Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Με τη συμφωνία Τσίπρα σερνόμαστε στη ζώνη του ευρώ χωρίς ευρώ – συνέντευξη στην εφημερίδα REALNEWS

 

1912315629ac6e57416664f213db3f5eΣκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία που έκλεισε στο Eurogroup ασκεί ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευ ξή του στη Realnews. Θεωρεί ότι καταδίκασε τη χώρα σε στασιμότητα. «Σερνόμαστε στη ζώνη του ευρώ χωρίς ευρώ», τονίζει. «Επενδυτές δεν είναι ο κ Καρανίκας ή κάποια τροτσκιστι κά κινήματα», προειδοποιεί.  Για τις αποκρατικοποιήσεις λέει ότι είχαν δρομολογηθεί επί κυβέρνησης της Ν.Δ και «επομένως τις στηρίζουμε όλες». Κατηγορεί την κυβέρνηση «πως έχει προσγειωθεί τόσο ανώμαλα στην πραγματικότητα που βρίσκεται σε βέρτιγκο». Θεωρεί ότι «αν είχε συνεχιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά η Ελλάδα θα είχε βγει από τα μνημόνια και θα ακολουθούσε τον δρόμο της».

-To Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης και έδωσε έναν οδικό χάρτη για το χρέος. Δεν είναι μια θετική εξέλιξη;

Εξαρτάται που τοποθετούμε τον πήχη. Ασφαλώς το όποιο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι προτιμότερο από το χάος. Όμως η κυβέρνηση  έκλεισε την αξιολόγηση πολύ καθυστερημένα και με λάθος τρόπο. Οχι με εξοικονόμηση δαπανών αλλά με μια ακόμα αύξηση φόρων. Αυτό είχε ως συνέπεια να φουσκώσει ο λογαριασμός και τελικά να τοποθετηθεί ένα πολύ βαρύ φορτίο στις πλάτες των νοικοκυριών.

-Με τη συμφωνία δεν επιστρέφει η χώρα σε μια σχετική ομαλότητα;

Κρατάμε ίσα-ίσα τη μύτη μας πάνω από το νερό. Εφαρμόζουμε ένα λάθος μείγμα πολιτικής με φόρους, φόρους και φόρους που μας καταδικάζει στη στασιμότητα. Να σερνόμαστε στη ζώνη του ευρώ χωρίς ευρώ.  

Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση πρέπει να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει όταν βάζει φόρους και κλαίει όταν χρειάζεται να κάνει κάποια διαρθρωτική αλλαγή.  Επενδυτές δεν είναι κ. Καρανίκας ή κάποια τροτσκιστικά κινήματα. Και όπως λέει ο λαός υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Υπάρχουν 200 περίπου χώρες στον πλανήτη που ανταγωνίζονται για επενδύσεις.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δεν θα μπορέσει λόγω ιδεοληψίας να εφαρμόσει για παράδειγμα τις αποκρατικοποιήσεις. Εσείς ποιες θα στηρίζατε;

Να σας θυμίσω ότι όλο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη, είχε δρομολογηθεί επί των ημερών μας. Επομένως τις στηρίζουμε όλες.

Και βεβαίως πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια και για περαιτέρω αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στα πλαίσια του προγράμματός μας θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Με μια υπογράμμιση όμως. Άλλο πράγμα το μικρότερο κράτος, που πάντοτε το υποστηρίζουμε, και άλλο η πέρα από κάθε λογική παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, όπως συμβαίνει με το υπερταμείο. 

Κατηγορήσατε στη βουλή τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «ένα κόμμα λωτοφάγων». «Φάτε τους λωτούς σας και πάτε να ψηφίσετε, κινηθείτε εσείς ως γερμανοτσολιάδες” είπατε απευθυνόμενος στους βουλευτές του. Δεν είναι βαριές εκφράσεις όταν η ΝΔ έχει ψηφίσει τρία μνημόνια και εφάρμοσε τα δύο;

Στη συζήτηση της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να  βαφτίζει το κρέας ψάρι. Διοργάνωσε ένα τετραήμερο εορτασμό για να πανηγυρίσει τις επιτυχίες του: το πακέτο φόρων 1,8 δις, τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» που φεύγουν από τους τραπεζίτες και πάνε στα funds και το υπεραταμείο στο οποίο έδωσαν σχεδόν όλη τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και χωρίς έλεγχο της Βουλής.

Ο τόνος μου ήταν σκωπτικός. Είπα, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα λωτοφάγων  διότι ξέχασαν όλα όσα έλεγαν. Τρώνε τους λωτούς τους και ψηφίζουν όσα κατήγγελαν μέχρι τώρα. Ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Θα προτιμούσατε να μην υπάρξει συμφωνία και να γίνονταν πρόωρες εκλογές;

Πιστεύω ότι  δεν γίνεται η κυβέρνηση να αποφύγει τις εκλογές. Είναι μια αυτοπαγιδευμένη κυβέρνηση. Το κόστος παραμονής της στην εξουσία είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής της.  Αγεται και φέρεται ανάμεσα στις ιδεοληψίες και τον ερασιτεχνισμό της. Έχει προσγειωθεί τόσο ανώμαλα στην πραγματικότητα που βρίσκεται σε βέρτιγκο.

 -Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο στόχος για 2% πλεόνασμα και 4% ανάπτυξη για την πενταετία 2017 – 2021 είναι εφικτός με μια κυβέρνηση της ΝΔ. Που στηρίζεται αυτός ο ισχυρισμός;

Το «2+4» του Κυριάκου Μητσοτάκη καταδεικνύει την ανάγκη να πάμε σε ένα μοντέλο με περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και χαμηλότερα πλεονάσματα για να πετύχει το πρόγραμμα.

Εμείς θα επιδιώξουμε πριν από τις εκλογές να κάνουμε καθαρούς λογαριασμούς τόσο με την τρόικα όσο και με τους Έλληνες πολίτες. Θα παρουσιάσουμε ένα ρεαλιστικό εναλλακτικό μοντέλο –όχι μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ– που θα στηρίζεται στις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και την κοινή λογική.

Ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε “εγκληματική και αντισυνταγματική” την κατάργηση της “νησιωτικότητας” στους φορολογικούς συντελεστές. Μπορεί να κλονίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό;

Δεν μπορώ να κάνω τέτοιες εκτιμήσεις. Σας θυμίζω την υπόθεση με τον κ. Μουζάλα και το Σκοπιανό. Σημειώνω ωστόσο ότι δεν γίνεται ένας Υπουργός να χαρακτηρίζει μόνος του τα μέτρα που ψηφίζει αντισυνταγματικά και εγκληματικά. Με δηλώσεις σαν αυτές στέλνουμε  διεθνώς το μήνυμα ότι υπάρχει έλλειμμα σοβαρότητας  στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

-Στόχος για τη ΝΔ είναι η αυτοδυναμία;

Στόχος είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ που θα βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο.

-Η διεύρυνση πότε και με ποιούς;

Με όλες τις δυνάμεις της κοινής λογικής. Με όσους θέλουν να σωθεί η χώρα από τη δημαγωγία και τον κρατισμό.

Δεν ξεκινάμε όμως αυτή την προσπάθεια από τα στελέχη των άλλων κομμάτων αλλά από τους ίδιους τους πολίτες.

-Δεν είναι οξύμωρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ που είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα να κατηγορούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει κηρύξει «ταξικό πόλεμο»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι το τελευταίο του καταφύγιο είναι η ψυχική ταύτιση με τους ψηφοφόρους του. “Τα κάναμε θάλασσα, αλλά αγωνιζόμαστε για σας”. Και αφού δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα για σας, ας ψοφήσει τουλάχιστον η κατσίκα του γείτονα.

Είναι ολοφάνερο όμως ότι με capitalcontrols, με ύφεση, με αυξημένους φόρους και μείωση του ΕΚΑΣ, όλες οι κοινωνικές ομάδες αντί να πάνε μπρος έχουν πάει πίσω τους τελευταίους 16 μήνες. 

-Η ΝΔ πότε θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της;

Στο συνέδριο της ΝΔ παρουσιάσαμε τη Συμφωνία Αλήθειας με 25 πρώτες προτάσεις του προγράμματός μας.

Τμήματα του προγράμματός μας θα παρουσιάζουμε σταδιακά ανάλογα με τη συγκυρία. Αυτές τις μέρες, λ.χ., θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Το πρόγραμμά μας στην οριστική του μορφή θα το παρουσιάσουμε όταν μπούμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

-Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη δήλωση του ανέφερε ότι «η Νέμεσις δεν θα αργήσει». Δικαιώνεται η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ;

Νομίζω ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι.

Επιπλέον τώρα καταλαβαίνουν ότι αν είχε συνεχιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά, η Ελλάδα θα είχε βγει από τα μνημόνια και θα ακολουθούσε το δρόμο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο