Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Με αφορμή το σπάσιμο κωδικών τραπεζικών λογαριασμών. Κ. Χατζηδάκης: Να παρέμβει αποτελεσματικά η ΕΕ για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Να αναληφθεί το ταχύτερο αποτελεσματική και συστηματική δράση σε κοινοτικό επίπεδο για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σημερινή ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.


Με αφορμή την πρόσφατη έξαρση του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη χώρα μας με τη γνωστή υπόθεση υφαρπαγής κωδικών τραπεζικών λογαριασμών ιδιωτών από κυκλώματα χάκερς, ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε σήμερα σχετική ερώτηση στην Κομισιόν επισημαίνοντας ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα δε γνωρίζει σύνορα. Για το λόγο αυτό σημειώνει ότι “η καταπολέμηση των εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο”. Υπενθυμίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στο παρελθόν “είχε εκφράσει με σχετική ανακοίνωση την πρόθεσή της να προωθήσει σε εθνικό επίπεδο τη δημιουργία αστυνομικών μονάδων εξειδικευμένων στην καταπολέμηση των εγκλημάτων πληροφορικής, να υποστηρίξει τις κατάλληλες ενέργειες τεχνικής κατάρτισης για την εφαρμογή του νόμου και να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες διακρατικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας της πληροφόρησης”. Επιπλέον, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Τάμπερε το 1999 είχε τονίσει την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για κοινούς ορισμούς και κυρώσεις για τα εγκλήματα υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, επισημαίνει, η πρόοδος στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων δεν ήταν ικανοποιητική.


Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν κρίνει ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην ΕΕ είναι επαρκές για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς και ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει στον τομέα αυτό, δεδομένης της σοβαρότητας του προβλήματος.


Ο κ. Χατζηδάκης έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση: “Δεν πρέπει η ΕΕ να παραγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Τα δίκτυα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και τα συστήματα πληροφοριών αποτελούν πλέον τμήμα της καθημερινής ζωής των πολιτών της ΕΕ και διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα συστήματα αυτά όμως φαίνεται ότι είναι ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένα σε επιθέσεις. Χρέος μας είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων καταναλωτών και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους. Φοβούμαι ότι η ΕΕ, παρά τις εξαγγελίες της, έχει κινηθεί πολύ αργά προς αυτήν την κατεύθυνση. Με την ερώτησή μου, ήθελα ακριβώς να επισημάνω την ανάγκη να αναληφθεί αποτελεσματική δράση στον τομέα αυτό.”

Μετάβαση στο περιεχόμενο