Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Κυρίαρχο ζητούμενο η σωτηρία της πατρίδας” – Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ

IMG_1311

“Δεν γίνεται να προχωρήσει μπροστά η οικονομία όταν εκτός από τα υπόλοιπα έχει και μια κυβέρνηση η οποία δεν πιστεύει αυτά τα οποία πρέπει να εφαρμόσει”, τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γκάτσιο.

Για το θέμα Βαρουφάκη, ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε : 

Μετά από μια εβδομάδα σιωπής και αφού είχε προηγηθεί παλαιότερη δήλωση του Πρωθυπουργού, πως ο ίδιος είχε τρομάξει από τη μελέτη επιπτώσεων για την επιστροφή στη δραχμή την οποία ο ίδιος παρήγγειλε, τώρα ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει την ευθύνη του σχεδίου για το χακάρισμα των ΑΦΜ, την χρήση IOUs  κλπ. Οι άνθρωποι ζούσαν και ζουν στον δικό τους οικονομικό κόσμο. Με αφέλειες και βεβαιότητες άσχετες με την πραγματικότητα, όπως παραδέχτηκε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης. Γι’ αυτό και ανησυχώ πραγματικά που πάει αυτή η χώρα”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην οικονομική εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 


1. Το πρώτο βήμα για τη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών έχει γίνει. Είστε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου;

Μετά το «ουφ» για την υπογραφή της συμφωνίας από την πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, ακολούθησε το «ωχ» για το βάρος των μέτρων, τα οποία οι περισσότεροι σταδιακά αντιλαμβάνονται ότι θα μπορούσαν να είναι λιγότερο βαριά αν η συμφωνία είχε υπογραφεί νωρίτερα.

Το κυριότερο πάντως σ’ αυτή τη φάση είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η εφαρμογή. Πιστεύω πως, νωρίτερα ή αργότερα, η συμφωνία θα υπογραφεί διότι διαφορετικά ο κ. Τσίπρας θα δικαιώσει τις ενστάσεις του κ. Λαφαζάνη. Δεν νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει άλλη επιλογή. Ωστόσο είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος γιατί αμέσως ξεκίνησαν οι ενστάσεις: πού θα μένει η τρόικα, με ποιους θα συζητάει κλπ.

Δεν γίνεται να προχωρήσει μπροστά η οικονομία όταν εκτός από τα υπόλοιπα έχει και μια κυβέρνηση η οποία δεν πιστεύει αυτά τα οποία πρέπει να εφαρμόσει. Αυτό είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα για τη χώρα.

2. Ποιες βλέπετε ως προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας;

Καθώς μετά την οπισθοδρόμηση του τελευταίου εξαμήνου έχουμε να ανέβουμε πάλι ένα βουνό, η χώρα πρέπει, όχι μόνο να δουλέψει συστηματικά, αλλά και να εκπλήξει ευχάριστα. Αυτό σημαίνει αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, άλλη ποιότητα στο πολιτικό σκηνικό και εθνική ενότητα.

Πρέπει να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη όχι μόνο των πιστωτών, αλλά και των επενδυτών και των αγορών. Επομένως, με σύστημα πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που συμφώνησε η Ελλάδα, με προτεραιότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Όσο γρηγορότερα γίνουν αυτά, τόσο γρηγορότερα θα ολοκληρωθεί η εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Έτσι τα σενάρια grexit θα μπουν και πάλι στο συρτάρι. Μ’ αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα μπει σε άλλη πορεία. Προσπάθεια και σύστημα λοιπόν! Όχι στρουθοκαμηλισμός!


3. Συμπληρώνονται έξι μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα έναν απολογισμό.

Είναι κρίμα που η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης διακόπηκε στο παρά δέκα της εξόδου από το τούνελ. Ήταν η κόπωση από τα μνημόνια και τη λιτότητα.

Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση ήταν εκτός ευρωπαϊκής οικονομικής πραγματικότητας. Οι θεωρίες της κατέρρευσαν! Η διαπραγμάτευση με τη δημιουργική ασάφεια, τα chicken games, το Κούγκι και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος οδήγησε σε δυσμενέστερη συμφωνία, σε βαρύτερα μέτρα. Και η οικονομία έμεινε ακυβέρνητη με αποτέλεσμα την επανάληψη της στάσης πληρωμών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, την πτώση κατά 50% των δημοσίων επενδύσεων στο πρώτο εξάμηνο του 15, το πέρασμα εκ νέου από μια αμυδρή έστω ανάπτυξη 0,8% σε ύφεση 4%, τη συνακόλουθη αύξηση της ανεργίας και τελευταία, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους, την ελεύθερη πτώση της οικονομίας.

Τα δίδακτρα της προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα ήταν όντως πανάκριβα.

4. Πώς κρίνετε τις αποκαλύψεις περί plan b από τον Γ. Βαρουφάκη; Πρόκειται για κεντρική στρατηγική επιλογή ή εκτιμάτε ότι ενεργούσε αυτοβούλως;

Ό,τι και να συμβαίνει γι’ αυτές τις αποκαλύψεις που ξεπερνούν τη φαντασία, είναι επικίνδυνο. Μέχρι τώρα η κυρίαρχη εντύπωση ήταν πως επρόκειτο για σχέδιο του κ. Βαρουφάκη. Με την τελευταία τοποθέτησή του στη Βουλή το παίρνει επάνω του ο κ. Τσίπρας.

Μετά από μια εβδομάδα σιωπής και αφού είχε προηγηθεί παλαιότερη δήλωση του Πρωθυπουργού, πως ο ίδιος είχε τρομάξει από τη μελέτη επιπτώσεων για την επιστροφή στη δραχμή την οποία ο ίδιος παρήγγειλε, τώρα ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει την ευθύνη του σχεδίου για το χακάρισμα των ΑΦΜ, την χρήση IOUs  κλπ.

Οι άνθρωποι ζούσαν και ζουν στον δικό τους οικονομικό κόσμο. Με αφέλειες και βεβαιότητες άσχετες με την πραγματικότητα, όπως παραδέχτηκε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης.

Γι’ αυτό και ανησυχώ πραγματικά που πάει αυτή η χώρα.

 5. Δεν εντοπίζετε κανένα θετικό στοιχείο για αυτούς τους έξι μήνες;

Ένα θετικό στοιχείο, σίγουρα, είναι ότι φαίνεται πως τελείωσαν οι ψευδαισθήσεις. Το κόστος γι’ αυτή τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, που η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα πιστεύει σε μαγικές λύσεις ήταν βέβαια βαρύ. Ωστόσο η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ψήφισαν αγανακτισμένοι πρώην ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, έδειξε υποθέτω πως τα λάθη δεν μπορούν να διορθωθούν με νέα λάθη, ούτε οι λαϊκίστικες επιλογές με περισσότερο λαϊκισμό. Αντίθετα, είναι φανερό πως όποια κυβέρνηση και αν κυβερνά στο πλαίσιο της ευρωζώνης πρέπει να ακολουθεί ένα ελάχιστο αριθμό κανόνων που είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας χώρας στο ευρώ.

6. Έχετε αναφερθεί επανειλημμένως στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων. Πώς την αντιλαμβάνεστε;

Έχοντας υπόψη το βαθύ ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε θεωρώ πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να συμφωνήσουν σ’ ένα πλαίσιο διακυβέρνησης δηλαδή σε κάποιους κανόνες δεοντολογίας για τους επόμενους μήνες.

Αυτό σημαίνει αποφυγή εκλογικού αιφνιδιασμού, εκλογές σε εύλογο χρόνο αφού η χώρα περάσει δύσκολους κάβους που βρίσκονται μπροστά, ενημέρωση της αντιπολίτευσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αποφυγή μονομερών νομοθετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της κυβέρνησης π.χ. νόμος Μπαλτά κλπ.

Ένα τέτοιο πλαίσιο συνεννόησης νομίζω ότι θα είναι ένα δίκτυ ασφαλείας στην κρίσιμη περίοδο που έχουμε μπροστά μας.

7. Πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Υπό ποιες προυποθέσεις η Ν.Δ θα συμμετείχε σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού;

Προσωπικά θα προτιμούσα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που είναι κάτι παραπάνω σε σχέση μ’ αυτά τα οποία μόλις ανέφερα. Νομίζω όμως ότι στην παρούσα φάση η ιδέα αυτή δεν έχει πολλούς οπαδούς.

Από την άλλη πλευρά, οι εκλογές –όπως συνέβη και με τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά και το δημοψήφισμά της 5ης Ιουλίου– δεν παράγουν λεφτά. Ενδεχομένως ο κ. Τσίπρας να ισχυρίζεται στις Βρυξέλλες ότι με τις εκλογές θα μπορεί να κερδίσει, έχοντας απαλλαγεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την Αριστερή Πλατφόρμα. Ωστόσο την ίδια στιγμή βλέπω τον κ. Δρίτσα, τον αρμόδιο για τα λιμάνια υπουργό, να δηλώνει ακόμα και τώρα αντίθετος στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ και 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν αντίθετοι στην σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, εκ των οποίων οι 10 έχουν υπερψηφίσει τους νόμους για τα προαπαιτούμενα. Διερωτώμαι, λοιπόν, είναι δυνατόν ακόμα και μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει λύση για τη χώρα; Οι ίδιοι αμφισβητούν τους εαυτούς τους! Μια κυβέρνηση λοιπόν που υπονομεύεται και θα υπονομεύεται εκ τω έσω, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τη χώρα, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις περιστάσεις.

Οι στιγμές είναι ιστορικές και πρέπει να συμπεριφερθούμε όλοι με τη μέγιστη δυνατή ευθύνη. Η κομματική κουζίνα είναι απολύτως δευτερεύον. Το κυρίαρχο είναι η σωτηρία της πατρίδας.

8. Θεωρείτε ότι το ορόσημο του Β. Μειμαράκη σταματάει την άνοιξη του 2016 ή  μπορεί να συνεχιστεί και μετά;

Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι συγκεκριμένη και δεν χρειάζεται να την αναλύσω. Το βασικό της στοιχείο είναι ότι έχουμε συμφωνήσει όλοι μαζί, αν έχουμε εκλογές στους επόμενους μήνες, στην ΝΔ θα είναι επικεφαλής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Το τι θα συμβεί μετά θα αποφασιστεί τότε.

Είναι πάντως ιδιαίτερα θετικό ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει αμφισβήτηση στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΝΔ για το επόμενο χρονικό διάστημα.

9. Σας προβληματίζουν οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις της Ν.Δ;  Η επιλογή του “μεσαίου χώρου” θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανασυγκρότηση της παράταξης;

Ασφαλώς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων πρέπει να μας προβληματίζουν. Μαγικές λύσεις φυσικά δεν υπάρχουν. Η ΝΔ έχει ένα παρελθόν, με τα θετικά και τα αρνητικά του, το οποίο πάντοτε θα τη συνοδεύει.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να προχωρείς στην επόμενη σελίδα με την αναγκαία ανανέωση και ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο. Που δεν θα είναι στρογγυλεμένος, αλλά θα έχει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες λύσεις, ακόμα και αν αυτές ενοχλούν ορισμένες συντεχνίες.

Ανανέωση, λοιπόν, λίγες και καθαρές προγραμματικές θέσεις, μακριά από τις ακρότητες και το λαϊκισμό. Αυτό είναι που χρειάζεται η ΝΔ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο