Πότε συζητείται στην Ευρωβουλή η Έκθεσή σας για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ’ ΚΠΣ;
Μετά από την «ενδιάμεση» Έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου κατέληξε σε κάποια πρώτη τοποθέτηση για το θέμα, ο Γενικός Κανονισμός των Διαρθρωτικών Ταμείων θα εγκριθεί την Τρίτη 4η Ιουλίου. Έχει επέλθει ένας συμβιβασμός μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο συμβιβασμό αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόρθωσε να αλλάξει κάποιες θέσεις του Συμβουλίου προς όφελος των χωρών Συνοχής, αλλά και της ποιότητας των προγραμμάτων.
Ποιες είναι οι βασικές διαφορές συγκριτικά με τον κανονισμό για το Γ΄ ΚΠΣ;
Η προσπάθεια που κατεβλήθη και από τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία και μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη. Καταργήθηκε για παράδειγμα το συμπλήρωμα προγραμματισμού, το οποίο ήταν ένα γραφειοκρατικό έγγραφο που δημιουργούσε προβλήματα στον σχεδιασμό, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ένας μόνο εκτελεστικός κανονισμός αντί για οκτώ που υπήρχαν μέχρι τώρα. Επίσης οι έλεγχοι της Επιτροπής περιορίζονται στα μεγαλύτερα έργα. Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμείναμε πάρα πολύ σε θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά και στην περιβαλλοντική διάσταση των προγραμμάτων. Κατορθώσαμε επίσης να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό σε σχέση με τις δράσεις διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Εκτιμάτε ότι το Δ ’ ΚΠΣ θα αρχίσει κανονικά από την 1-1- 2007 ή αργότερα;
Λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο και της χαμένης ευκαιρίας να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία επί Βρετανικής προεδρίας πέρυσι τον Ιούνιο, φοβούμαι ότι θα υπάρξει μία καθυστέρηση ενός τουλάχιστον εξαμήνου για την έναρξη των προγραμμάτων σε όλη την Ευρώπη. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θέλησε να επιμείνει περισσότερο έτσι ώστε να γίνουν δεκτές ενδεχομένως και άλλες θέσεις του για τον Κανονισμό. Η μεγάλη πρόκληση πάντως τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες που επωφελούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία είναι όχι απλά και μόνο η απορρόφηση και μόνο των πόρων αυτών, αλλά και η σωστή αξιοποίησή τους έτσι ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη. Αν οι νέες χώρες μέλη συγχωρούνται να κάνουν λάθη στον συγκεκριμένο τομέα, χώρες σαν και την δική μας με τόσο μεγάλη εμπειρία οφείλουν να κινηθούν με μεγαλύτερες ταχύτητες.