Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Λύση με λιγότερους φόρους και συνταγή Κύπρου – συνέντευξη στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”

ΕΤΑισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, δηλώνει ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για «το άλλο μίγμα πολιτικής» που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ ουσιαστικά το κόμμα του προτείνει την πολιτική «που εφάρμοσαν η Ιρλανδία η Πορτογαλία και η Κύπρος και βγήκαν από το Μνημόνιο μέσα σε 3 χρόνια». Ως υπεύθυνος κατάρτισης του γαλάζιου κυβερνητικού πλαισίου διευκρινίζει ότι οι προτάσεις της Ν.Δ «αποσκοπούν όχι μόνο στο να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις»,  αλλά και στο «να σταλεί και ένα μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ένα κόμμα κοινής λογικής».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη

στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπους της Κυριακής»

 

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ τον οδικό χάρτη της ΝΔ για έξοδο από την κρίση. Γιατί πιστεύετε ότι η δική σας πρόταση είναι η λύση και όχι του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κινείστε και οι δύο στα ίδια στενά δημοσιονομικά πλαίσια;

Η πολιτική Τσίπρα, πέρα από διακηρύξεις και υποσχέσεις, το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει είναι ότι θα παραμείνουμε για πάντα στο μνημόνιο. Γιατί αυτά τα 2 χρόνια αντί να πάμε μπροστά πήγαμε πίσω: από οριακή έστω ανάπτυξη 0,8% το 2014 επιστρέψαμε στην ύφεση. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν φέτος είναι περισσότερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Το ίδιο και οι επιχειρήσεις που φεύγουν στο εξωτερικό. Οι πολίτες πληρώνουν ολοένα και περισσότερους φόρους. Δύο εκατομμύρια υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Οι νοικοκυρές που ψωνίζουν στα σούπερ μάρκετ αγοράζουν ακριβότερα τα τρόφιμα εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ που αποφάσισε αυτή η Κυβέρνηση. Οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται. Στις εξαγωγές έχουμε πτώση της τάξεως του 8% με 9% σε σχέση με πέρυσι. Η εξέλιξη των πραγμάτων είναι απολύτως αρνητική. Η κυβέρνηση με την πολιτική της υπερφορολόγησης έχει καταδικάσει την ελληνική οικονομία σε στασιμοχρεωκοπία.

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική αποτελεί μονόδρομο. Παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό ένα άλλο μείγμα πολιτικής, μία εναλλακτική λύση που στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και προσέλκυση επενδύσεων. Ουσιαστικά προτείνουμε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας η πολιτική που εφήρμοσαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος και βγήκαν από το μνημόνιο  μέσα σε 3 χρόνια. Αφού αυτοί το κατάφεραν γιατί όχι κι εμείς;

 Από όλα τα μέτρα που προτείνετε, τι θα βγάζατε εσείς μπροστά;

Όλα τα μέτρα που προτείνουμε έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Θέλουμε να ξεκινήσει να δουλεύει και πάλι η Ελλάδα και μπει και πάλι μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Όλες μας οι προτάσεις αποσκοπούν όχι μόνο στο να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά να υπάρξει ο κατάλληλος χώρος για νέες επενδύσεις και νέες δουλειές. Με περιορισμό των φόρων, με αναπτυξιακά κίνητρα και με διευθέτηση μεγάλων εκκρεμοτήτων στην πραγματική οικονομία.

Όλα αυτά στέλνουν το μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα κόμμα κοινής λογικής. Ένα κόμμα που δεν πιστεύει απλώς στην Ελλάδα των επιδομάτων, αλλά στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλους τους Έλληνες.  

 Όλα αυτά δεν μπορεί να αλλάξουν, ανάλογα και με τα οικονομικά δεδομένα που θα υπάρχουν το χρόνο των εκλογών; Και πότε βλέπετε να στήνονται κάλπες;

Ασφαλώς παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα δημοσιονομικά μεγέθη και τις εξελίξεις στην οικονομία ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές όπου χρειαστεί. Η βασική κατεύθυνση δεν αλλάξει όμως. Προχωράμε με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις για να δημιουργηθούν καινούργιες δουλειές και να μπει μεροκάματο στο σπίτι.

Όσο για τις εκλογές, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για εξάντληση της τετραετίας, θεωρώ ότι μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Ο κ. Τσίπρας το σταθμίζει. Μόλις διαβάσει στις δημοσκοπήσεις ότι η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί πέρα από κάποιο όριο θα καταφύγει στις εκλογές για να διαχειριστεί την ήττα του και να μην έχει την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου.

Πιστεύετε ότι θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;

Καταρχάς πρέπει να κλείσουν οι «ουρές» της 1η αξιολόγησης για τα πάρουμε την υποδόση των 2,8 δις ευρώ. Και απ΄ όσα διαβάζω, προκύπτει ότι η κυβέρνηση και πάλι σπεύδει την τελευταία στιγμή και ασθμαίνοντας να κάνει όσα είχε συμφωνήσει με την τρόικα.

Εν πάση περιπτώσει, με αυτή την κυβέρνηση υπάρχει κάτι σταθερό και δεδομένο: Οτιδήποτε και να συμβεί έχει αποφασίσει στο τέλος να βαφτίσει το αποτέλεσμα ως μεγάλο θρίαμβο και συντριβή της τρόικα. Και τούτο είτε οι διαπραγματεύσεις κλείσουν νωρίς είτε αργότερα. Στο τέλος βαφτίζεται το μαύρο άσπρο και ζει ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς χειρότερα.    

Πολλοί ωστόσο σας κατηγορούν για «χλιαρή» αντιπολίτευση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις δημοσκοπήσεις δεν θα έπρεπε να είναι εισπράττετε ξεκάθαρα ως κόμμα τη φθορά της κυβέρνησης;

 Από κάποιους ακούω κριτική για «χλιαρή» αντιπολίτευση και στον αντίποδα κάποιοι άλλοι μας ασκούν κριτική γιατί ζητάμε εκλογές.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ΝΔ προσπαθεί να ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση και αιχμηρή, συνοδεύοντας την κριτική της από συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν παρασυρόμαστε από τις σειρήνες του λαϊκισμού, αλλά και δεν «χαριζόμαστε» στον κ. Τσίπρα.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, εξαιτίας των πολλών δημαγωγικών και ψεύτικων υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ η ίδια η πραγματικότητα είναι η πιο σκληρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Όσον αφορά της δημοσκοπήσεις, σας θυμίζω ότι στις αρχές του χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο, κατά μέσο όρο, της ΝΔ 7-8%, και πλέον έχει αντιστραφεί πλήρως η εικόνα και προηγείται η ΝΔ 7-8%. Έχουμε δηλαδή μια ανατροπή 15 μονάδων που είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα μνημονιακά πολιτικά δεδομένα.

Την επόμενη μέρα δεν θα χρειαστεί συναίνεση; Ακόμη και για το σχηματισμό κυβέρνησης; Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις;

Στόχος μας είναι μετά τις εκλογές να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ στην οποία θα μετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας.

Μια τέτοια συνεργασία, ασφαλώς, θα γίνει στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης.

Αλλά πέρα από τις κυβερνήσεις και τα προγράμματα σημασία έχει να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Και αυτό το καινούργιο ξεκίνημα αφορά όλους τους Έλληνες. Ένα καινούργιο ξεκίνημα μακριά από δημαγωγίες και αερολογίες.

Για μια Ελλάδα που δεν θα είναι χώρα β’ κατηγορίας, αλλά στον πυρήνα της Ευρώπης.

Η περίφημη διεύρυνση της ΝΔ πότε θα προχωρήσει; Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη δίπλα στην κ. Διαμαντοπούλου και τα όσα είπε για το νόμο που είχε κάνει για την Παιδεία δεν πέρασε απαρατήρητη. Υπάρχουν πρόσωπα που είναι κοντά στη ΝΔ;

Η προσπάθειά μας για τη διεύρυνση της ΝΔ έχει ξεκινήσει από τους πολίτες –σας θυμίζω την πρόσκλησή μας σε εμπειρογνώμονες για το πρόγραμμα και την ηλεκτρονική διαβούλευση– και όχι τα στελέχη των κομμάτων.

Από εκεί και πέρα, η ΝΔ για να πετύχει τον εκλογικό στόχο της πρέπει να απευθυνθεί προς όλες τις δυνάμεις της κοινής λογικής, Κυρίως, σε όλους τους Έλληνες πολίτες που θέλουν να σωθεί η χώρα από τη δημαγωγία και τον κρατισμό.

Δεν θέλω να κάνω αναφορές σε συγκεκριμένα πρό&s

Μετάβαση στο περιεχόμενο