημιωθούν… του χρόνου οι αγρότες για τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν στη χώρα μας στις αρχές του 2002!

Μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή των δικαιολογητικών από την Ελλάδα για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας στις αρχές του χρόνου. Αυτή υπήρξε η απάντηση του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Γεωργίας, κ. Φρανς Φίσλερ σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο αρμόδιος Επίτροπος εξήγησε ότι υπάρχουν δύο δυνατότητες αποζημίωσης του αγροτικού πληθυσμού που επλήγη σοβαρά από αντίξοα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στη χώρα μας (χιόνι, παγετός κλπ.). Η κοινοτική χρηματοδότηση αφενός, μέσω των κονδυλίων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (αποθεματικό κλπ.) και οι εθνικές ενισχύσεις αφετέρου, εφόσον απαιτείται αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος και κατόπιν έγκρισης της Κομισιόν (ΕΛΓΑ).
Ο κ. Φίσλερ ενημέρωσε τον κ. Χατζηδάκη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει ακόμη τη σχετική αίτηση για την κοινοτική χρηματοδότηση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις αρχές του 2002 στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, καμία σχετική διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει από την Κομισιόν. Αλλά ακόμη και τώρα να υποβληθεί η σχετική αίτηση, η διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη, ώστε να περάσουν τελικά αρκετοί μήνες μέχρι οι αγρότες να πάρουν στα χέρια τους τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Στην περίπτωση των εθνικών ενισχύσεων για τις απώλειες εισοδήματος των αγροτών, ο Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) έχει ήδη κοινοποιήσει σχετικό σχέδιο στην Κομισιόν. Ο αρμόδιος Επίτροπος δηλώνει ότι παρ΄ότι υπάρχει μια αρχική συμφωνία, τα χρήματα δεν μπορούν να εκταμιευθούν, εάν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί πρώτα με τις σχετικές υποδείξεις της Κομισιόν. Οι ενισχύσεις αυτές οφείλουν να μην αντίκεινται στο κανονιστικό πλαίσιο του ανταγωνισμού που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκκρεμεί ακόμη η εθνική διυπουργική απόφαση που θα συνιστά τη νομική βάση για τη χορήγηση των ενισχύσεων αυτών. Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επεχείρησε να εμφανίσει την κατ΄αρχήν έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας το Σεπτέμβριο ως οριστικό κλείσιμο του θέματος.
Στην απάντηση του κ. Φίσλερ διευκρινίζεται επίσης ότι στην περίπτωση της κοινοτικής χρηματοδότησης, η λήψη μέτρων για την αποζημίωση των αγροτικών περιοχών και του πληθυσμού που επλήγησαν δεν εξαρτάται από την Κομισιόν αλλά από την Ελλάδα, η οποία πρέπει να υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις στο πλαίσιο των μηχανισμών και προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ για την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση, εάν επιθυμεί να διεκδικήσει τη σχετική χρηματοδότηση για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Δεδομένου ότι, το συνολικό ποσό χρηματοοικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνει η Ελλάδα από την Κοινότητα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων (στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων – ΕΓΤΠΕ) παραμένει αμετάβλητο, η κυβέρνηση μπορεί δηλαδή με σχετική αίτησή της προς την Κομισιόν να πάρει κονδύλια από άλλα προγράμματα και να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των αναγκών αυτών, ή αντίστοιχα να κάνει χρήση των κονδυλίων που βρίσκονται στο αποθεματικό της του Γ’ ΚΠΣ.
Σε ό,τι αφορά τη θεομηνία που έπληξε την Κρήτη τον Αύγουστο του 2002 και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και συγκεκριμένα στις αμπελοκαλλιέργειες και την παραγωγή σταφίδας των νομών Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε στο Συμβούλιο για θέματα γεωργίας και αλιείας ότι προτίθεται να υποβάλει συναφή αίτηση αποζημίωσης στην Κομισιόν. Δεν είναι δύσκολο βέβαια να φανταστεί κανείς ότι αφού δεν έχει ακόμη κινηθεί ουσιαστικά η διαδικασία αποζημίωσης για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις αρχές του χρόνου, ο αγροτικός πληθυσμός της Κρήτης πρέπει να κάνει ιδιαίτερη υπομονή μέχρι να λάβει ενδεχομένως την ανάλογη χρηματική ενίσχυση.




Μετάβαση στο περιεχόμενο