Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Με 4 κανάλια, ο ανταγωνισμός και η πολυφωνία θα θιγούν – συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

11 8433516863692ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τέσσερα κανάλια ο ανταγωνισμός και η πολυφωνία θα θιγούν, ενώ το κράτος θα χάνει έσοδα 30 εκ. για κάθε κανάλι ετησίως, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Προειδοποιεί μάλιστα για τον κίνδυνο, οι καναλάρχες (που δεν λαμβάνουν άδεια) να μην αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Χατζηδάκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έκανε τα αντίθετα από αυτά που είπε προ δύο ετών στη Θεσσαλονίκη, όπως στο θέμα των κόκκινων δανείων. <<Με αυτή την κυβέρνηση και με αυτό τον πρωθυπουργό "πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι">> λέει για την οικονομική κατάσταση της χώρας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει λόγο για κατάσταση ακυβερνησίας, την οποία πληρώνουν οι κοινωνικά ασθενέστεροι, και τονίζει ότι <<Κατά ένα παράδοξο τρόπο, σε σχέση με τις προσδοκίες που καλλιέργησε, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε με αυτή την κυβέρνηση είναι ότι θα παραμείνουμε για πάντα στο μνημόνιο>>. Χρειαζόμαστε μια καινούργια αρχή στον τόπο. Εμείς δεν υποσχόμαστε θαύματα. Υποσχόμαστε όμως ότι θα ακολουθήσουμε το δρόμο που ακολούθησαν άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία ή η Κύπρος που ήταν στο μνημόνιο και βγήκαν>> δηλώνει ο κ. Χατζηδάκης.

 Ο και βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ αποκρούει τις αιτιάσεις για εσωκομματικές διαφωνίες λέγοντας ότι «Η ΝΔ προχωρά ενωμένη. Τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίζει τώρα, όλο και περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ». Όσο για το θέμα της ανανέωσης σημειώνει ότι το κυρίαρχο είναι η ποιότητα: «Σε ένα κόμμα μεγάλο της Κεντροδεξιάς, όπως είναι η ΝΔ, μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικοί «τόνοι». Το βασικό όμως είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο, και να έχουμε στα ψηφοδέλτιά μας ανθρώπους οι οποίοι θα χαρακτηρίζονται από ποιότητα και νέες ιδέες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κύριε Χατζηδάκη, παρακαλώ το σχόλιό σας για το νέο τηλεοπτικό τοπίο. . .

Έχουμε ένα καινούργιο τοπίο με λιγότερα έσοδα για το κράτος, λιγότερους εργαζομένους και περισσότερη διαπλοκή. Απολύονται διά νόμου 1.800 εργαζόμενοι από τα κανάλια. Λιγότερα έσοδα γιατί το κράτος, περιορίζοντας τον αριθμό των καναλιών, χάνει συνειδητά δεκάδες εκατομμύρια σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που θα εισέπραττε αν θα υπήρχαν περισσότερα κανάλια.. Ένα μόνο κανάλι από αυτά που κλείνουν έδινε κάθε χρόνο στο κράτος 30 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή στη δεκαετία κατά την οποία διαρκούν οι άδειες θα μπορούσε να δώσει 300 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τα 246 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει σε τρεις δόσεις – αν τα εισπράξει- και παραγνωρίζει ότι χάνει μόνο από ένα κανάλι 300 εκατομμύρια ευρώ. Και φυσικά έχουμε εντονότερο το φαινόμενο της διαπλοκής, διότι με 4 κανάλια ο ανταγωνισμός και η πολυφωνία θα θιγούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση έπρεπε να μπει τέλος σε ένα χάος που υπήρχε με τα κανάλια. . .

Ασφαλώς υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να πάρει τη μπάλα και να βάλει γκολ, όμως πήρε τη μπάλα και σούταρε στις εξέδρες. Φάνηκε ότι αυτό που τον ενδιέφερε πρωτίστως ήταν το πολιτικό θέαμα και ο έλεγχος των καναλιών και όχι ένα πραγματικά καινούργιο και σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αν τον ενδιέφερε πράγματι να εκσυγχρονίσει το καθεστώς στα κανάλια θα μπορούσε να ορίσει μια υψηλή τιμή εισόδου για όλους πχ 30 εκατομμύρια. Να δώσει περισσότερες άδειες, πράγμα που το επιτρέπει η νέα τεχνολογία . Να αντιμετωπίσει φυσικά εκ των προτέρων τα ζητήματα της διαφάνειας της προέλευσης των χρημάτων των καναλαρχών. Και να θέσει όρους ξεκάθαρους σε σχέση με την ποιότητα του περιεχομένου.

Συμφωνείτε με τη γνώμη που διατυπώνουν ορισμένοι, ότι τελικά, η κυβέρνηση έφτιαξε δικούς της καναλάρχες;

Νομίζω ότι όλος ο κόσμος βλέπει ότι πλέον θα έχουμε δύο κανάλια τα οποία λειτουργούσαν και παλιότερα, κανάλια τα οποία είχαν χαρακτηριστεί από υπουργό της σημερινής κυβέρνησης «βοθροκάναλα της διαπλοκής» και δυο καινούργια κανάλια των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν, κατά τους ορισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, παρόμοια χαρακτηριστικά σε σχέση με τους ήδη υφισταμένους καναλάρχες. Εκτός αν η ποιοτική αλλαγή που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με τις κουμπαριές.

Μιλάτε για « κουμπαριές». Τι εννοείτε; Καταθέσατε και μια ερώτηση στη Βουλή σε σχέση με τα όσα είχε καταγγείλει ο κύριος Καμμένος για τον κύριο Καλογρίτσα που είναι ένας από τους νέους καναλάρχες. . .

Νομίζω ότι είναι πρωτοφανές, βασικός υπουργός της κυβέρνησης, ο ένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, να καταγγέλλει ότι ένας από τους νέους καναλάρχες σχετίζεται με μαύρο χρήμα και η κυβέρνηση στο σύνολό της να σιωπά. Ο ίδιος δε ο υπουργός να μην κάνει στη συνέχεια ούτε μια διευκρινιστική έστω δήλωση. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα με το οποίο θα όφειλε να ασχοληθεί η δικαιοσύνη και να καλέσει τον υπουργό, τον κύριο Καμμένο να δώσει εξηγήσεις.

Τι λέει η ΝΔ για τους εργαζόμενους στα κανάλια που δεν λαμβάνουν άδεια;

Η ΝΔ δεν μιλάει ως το κόμμα που δεν έχει κάνει λάθη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τα πράγματα όσον αφορά στις αρχές με βάση τις οποίες θα κινηθούμε είναι ξεκάθαρα. Ένας νόμος που να επιτρέπει περισσότερες άδεις καθώς αυτό είναι δυνατό με βάση τις εξελίξεις της ψηφιακής τεχνολογίας. Το ΕΣΡ σε κεντρικό ρόλο σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Διαφάνεια σε σχέση με την προέλευση τω χρημάτων. Και ποιότητα ως προς το περιεχόμενο. Αν τηρηθούν αυτές οι αρχές θα έχουμε περισσότερα κανάλια, περισσότερη πολυφωνία, λιγότερη διαπλοκή, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα για το κράτος.

Αντίθετα τώρα, μπροστά μας έχουμε ένα τοπίο στην ομίχλη. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί για μια σειρά από θέματα καθώς υπάρχουν προσφυγές στα δικαστήρια. Δεν ξέρουμε καν τι θα συμβεί ακόμη και με τα δάνεια των καναλιών που κλείνουν παρά τη θέληση τους. Διότι μπορεί οι καναλάρχες αυτοί να πάνε στα δικαστήρια και να πουν, ότι αφού τα κανάλια κλείνουν δια νόμου, τα δάνεια μας δεν τα αποπληρώνουμε. Και αυτό θα συμβεί με μια κυβέρνηση που έχει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης!

Να έλθουμε τώρα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να τα καταφέρει.. Δημιουργήσατε και ένα βίντεο με τα, κατά τη ΝΔ, «ψεύδη» του κ. Τσίπρα. . .

Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που εμφανίστηκε πριν από δυο χρόνια στη Θεσσαλονίκη και είπε 25 ψέματα σε ένα λόγο μιάμισης ώρας. . . Ένα ψέμα κάθε τρία λεπτά περίπου. Ο πρωθυπουργός ήταν που εμφανίστηκε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι πρέπει να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη δοθούν τα κόκκινα δάνεια σε funds, για να μη προχωρήσουν παρά μόνο εννέα αποκρατικοποιήσεις και για να μην υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση των αγροτών. Στη συνέχεια έγινε το ακριβώς αντίθετο! Ο πρωθυπουργός είναι που προεδρεύει ενός Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο έχει καταδικάσει τη χώρα σε μια κατάσταση στασιμοχρεοκωπίας, ενώ το 2014 είχαμε βγει από την ύφεση και όλες οι προβλέψεις των Διεθνών Οργανισμών έλεγαν ότι η χώρα θα προχωρήσει μπροστά. Με αυτή την κυβέρνηση και με αυτό τον πρωθυπουργό “πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι”.

Κύριε Χατζηδάκη, είδαμε τον κύριο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι κωλυσιεργεί την διαπραγμάτευση. Κάποιοι από τη ΝΔ λένε ότι ζούμε μια νέα περίοδο κωλυσιεργίας αντίστοιχη του Γιάνη Βαρουφάκη. . .

Η κυβέρνηση περισσότερο ασχολείται με τα επικοινωνιακά τρυκ παρά με την ουσιαστική διακυβέρνηση της χώρας. Όλα αυτά τα τρυκ και οι νέες ιαχές διαφόρων υπουργών εναντίον της τρόικας μπορεί να υποκρύπτουν και σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές. Αυτό δεν μας ενοχλεί καθόλου, γιατί θέλουμε τις πρόωρες εκλογές. Αυτό που μας ενοχλεί όμως είναι ότι η χώρα δεν κυβερνάται, συνεχώς η κατάσταση επιβαρύνεται. Και πιο πολύ από όλους, όταν η κατάσταση επιβαρύνεται, το κόστος το πληρώνουν οι κοινωνικά ασθενέστεροι.

Τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πάντως ότι τελικά θα αποφύγουμε τον δημοσιονομικό κόφτη. Εσείς τι λέτε;

Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις για τον δημοσιονομικό κόφτη. Κάνω όμως διαπιστώσεις με συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση το τελευταίο διάστημα : Οι πολίτες πληρώνουν ολοένα και περισσότερους φόρους . Δύο εκατομμύρια υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Οι νοικοκυρές που ψωνίζουν στα σούπερ-μάρκετ αγοράζουν ακριβότερα τα τρόφιμα εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ που αποφάσισε αυτή η κυβέρνηση. Οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται. Στις εξαγωγές έχουμε πτώση της τάξεως του 8% με 9% σε σχέσ&e

Μετάβαση στο περιεχόμενο