Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κυβέρνηση και δανειστές κερδίζουν χρόνο σε βάρος της χώρας – συνέντευξη στην εφημερίδα REALNEWS

liberal«Ελπίζω να μην βρεθούμε στην ανάγκη να γίνουμε όλοι μνημονιακοί και οι ξένοι να μην μας δίνουν μνημόνιο», δηλώνει στη Realnews ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ανησυχεί μήπως μετά τη λήξη του προγράμματος η οικονομία μπορεί να σέρνεται και οι αγορές να μην θέλουν να μας δανείσουν. Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση, λέει ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα και ότι κυβέρνηση και δανειστές κερδίζουν χρόνο σε βάρος της χώρας.

 

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Realnews»

1.         Σύμφωνα με την  ΕΛΣΤΑΤ το 2016 έκλεισε με ύφεση, αντί για ανάπτυξη όπως εκτιμούσε η κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό και τι βλέπετε εσείς να συμβαίνει το 2017;

Η ΕΛΣΤΑΤ ουσιαστικά επικύρωσε αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες.

Από τη μία η πολιτική της κυβέρνησης, από την άλλη η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης – αποτέλεσμα κυρίως της ανικανότητας και του τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης–πληρώνονται πανάκριβα. Έχουμε νέα σημαντική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, το επιτόκιο δανεισμού της χώρας ξεπέρασε αυτό του Πακιστάν, ο διεθνής τύπος ξεκίνησε να συζητά ξανά σενάρια grexit.

Ζούμε μια νέα καθίζηση της οικονομίας, Μόνο ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του είναι στον κόσμο τους και κοροϊδεύουν «εαυτούς και αλλήλους». Προσπάθησαν, έτσι, να στήσουν μια παράσταση στο υπουργικό συμβούλιο με το «σχέδιο ανάπτυξης» και εκτέθηκαν. Διότι τους εκδικείται η πραγματικότητα! Αλλά δυστυχώς μαζί με αυτούς την πληρώνει και η χώρα.

Επιπλέον, η συμφωνία που φαίνεται ότι πάει να κλείσει με τους δανειστές δεν αντιμετωπίζει  τα προβλήματα της οικονομίας. Απλώς σπρώχνει το τενεκεδάκι παρακάτω! Κυβέρνηση και δανειστές – για τους δικούς τους λόγους η κάθε πλευρά – κερδίζουν χρόνο.

Όμως αυτός ο χρόνος κυλάει εις βάρος της χώρας!

2.         Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση ένα ισχυρό σενάριο ανάπτυξης για το τρέχον και το επόμενο έτος. Αυτό βγαίνει; Αν όχι, θα χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο; Αυτά που συζητούνται για παράταση έχουν βάση;

Σας θυμίζω ότι σε 2 χρόνια επί ΝΔ πήγαμε από το -7% ύφεση στο +0,4% ανάπτυξη, ενώ σε 2 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ από το +0,4% ανάπτυξη πήγαμε στο 0. Αυτό, ασφαλώς, δείχνει ότι εμείς οι προηγούμενοι – οι ανάλγητοι, νεοφιλελεύθεροι και τρισκατάρατοι- πάρα τα λάθη μας ήμασταν καλύτεροι.

Οι εξελίξεις όμως δείχνουν ότι οι υποθέσεις στις οποίες στηρίχθηκε ο προϋπολογισμός για την οικονομία δεν βγαίνουν. Με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθείται είναι πια φανερό. Διότι, ισχυρή ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και χωρίς επενδύσεις – ιδιωτικές επενδύσεις διότι το δημόσιο δεν έχει μαντίλι να κλάψει – δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι ένα βασικό μάθημα οικονομίας που ακόμα και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει, επιτέλους, να το μάθουν.

Από εκεί και πέρα, εφόσον τελειώνει το 3ο μνημόνιο η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το καλοκαίρι του 2018 να μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Θα μας δανείσουν, όμως, άραγε οι αγορές αν η ελληνική οικονομία εξακολουθήσει να σέρνεται ή θα χρειαστεί να πάρουμε νέο δάνειο από τους εταίρους μας;

Ελπίζω να μην βρεθούμε στην ανάγκη να γίνουμε όλοι οι Έλληνες μνημονιακοί και οι ξένοι να μην μας δίνουν μνημόνιο. 

3.         Σε κάθε περίπτωση, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση;

Μα, δεν έχει κλείσει ακόμα; Θυμάμαι τον κ. Τσίπρα να γράφει άρθρο τον Νοέμβριο και να προαναγγέλλει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει τις 5 Δεκεμβρίου.

Και εκτός αυτού, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τη 2η αξιολόγηση, με το ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου, ξανάνοιξε και πάλι την 1η!

Θυμίζω, επίσης, τη δήλωση Χουλιαράκη που σημείωσε πως μια λιγότερο ικανοποιητική συμφωνία τώρα ίσως είναι καλύτερη από μια άλλη συμφωνία αργότερα. Και αυτό προφανώς διότι κάθε μέρα ανεβαίνει ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Τσίπρας διαφωνεί με τον κ. Χουλιαράκη.   

4.         Αν ναι, εσείς θα καταψηφίσετε τα μέτρα στο σύνολό τους; 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε απολύτως ξεκάθαρος στις δηλώσεις του. Δεν θα ψηφίσουμε τα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε τα αντίμετρα. Ψηφίσαμε το 3ο μνημόνιο για να μην πέσει η χώρα στα βράχια, ζητήσαμε τον Σεπτέμβριο του ‘15 κυβέρνηση συνεργασίας, ψηφίσαμε μέχρι τώρα αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις.

Τα μέτρα όμως που έρχονται είναι ένας βαρύς λογαριασμός που έχει τις υπογραφές Τσίπρας και Καμμένος. Δεν μπορούμε λοιπόν τώρα να τους δώσουμε άφεση αμαρτιών και να ξεπλύνουμε τις ευθύνες τους.

Τώρα, αν έρθει η τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου σύμφωνα με αυτά που έχει σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή η απελευθέρωση της ενέργειας ρωτήστε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν τα στηρίξουν! Το πρόβλημα είναι σε εκείνους και όχι στη ΝΔ.

5.         Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, πως η ΝΔ θα καταψηφίσει μέτρα και αντίμετρα, για να μη δώσει χείρα βοηθείας στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συμπεριλαμβάνει και αντίμετρα, που ενδεχομένως να ταίριαζαν στο πρόγραμμά σας, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών;

Θεωρούμε τα αντίμετρα ως άλλη μια προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών. Είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ με στόχο να «πακετάρουν» την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Έτσι,  ενώ τα μέτρα θα επιβληθούν τοις μετρητοίς, τα αντίμετρα θα είναι επί πιστώσει. Θα εφαρμοστούν εάν και εφόσον δημιουργηθεί υπερπλεόνασμα. Δηλαδή αφού θα ξεζουμίσουν για άλλη μία φορά τους πολίτες. Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι!

6.         Μιλάτε για μείωση φορολογικών συντ&epsilon

Μετάβαση στο περιεχόμενο