Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Μας υποχρέωσες μα δεν μας είπες τελικά πόσο μας χρέωσες! – ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Η κυβέρνηση συγχαίρει τον εαυτό της για διάφορους λόγους. Ας τους δούμε έναν-έναν:

·         Η κυβέρνηση συγχαίρει τον εαυτό της για την έξοδο από τα Μνημόνια.

o   Με σκληρές δεσμεύσεις, όχι για 5 ή 10 χρόνια, αλλά μέχρι το 2060 για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και με το Υπερταμείο να είναι εδώ μέχρι το 2115.

·         Η κυβέρνηση συγχαίρει τον εαυτό της για την ανάπτυξη.

o   Όμως το δεύτερο τρίμηνο του 2018 είχαμε τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (0.2%), όντας στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου (0,4%)! Και αυτό τη στιγμή που την περίοδο ‘15-‘17 η Πορτογαλία είχε ανάπτυξη 6,1%, η Κύπρος 9,3% η Ιρλανδία 13%. και η Ελλάδα μόλις 0,9%.

·         Η κυβέρνηση συγχαίρει τον εαυτό της για τις επενδύσεις.

o   Όμως οι ιδιωτικές επενδύσεις το 2017, σε απόλυτες τιμές, ήταν στο ένα τρίτο αυτών που είχαμε το 2007, δύο χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση. Ενώ  οι δημόσιες επενδύσεις κατρακύλησαν, το 2017, στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας, με τη σωρευτική υστέρησή τους μέχρι σήμερα – έναντι του στόχου – να ανέρχεται στα 2,6 δισ. ευρώ.

·         Η κυβέρνηση συγχαίρει τον εαυτό της για τις επιδόσεις της στο ΕΣΠΑ.

o   Όμως στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (26.9.2018), η Ελλάδα είναι 16η στις πληρωμές των έργων (19%) και 21η στη συμβασιοποίησή τους (56%), δηλαδή κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο.

·         Η κυβέρνηση συγχαίρει τον εαυτό της για την κοινωνική της πολιτική.

o   Όμως τα επίσημα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι είμαστε τελευταίοι στην αντιμετώπιση της φτώχιας. Συγκεκριμένα, ενώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ένα τρίτο (32,4%) των ατόμων που ζουν στα όρια της φτώχειας, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό έφτασε μόλις το 15,8%.

·         Η κυβέρνηση συγχαίρει τον εαυτό της για το υπερπλεόνασμα, ισχυριζόμενη ότι είναι αποτέλεσμα των καλών της επιδόσεων και το μοιράζει με «μποναμάδες». Στην πραγματικότητα το υπερπλεόνασμα είναι αποτέλεσμα:

o   Της δραματικής υστέρησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που προανέφερα, η οποία υπονομεύει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.

o   Είναι αποτέλεσμα επίσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που αυξήθηκαν κατά 11% τον Αύγουστο και ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, παρ’ ότι είχαν εκταμιευθεί  για την αποπληρωμή τους δανειακοί πόροι ύψους 7 δισ. ευρώ.

o   Και είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης που μας έκανε πρωταθλητές του ΟΟΣΑ στις αυξήσεις φόρων, εκτόξευσαν τις οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία κατά 60% από το τέλος του 2014 και οδήγησαν σε 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ε με τόσους φόρους και τόσες κατασχέσεις, την απάντηση για τους «μπναμάδες» δίνει στον κ. Τσίπρα ο Στράτος Διονυσίου: Μας υποχρέωσες μα δεν μας είπες τελικά πόσο μας χρέωσες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο