Αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων των ελέυθερων επαγγελματιών προαναγγέλλει, μέσω της κυριακάτικης «Απογευματινής», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι «εκτός πραγματικότητας». Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απαντά στο ενδεχόμενο οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές να έχουν συνέπειες στα δημοσιονομικά μεγέθη, τονίζοντας πως «δίνουμε πάντα αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Και την ίδια ώρα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα οποία είμαστε δεσμευμένοι».
Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης απαριθμεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των πολιτών, ενώ για το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων στήριξης τονίζει ότι «Θα εξαντλούμε πάντοτε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν… Αλλά δεν έχει βρεθεί πουθενά κάποια μαγική γομολάστιχα που να διαγράφει αυτομάτως το πρόβλημα».
Κύριε Χατζηδάκη, η ανυπολόγιστη καταστροφή στη Θεσσαλία και νωρίτερα οι πυρκαγιές στον Έβρο, τη Ρόδο και την Αττική δημιούργησαν την ανάγκη για επιπλέον δαπάνες με σκοπό την στήριξη των πληγέντων, ήδη κατατέθηκε στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. Ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες. Υπάρχει ο κίνδυνος αυτές οι έκτακτες δαπάνες να «εκτροχιάσουν» τον προϋπολογισμό; Επαρκούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες;
Η Κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στις πληγείσες περιοχές, στις αποζημιώσεις σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο καθώς και στην κάλυψη των πρώτων αναγκών σε οικοσκευή και στέγαση των πολιτών που δοκιμάζονται. Έχουμε την δυνατότητα και το κάνουμε γιατί η οικονομία μας είναι πιο δυνατή. Η σοβαρή και μετρημένη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους 600 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι πρώτες σημαντικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή πετύχαμε την χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλιατης τάξεως των 2,25 δις. ευρώ για τις περιοχές αυτές. Χρήματα που κατευθύνονται τόσο σε έργα υποδομής όσο και σε άμεση ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων. Δίνουμε πάντα αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Και την ίδια ώρα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοιστην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα οποία είμαστε δεσμευμένοι. Επομένως, στόχος μας είναι από την μια να στηρίξουμε άμεσα τους πληγέντες επαναφέροντας σταδιακά την κανονικότητα στη Θεσσαλία και από την άλλη να συνδυάζουμε σταθερά την κοινωνική ευαισθησία με μια σοβαρή και αξιόπιστη οικονομική πολιτική.
Εξετάζετε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού δημοσιονομικής αντιμετώπισης για αντίστοιχες φυσικές καταστροφές στο μέλλον;
Δημιουργείται από 1/1/2024 ξεχωριστός λογαριασμός στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα καλύπτει σε μόνιμη βάση τις δαπάνες κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών με τα διαθέσιμα κονδύλια να ανέρχονται στα 600 εκ ευρώ ετησίως (από τα 300 εκ ευρώ που είναι σήμερα και που προέρχονταν από το Πρόγραμμα Κρατικής Αρωγής). Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την θέσπιση ενός μόνιμου τέλους αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα τουριστικά καταλύματα, και πλέον στη βραχυχρόνια μίσθωση, το οποίο αντικαθιστά το φόρο διαμονής. Το όφελος από αυτό το τέλος υπολογίζεται σε 240 εκατ. ετησίως και θα χρησιμοποιείται για την ανωτέρω μόνιμη αύξηση του λογαριασμού που καλύπτει το κόστος αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές. Επίσης, δρομολογείται η υποχρεωτική ασφάλιση απέναντι σε φυσικές καταστροφές των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ. Ανεξάντλητοι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού δεν υπάρχουν και επομένως είναι σημαντικό το βάρος της αποκατάστασης να διαμοιραστεί με έναν τρόπο όσο γίνεται πιο δίκαιο.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής αναδείχθηκε από την αφετηρία της νέας κυβερνητικής θητείας ως προτεραιότητα. Πέρα από τη δέσμη μέτρων που έχετε ήδη ανακοινώσει, σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η αλλαγή στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μπουν αντικειμενικά κριτήρια στη φορολόγησή τους;
Έχουν γίνει βήματα στον μείωση της φοροδιαφυγής την προηγούμενη τετραετία. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι περιορίστηκε στο μισό το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ» (όσα εισπράττουμε από τον ΦΠΑ σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να εισπράττουμε). Αλλά δεν μας αρκεί αυτό. Πρόσφατα παρουσιάσαμε δέκα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (σύνδεση POS με τις ταμειακές, καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικών τιμολογίων και βιβλίων κλπ) τα οποία στηρίζονται στις ψηφιακές τεχνολογίες, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στον περιορισμό της χρήσης των μετρητών. Σε σχέση τώρα με τους ελεύθερους επαγγελματίες, μελετάμε το θέμα. Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι απέναντί τους, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε και άδικοι απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους. Σήμερα πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημακάτω από 10.000 ευρώ, εισόδημα μικρότερο από αυτό ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.Εξετάζουμε διάφορες επιλογές και δυνατότητες.Θέλω εδώ όμως να τονίσω ότι τα σενάρια που κυκλοφορούνείναι αβάσιμα και εκτός πραγματικότητας. Περιμένετε μερικούς μήνες και θα δείτε. Εν πάση περιπτώσει,θα λειτουργήσουμε πρωτίστως με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης!
Η διαφορά που καταγράφεται μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,86 εκατοστιαίες μονάδες. Γιατί δεν υποχωρεί η «ψαλίδα»;
Η μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων είναι κάτι που μας απασχολεί. Δημιουργούμε ωστόσο εναλλακτικές επιλογές σε εκείνους που επιθυμούν να επενδύσουν τα χρήματα τους σε πιο συμφέρουσες για τους ίδιους επιλογές. Για παράδειγμα η επένδυση σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου με αποδόσεις που προσεγγίζουν το 3,8%, αποτελεί πλέον μια πολύ συμφέρουσα επιλογή. Σε αυτό συνέβαλε και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων νομικών προσώπων που εμείς νομοθετήσαμε. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες παρέχουν επενδυτικά και καταθετικά προϊόντα με υψηλές αποδόσεις που θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν.Επιπλέον, η δυνατότητα χορήγησης π.χ. και στεγαστικών δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα – υπό την εποπτεία πάντοτε της Τράπεζας της Ελλάδος – που δρομολογούμε με σχετική νομοθετική παρέμβαση, θα συμβάλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό μας σύστημα, έτσι ώστε να μειωθεί η ψαλίδα και να αυξηθούν οι επιλογές δανειοδότησης που έχουν πολίτες και επιχειρήσεις.
Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο του έτους ανέρχεται στα 5,6 δισ. Ευρώ, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω παροχές και μέτρα στήριξης στους ευάλωτους πολίτες, καθώς διαπιστώνεται ότι η ακρίβεια παραμένει και αποτελεί «βραχνά» για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο και η απάντηση τηςΚυβέρνησης σε αυτό κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτον, στην στοχευμένη ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας (αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αύξηση των συντάξεων, επίδομα προσωπικής διαφοράς, επέκταση και διπλασιασμό του MarketPass στη Θεσσαλία μέχρι το τέλος του έτους κλπ). Δεύτερον στην αύξηση των μισθών, μέτρο μόνιμο που θα παραμείνει και όταν η ακρίβεια θα έχει υποχωρήσει. Να σας θυμίσω ότι πρόσφατα νομοθετήσαμε μετά από 14 χρόνια αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους μεμέση ετησία ωφέλεια τα 1.476 ευρώ καθαρά για τον καθένα. Παράλληλα,από 1/1/24 «ξεπαγώνουμε» τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Και τρίτον, τον έλεγχο της αγοράς για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.Θα εξαντλούμε πάντοτε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν. Συντονιζόμαστε για αυτό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ιδιαίτερα σε σχέση με την αισχροκέρδεια και τα σχετικά πρόστιμα. Αλλά δεν έχει βρεθεί πουθενά κάποια μαγική γομολάστιχα που να διαγράφει αυτομάτως το πρόβλημα. Η υπευθυνότητα και σε αυτό το ζήτημα είναι η πιο φιλολαϊκή πολιτική.
Τελικά, κ. υπουργέ ποια είναι τα οφέλη της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας για ένα απλό νοικοκυριό και μια μικρή επιχείρηση; Πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επηρεάσει τον Έλληνα Πολίτη;
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον καναδικό οίκο DBRS και η πιστοληπτική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody΄s κατά δύο βαθμίδες σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη χώρα μας. Στην ουσία σημαίνει περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού κράτους, τραπεζών και επιχειρήσεων, περισσότερες επενδύσεις, ενίσχυση της ρευστότητας για την πραγματική οικονομία περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και την προσήλωσή μας στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ανοίγουν ένα παράθυρο ανάπτυξης και ευημερίας που οφείλουμε να το διευρύνουμε ακόμα περισσότερο.
Να κλείσουμε με μια ερώτηση για την γενικότερη πολιτική επικαιρότητα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τι σηματοδοτεί κατά τη γνώμη σας η εκλογή του για το πολιτικό σκηνικό;
Η όλη εσωκομματική διαδικασία που προηγήθηκε της εκλογής Κασσελάκη, αλλά και όσαέχουν ακολουθήσει, καταδεικνύουν το βαθύτατο πρόβλημα που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο χώρος αυτός, μετά το σοκ των διπλών βουλευτικών εκλογών, αναζήτησε και εξέλεξε το «καινούργιο» το οποίο όμως έχει χαρακτηριστικά που γεννούν πολλά ερωτήματα για το μέλλον αυτού του χώρου. Ακόμα περισσότερα ερωτήματα γεννά ο συνδυασμός του lifestyle με όλα τα παλιά υλικά του ΣΥΡΙΖΑ. Για την κυβέρνηση δεν αλλάζει κάτι. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, για την κυβέρνηση απειλή συνιστά η αυταρέσκεια, η αλαζονεία, η μη συστηματική ενασχόληση με τα προβλήματα και την καθημερινότητα των πολιτών. Εκεί θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας.