Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η Οδηγία για τις Υπηρεσίες – Δηλώσεις Χατζηδάκη

Σήμερα στο Στρασβούργο, η Ολομέλεια της Ευρωβουλής αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να δεχθεί την “Κοινή Θέση” του Συμβουλίου Υπουργών σε σχέση με την Οδηγία για τις Υπηρεσίες. Η ομόφωνη αυτή θέση του Συμβουλίου βασιζόταν στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της “Πρώτης Ανάγνωσης”, το οποίο υιοθετήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Έτσι κλείνει η συζήτηση για τη λεγόμενη Οδηγία Μπολκεστάιν, το κείμενο της οποίας τροποποιήθηκε ριζικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.


Στόχος της νέας Οδηγίας είναι η ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μέσω της άρσης των διοικητικών, γραφειοκρατικών και νομικών εμποδίων που υπάρχουν και εμποδίζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων σε αυτό τον τομέα. Με τον τρόπο αυτό προβλέπεται να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι η αγορά των υπηρεσιών αντιστοιχεί σχεδόν στο 60% του ΑΕΠ και στο 70% των θέσεων απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το νέο κείμενο της Οδηγίας μένει πιστό στο στόχο για ολοκλήρωση της αγοράς καθιερώνοντας την αρχή της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα, όμως, αντιμετωπίζει τις δικαιολογημένες ενστάσεις που είχαν θέσει κοινωνικές ομάδες και εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα:
(α) Διασφαλίζει
πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική τους ασφάλιση και τις συλλογικές τους συμβάσεις. Μετά τη διαγραφή των επίμαχων άρθρων, γίνεται σαφές ότι ο ευρωπαίος εργαζόμενος που θα έρθει να εργαστεί στην Ελλάδα θα πληρώνεται με ελληνικά ημερομίσθια και δε θα συντρέχει λόγος εισαγωγής εργαζομένων από φθηνότερες χώρες της ΕΕ.
(β) Δίνει στο κράτος υποδοχής τη δυνατότητα ελέγχου όταν θίγεται η δημόσια υγεία, η δημόσια ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος.
(γ) Αποσαφηνίζει το πεδίο εφαρμογής του κειμένου. Εξαιρούνται, λοιπόν, από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας τομείς που έχουν ιδιαιτερότητες (δημόσια εκπαίδευση, υγεία, υπηρεσίες ασφάλειας, τυχερά παιχνίδια κλπ) ή έχουν ήδη ρυθμιστεί (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, ταχυδρομεία).


Σημειώνεται ότι τις τροπολογίες για την απόρριψη της “Κοινής Θέσης” στη σημερινή ψηφοφορία υπερψήφισαν μόνον 105 ευρωβουλευτές, τις καταψήφισαν 405, ενώ υπήρξαν και 12 αποχές.


Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, μέλος της αρμόδιας Επιτροπής για θέματα εσωτερικής αγοράς και προστασίας των καταναλωτών, δήλωσε: «To αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας ήταν επιτυχία για την Ευρώπη, για την ανάπτυξη, για τους εργαζομένους. Δυόμισι εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, τα δικαιώματα των εργαζομένων δε θα θιγούν ούτε στο ελάχιστο. Αυτό δεν αναγνωρίζεται μόνο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελευθέρους, αλλά και από τους Σοσιαλιστές, ο Πρόεδρος των οποίων μίλησε για μεγάλη επιτυχία του κόμματός τους. Λυπάμαι που το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αποτελέσει μια ιδιόμορφη εξαίρεση. Η στάση του μαρτυρεί ελλιπή κατανόηση της πραγματικότητας και βαθιά πολιτική σύγχυση».
Μετάβαση στο περιεχόμενο