Η Κομισιόν δηλώνει ότι συμφώνησε κατ’αρχήν με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση να μη χρηματοδοτήσει παρά ένα πολύ μικρό μέρος της νέας πρότασης για το εθνικό κτηματολόγιο που υπέβαλαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.
Μετά το ναυάγιο του εθνικού κτηματολογίου και την επιστροφή μεγάλου μέρους της σχετικής κοινοτικής χρηματοδότησης που η Ελλάδα είχε λάβει από το Β’ ΚΠΣ, οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν στην Επιτροπή στις 10 Φεβρουαρίου 2003 νέα πρόταση για τη συνέχιση του έργου. Όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Μπαρνιέ στον κ. Χατζηδάκη, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει τη σύνταξη του κτηματολογίου μέχρι το 2013 με συνολικό κόστος 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το νέο κτηματολόγιο θα χωρίζεται σε τρεις ενότητες: πρώτον, την δημιουργία μίας ψηφιακής βάσης δεδομένων, που θα περιλαμβάνει τα εμπράγματα δικαιώματα που επί του παρόντος είναι καταγεγραμμένα σε χαρτί στα υποθηκοφυλακεία, δεύτερον, τη νομική επικύρωση των εγγραπτέων αυτών δικαιωμάτων, ώστε να γίνει σαφής σύνδεση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων με τα γεωτεμάχια και τρίτον, την προετοιμασία και εμπορία δευτερευόντων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο Επίτροπος στην απάντησή του τονίζει ότι “η συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης περιορίζεται στην πρώτη ενότητα”, στην ψηφιοποίηση δηλαδή των υποθηκοφυλακείων. Ο κ. Μπαρνιέ σημειώνει ότι “δεδομένου ότι πρόκειται, στην πράξη, για έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θα συγχρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) “Κοινωνία της Πληροφορίας”, με τελικό δικαιούχο την Κτηματολόγιο Α.Ε.”. Και συνεχίζει: “Ο κατ’ εκτίμηση προϋπολογισμός ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ και έχει ζητηθεί κοινοτική συνδρομή ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ (50%). Αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2006 και θα συγχρηματοδοτηθούν μόνο νέες συμβάσεις.”
Ο κ. Μπαρνιέ διευκρινίζει ότι “παρόλο που η πρόταση αυτή αποτελεί τη βάση συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές, η τελική απόφαση για τη χρηματοδότηση δεν έχει ακόμη ληφθεί. Πρώτον, το ΕΠ “Κοινωνία της Πληροφορίας” πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να συμπεριληφθεί σ’ αυτό το εν λόγω έργο. Δεύτερον, ο τελικός δικαιούχος πρέπει να υποβάλει την πρότασή του για έγκριση από την αρχή διαχείρισης του εν λόγω προγράμματος. Τέλος, δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλης κλίμακας έργο, η αρχή διαχείρισης του ΕΠ “Κοινωνία της Πληροφορίας” πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή αίτηση επιβεβαίωσης της συγχρηματοδότησής του. Η όλη διαδικασία είναι πιθανόν να διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο του 2004.” Και επισημαίνει ότι: “η Επιτροπή δεν προβλέπει, στο παρόν στάδιο, άλλη χρηματοδότηση για το έργο αυτό.”