Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Με επιδότηση έως 85% για περισσότερους στο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” – συνέντευξη στην εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 

Για τα σημαντικά οφέλη που φέρνει σε νοικοκυριά και τον κατασκευαστικό κλάδο το νέο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, μιλάει στη “Βραδυνή της Κυριακής” ο Κωστής Χατζηδάκης, που στέκεται στο οικολογικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα του νέου προγράμματος.

Κύριε υπουργέ τι περιλαμβάνει ο νόμος για τον Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή;

Είναι ένας νόμος-τομή με τον οποίο φέραμε μεγάλες αλλαγές: Η βασική μεταρρύθμιση ήταν ο περιορισμός της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης για να μπει τάξη στο πολεοδομικό χάος. Άλλη μεγάλη τομή είναι η μεταφορά συντελεστή δόμησης, ώστε οι ιδιοκτήτες διατηρητέων να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους μέσω αποζημιώσεων, ενισχύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά. Επίσης, εξορθολογίζουμε τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις απελευθερώνοντας πολλούς συμπολίτες μας από την ομηρία. Προωθούμε τη χωροθέτηση επιχειρηματικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων με σεβασμό στο περιβάλλον. Διευκολύνουμε τους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές απλοποιώντας τις χρήσεις γης. Δημιουργούμε την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης για να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις πολεοδομίες. Ψηφιοποιούμε την έκδοση των οικοδομικών αδειών για τον ίδιο λόγο. Δίνουμε επιπλέον συντελεστή δόμησης σε όσους κατασκευάζουν βιοκλιματικά κτίρια. Φέραμε ρυθμίσεις για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, ένα συλλογικό μας χρέος. Η μεταρρύθμιση αυτή εισάγει την Ελλάδα στην εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης στην χωροταξία και την πολεοδομία!

Τι αλλάζει για τις εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες;

Βασικά μιλάμε πλέον για πολεοδομική ανάπτυξη με κανόνες. Αυτό σημαίνει: Για τις μεν εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες άνω των 4 στρεμμάτων, ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα προβλέπει η νομοθεσία μέχρι την έκδοση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και τη λήξη των εκκρεμοτήτων με τους δρόμους. Για τις δε εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες κάτω των 4 στρεμμάτων, ότι όσοι βιάζονται να χτίσουν θα έχουν μεταβατική περίοδο 2 ετών, στην οποία δεν προσμετρώνται οι όποιες καθυστερήσεις προκύψουν στα Δασαρχεία και τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες (άρα μπορεί να έχουν και παραπάνω χρόνο) κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Εφόσον το κάνουν θα έχουν άλλα 4 χρόνια (τη διάρκεια ισχύος της οικοδομικής άδειας). Άρα, τουλάχιστον 6 χρόνια συνολικά! Όσοι πάλι δεν βιάζονται θα υπαχθούν στη διαδικασία με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια τα οποία ήδη ισχύουν στο 20% της χώρας.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια;

Θα τα εκπονήσουμε γρήγορα και μαζικά (ξεκινώντας από τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές) ούτως ώστε από το 20% σήμερα να πάμε στο 100% κάλυψης της επικράτειας σε μία οκταετία! Θα συμβεί δηλαδή ό,τι συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας: στη Σίφνο, στη Σέριφο, στην Πάρο. Και στο Λασίθι, όπου υπάρχουν τα λεγόμενα ΣΧΟΟΑΠ. Δεν έχουν πάθει κάτι οι εκεί ιδιοκτήτες από την ύπαρξη των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Ίσα-ίσα, έχουν σε αυτές τις περιοχές δημιουργηθεί συνθήκες που ευνοούν την αύξηση της αξίας της περιουσίας και την προστασία του περιβάλλοντος! Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το πολεοδομικό μπάχαλο πλήττει πρώτα από όλα την ίδια την ιδιοκτησία. Και η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα υπέρ της ιδιοκτησίας. Με το νόμο λοιπόν για τη χωροταξία και την πολεοδομία η Ελλάδα ακολουθεί τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μείνει πίσω ακόμη και από την Αλβανία!

 

Θα υπάρξει χρονική περίοδος για να μην μπουν πρόστιμα σε όσους θέλουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές;

Έχουμε εδώ και ένα χρόνο φέρει ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων των πρώτων 4 κατηγοριών να τα τακτοποιήσουν μέχρι και το 2025. Υπάρχει λοιπόν χρόνος. Βέβαια όσο καθυστερούν, θα πληρώνουν παραπάνω. Θα τους συμβούλευα επομένως να τα τακτοποιήσουν σύντομα. Τώρα, για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 (βαριές αυθαιρεσίες) η προθεσμία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια όμως της συζήτησης του νομοσχεδίου ανέκυψαν εύλογες παρατηρήσεις για ορισμένα θέματα στις οποίες ανταποκριθήκαμε. Έτσι λοιπόν. όποιος κληρονόμησε ακίνητο, για το οποίο δεν γνώριζε ότι είναι αυθαίρετο της κατηγορίας 5, μπορεί να το τακτοποιήσει. Τη δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 δώσαμε και στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τον «Ιανό», επειδή συνέπεσε με την λήξη της σχετικής προθεσμίας. Επίσης, όποιος είχε καταλάβει ένα πολύ μικρό κομμάτι δημόσιου χώρου και είχε μπει στην κατηγορία 5 θα μεταπίπτει στην κατηγορία 4. Είναι μια σειρά ρυθμίσεων που κάνουν τη ζωή του κόσμου ευκολότερη!

Θα απλουστευθεί η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας;

Ναι. Για τις οικοδομικές άδειες κατηγορίας 1 και 2, θεσμοθετείται απλοποιημένη διαδικασία προέγκρισης, κατά την οποία η υπηρεσία ελέγχει κάποια βασικά στοιχεία της άδειας και στη συνέχεια η άδεια εκδίδεται –με ευθύνη φυσικά του μηχανικού- με το πάτημα ενός κουμπιού! Με απλά λόγια, γίνεται πιο εύκολη η ζωή πολιτών και μηχανικών, καθώς η έκδοση των οικοδομικών αδειών θα γίνεται αυτόματα μετά την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες εγκρίσεις.

 

Ποια είναι η διαφορά του νέου προγράμματος «εξοικονομώ» σε σύγκριση με τα προηγούμενα και ποιους ωφελεί περισσότερο;

Το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι το μεγαλύτερο ως τώρα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Βασική διαφορά είναι ότι διευρύναμε τα εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να είναι πολύ περισσότεροι! Επίσης, είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85% (και το 95% στη Δυτ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης). Τέλος, είναι ένα πρόγραμμα που καλύπτει καινοτόμες δράσεις όπως η εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά στις στέγες). Το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι μια πράσινη πολιτική με σημαντικά οφέλη για τα νοικοκυριά και τον κατασκευαστικό κλάδο και ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

 

Κύριε υπουργέ κατά τη γνώμη σας έγιναν λάθη στο χειρισμό της αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και τι θα έπρεπε ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί για να μην υπάρχουν αρρυθμίες στη διαχείριση του θέματος;

Τοποθετήθηκε με σαφήνεια και ειλικρίνεια ο Πρωθυπουργός για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχε διασπορά που τα στοιχεία δεν εντόπισαν έγκαιρα. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι τις αποφάσεις η κυβέρνηση τις παίρνει με βάση τα στοιχεία που έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή και τις εισηγήσεις των ειδικών. Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, από το πρώτο κύμα, δεν δίστασε να πάρει δύσκολα μέτρα για να προασπίσει την ανθρώπινη ζωή. Έτσι πορεύεται καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας: Στηρίξαμε το ΕΣΥ, υπερδιπλασιάσαμε τις ΜΕΘ, προσλάβαμε πάνω από 7 χιλιάδες ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενισχύσαμε την τηλεεργασία και την τηλεκπαίδευση, στηρίξαμε- και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε- την πραγματική οικονομία. Έστω και μια απώλεια ανθρώπινης ζωής είναι κάτι δραματικό. Ωστόσο, σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία από την αρχή της πανδημίας, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών εκείνων που έχουν αντιμετωπίσει το όλο θέμα με λιγότερες συγκριτικά αρνητικές συνέπειες. Ρίξτε μια ματιά τι γίνεται στις άλλες χώρες και θα το δείτε.

 

Το εμβόλιο είναι το μέσο που θα δώσει τη λύση, ή θα έχουμε συνέχιση του εφιάλτη που ζούμε;

Το εμβόλιο είναι η μόνη οριστική λύση μην έχετε καμία αμφιβολία. Και είναι χρέος μας να ενημερώσουμε την κοινωνία. Να μιλήσουμε ανοιχτά και με καλή πρόθεση σε όλους. Και να πείσουμε και αυτούς τους συμπολίτες μας που λόγω ελλιπούς πληροφόρησης δυσπιστούν. Πρέπει να εμβολιασθούμε όλοι. Μόνο έτσι θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Όσοι έχουμε δημόσιο λόγο έχουμε μεγάλη ευθύνη. Και χαίρομαι πραγματικά που η συντριπτική πλειονότητα του πολιτικού κόσμου της χώρας συντάσσεται στο εθνικό μέτωπο υπέρ του εμβολίου.

 

Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα πολιτικό «restart» μόλις εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας ώστε η χώρα διαθέτοντας νωπή λαϊκή εντολή να προχωρήσει μπροστά ανεπηρέαστη από πολιτικές αντιπαραθέσεις, πόλωση και διχασμό;

Η κυβέρνηση έχει ισχυρή λαϊκή εντολή να αλλάξει τη χώρα. Και μέσα στην πανδημία δεν «κατέβασε τα μολύβια». Νομοσχέδια ψηφίστηκαν, μεταρρυθμίσεις προωθήθηκαν. Στο Υπουργείο μας για παράδειγμα μέσα στη πανδημία φέραμε τον περιβαλλοντικό νόμο, το νόμο για την ηλεκτροκίνηση, το νόμο απόσυρσης των πλαστικών μιας χρήσης, τον χωροταξικό νόμο. Και συνεχίζουμε με την άρση των αγκυλώσεων και των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς πάνω από το 37% των πόρων του θα πάνε σε πράσινες δράσεις: την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τις δράσεις προστασίας της φύσης, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά ακόμα μέχρι τις επόμενες εκλογές.

 

Θα μπορούσε ενδεχομένως η κυβέρνηση να είχε δράσει πιο δυναμικά «κόβοντας» το βήχα στην Τουρκία;

Η πατρίδα μας έδειξε επανειλημμένα ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας: Με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Στον Έβρο και την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών. Με το ναυτικό μας στο Αιγαίο το καλοκαίρι. Με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες. Και πρόσφατα με την επί της αρχής συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη. Στείλαμε το μήνυμα ότι είμαστε χώρα με αυτοπεποίθηση, ισχυρούς συμμάχους και αποτρεπτική ισχύ. Ήταν ένα μήνυμα που πήγε παντού και το πήραν όλοι. Και στην ίδια κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε!

Μετάβαση στο περιεχόμενο