Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Λιγότερος λαϊκισμός, περισσότερη Ευρώπη”. Άρθρο του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία η διαπίστωση ότι οι ευρωεκλογές, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά συνολικά για τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, δε συναγωνίστηκαν ποτέ τις βουλευτικές εκλογές ως προς τη συμμετοχή των πολιτών. Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν μετατραπεί σε ένα είδος εθνικής δημοσκόπησης που αποτυπώνει τη στιγμή και οδηγεί σε συμπεράσματα για το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες την τρέχουσα εσωτερική πολιτική και κοινωνική κατάσταση.


Κανείς δεν αποκλείει ότι και φέτος μπορεί να συμβεί το ίδιο. Ωστόσο, είναι πιστεύω ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι ότι αυτή τη φορά οι ευρωεκλογές είναι διαφορετικές. Δεν είναι απλώς εκλογές που γίνονται στη σκιά της μεγαλύτερης μεταπολεμικά κρίσης που συνταράσσει ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή ακριβώς η κρίση έχει κοινό ευρωπαϊκό παρανομαστή. Και υπογραμμίζει ότι πλέον ζούμε μια νέα πραγματικότητα, εντελώς διαφορετική από εκείνη που ίσχυε πριν 10 ή 20 χρόνια. Μια πραγματικότητα που σηματοδοτεί την αύξηση της αλληλεξάρτησης των ευρωπαϊκών κρατών. Αυτή η αλληλεξάρτηση, λόγω της ενιαίας αγοράς και της ευρωζώνης, καθιστά επιτακτική ανάγκη τη στενότερη συνεργασία. Και ακόμη περισσότερο δείχνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη όχι λιγότερη Ευρώπη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από τη σημερινή συγκυρία, η ανάγκη να γίνει η Ευρώπη πιο δυνατή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιρλανδοί, οι οποίοι είχαν απορρίψει τη συνθήκη της Λισσαβόνας, σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καθώς δοκιμάζεται η οικονομία τους, στρέφονται πάλι προς την Ευρώπη. Γιατί αντιλαμβάνονται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σημείο αναφοράς και το «λιμάνι καταφυγής» όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Ότι μια ισχυρή Ευρώπη βοηθά τα μέλη της να ορθοποδήσουν όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης, αλλά κυρίως γιατί στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όταν κρυολογεί μια χώρα αρρωσταίνουν οι υπόλοιπες. Είναι, λοιπόν, έως ένα βαθμό, προς το συμφέρον αυτών που έχουν πληγεί λιγότερο να στηρίξουν αυτούς που επλήγησαν περισσότερο.


Σε αυτή τη συγκυρία, χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η οποία είναι δέσμια ενός δυσβάσταχτου δημόσιου χρέους που κληρονόμησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχουν υποχρέωση να στηρίξουν σοβαρές και ρεαλιστικές πολιτικές, που δεν υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια και δεν καταφεύγουν σε μαγικές συνταγές. Οι ευρωεκλογές είναι η ευκαιρία να επιβραβευτούν οι δυνάμεις που εκφράζουν αυτή την προσέγγιση. Τη βούληση για περισσότερη, πιο αποτελεσματική Ευρώπη, για υπεύθυνες και ρεαλιστικές λύσεις. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι δεν είναι η ώρα των πειραματισμών και της στείρας άρνησης, αλλά της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Σήμερα, που η Ευρωβουλή έχει αυξημένο ρόλο, λόγω και της αναβάθμισής της από τη συνθήκη της Λισσαβόνας, η Ελλάδα πρέπει να έχει υπεύθυνη και υψηλής ποιότητας εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Να γίνει συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων και όχι απλός παρατηρητής. Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από ευρωπαϊστές πολιτικούς και όχι από πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο περιθώριο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και αδυνατούν να επηρεάσουν για θέματα που αφορούν τη χώρα μας άμεσα.


Παράλληλα, με δεδομένα τα σημερινά προβλήματα, χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα στηρίζεται στο τρίπτυχο: ανταγωνιστική οικονομία-ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση-προστασία για το περιβάλλον. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. Όλη η Ευρώπη διδάσκεται από την κρίση σχετικά με την ανάγκη για πιο ουσιαστική εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, αλλά δεν γυρνάμε πίσω σε δογματικές και αποτυχημένες κρατικίστικες επιλογές. Στηρίζουμε μια Ευρώπη που θα είναι δίπλα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο, τους ανέργους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, του συνταξιούχους, καλώντας τους πλουσιότερους να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης. Βάζουμε ψηλά στην ατζέντα την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά δεν αδιαφορούμε για το περιβάλλον, γιατί δεν αδιαφορούμε για την ίδια τη ζωή μας και τις επόμενες γενιές. Αυτές είναι κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές και αυτές στηρίζουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και εμείς.


Ο καθένας δικαιούται να κάνει τις επιλογές του. Μετά όμως από 28 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούμε να πάμε πίσω. Δεν θέλουμε μια Ελλάδα που απλά και μόνο θα γκρινιάζει, μια Ελλάδα αυτιστική, που θα ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που έχουν όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Αντίθετα, θέλουμε μια Ελλάδα που θα συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις, μια Ελλάδα δυναμική, ευρωπαϊκή, που θα περάσει από την περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτή είναι η φιλοδοξία της Νέας Δημοκρατίας. Δε διεκδικούμε το αλάθητο, γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις. Ωστόσο, πιστεύουμε, ότι μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπορούμε να επηρεάσουμε αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά πράγματα. Να αποκτήσουμε μια ισχυρή παρουσία που είναι εγγύηση για να προχωρήσουμε παραπέρα, δικαιώνοντας ακόμα περισσότερο τη στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει την Ελλάδα σε μια Ένωση, που επηρεάζει πλέον ουσιαστικά τη ζωή του κάθε Ευρωπαίου πολίτη.


Μετάβαση στο περιεχόμενο