Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κωστής Χατζηδάκης: Κανένας λόγος ανησυχίας για το Δ’ ΚΠΣ

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Δ’ ΚΠΣ,
έκανε την ακόλουθη δήλωσε με αφορμή
το ψήφισμα του ΕΚ με το οποίο απορρίπτεται η απόφαση του Συμβουλίου για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007 – 2013:


“Το ποσό των 20,1 δις ευρώ που προβλέπεται για την Ελλάδα στο Δ’ ΚΠΣ είναι δεδομένο και δεν υπάρχει καμμία περίπτωση
μείωσής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αντίθετα η απόρριψη της απόφασης του Συμβουλίου στοχεύει στην αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Αυτή είναι η προσπάθεια που θα καταβληθεί σε όλους τους τομείς, με δεδομένη τη συμφωνία όλων των παρατάξεων ότι σε καμμία κατηγορία του προϋπολογισμού το ΕΚ δεν πρόκειται να ζητήσει μείωση των κονδυλίων.
Ειδικά
για τη συνοχή, το Κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να επιβάλει τη θέση του για ανακύκλωση των πόρων που χάνονται εξαιτίας του κανόνα ν+2. Δηλαδή με βάση την πρόταση αυτή, οι πιστώσεις που δεν θα γίνει κατορθωτό να απορροφηθούν από χώρες συνοχής, δεν θα επιστρέφουν στις χώρες καθαρούς συνεισφορείς (Γερμανία, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία), αλλά θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν
από τις χώρες εκείνες που θα έχουν εντωμεταξύ καλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση πόρων.
Αυτή ήταν μια πρόβλεψη στην έκθεσή μου για το Δ’ ΚΠΣ και αν υιοθετηθεί τελικά στη διαπραγμάτευση μπορεί να αποβεί θετική για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει μεγαλύτερη εμπειρία στη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων απ’ ότι οι νέες χώρες μέλη της ΕΕ. Επομένως η εξέλιξη αυτή μπορεί κατ’ αρχήν να συνεπάγεται πρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο