Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Υποτυπώδης η ανακύκλωση αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Απάντηση στον Κ. Χατζηδάκη.

Δεν ανακυκλώνουμε τα αυτοκίνητά μας στην Ελλάδα. Σχεδόν μηδενικός ο αριθμός των “νεκροταφείων” αυτοκινήτων στη χώρα μας, παρά τα πολλά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Σταύρου Δήμα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Ο κ. Χατζηδάκης θέλησε να πληροφορηθεί τον αριθμό των εγκαταστάσεων επεξεργασίας (“νεκροταφείων”) αυτοκινήτων που υπάρχουν ανά κράτος μέλος, καθώς και το πόσο διαδεδομένη είναι η ανακύκλωση των αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Επίτροπος στην απάντησή του επισημαίνει ότι αν και η ανακύκλωση αυτοκινήτων είναι καθιερωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στα περισσότερα κράτη μέλη, εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν παράνομα “νεκροταφεία” αυτοκινήτων.


Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2007, στη χώρα μας λειτουργούν μόνο 9 νόμιμα “νεκροταφεία” αυτοκινήτων, τη στιγμή που σε άλλα κράτη με αντίστοιχη χρήση αυτοκινήτων – Δανία, Τσεχία κλπ – τα νεκροταφεία είναι πολλά σε αριθμό. Τις πρώτες θέσεις στον αριθμό νόμιμων εγκαταστάσεων επεξεργασίας αυτοκινήτων καταλαμβάνουν η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ η χώρα μας μαζί με την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Κύπρο και τη Μάλτα βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.


Επίσης, ορισμένα κράτη μέλη διαθέτουν προηγμένες τεχνολογίες ανακύκλωσης αυτοκινήτων. Έτσι, το 2004 η Σουηδία πέτυχε ποσοστό ανακύκλωσης αυτοκινήτων 84%, η Δανία 83%, η Ολλανδία 82,5% και το Βέλγιο 80%. Σημειώνεται ότι η απόσυρση των αυτοκινήτων πρέπει να γίνεται δωρεάν για τον κάτοχο του αυτοκινήτου. Μάλιστα, η Επιτροπή τονίζει ότι σε αρκετά κράτη μέλη παρέχονται σημαντικά κίνητρα προς τους οδηγούς ώστε να ανακυκλώνουν τα οχήματά τους. Τα κίνητρα αυτά κυμαίνονται από την απλοποίηση της διαδικασίας για να χορηγηθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέχρι πριμοδοτήσεις στους κατόχους των οχημάτων.


Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Ο αριθμός εγκαταλελειμμένων αυτοκίνητων στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα που επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών. Εκτός του ότι αποτελούν εστία μόλυνσης για το περιβάλλον, καταλαμβάνουν χώρους στάθμευσης που στις πόλεις είναι έτσι κι αλλιώς δυσεύρετοι. Μήπως είναι καιρός να προωθήσουμε στις πόλεις μας πρακτικές δοκιμασμένες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η επέκταση των χώρων επεξεργασίας αυτοκινήτων, και να δώσουμε περισσότερα κίνητρα στους πολίτες να ανακυκλώνουν τα οχήματά τους;»Εγκαταστάσεις ανακύκλωσης αυτοκίνητων στην ΕΕ1
Ιταλία

1558
2
Γερμανία

1083
3
Γαλλία

1005
4
Ισπανία

691
5
Ολλανδία

619
6
Πολωνία

370
7
Τσεχία

257
8
Φινλανδία

250
9
Δανία

210
10
Λιθουανία

166
11
Ουγγαρία

105
12
Λετονία

85
13
Ιρλανδία

50
14
Βέλγιο (Φλάνδρα)

41
15
Σλοβακία

12
16
Ελλάδα

9


17
Πορτογαλία

8
18
Σλοβενία

4
19
Κύπρος

1
20
Μάλτα

0

Στοιχεία: Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για Αυστρία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Μεγάλη Βρετανία, Ρουμανία και Σουηδία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο