Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Με τον ΣΥΡΙΖΑ σηκώνω τα χέρια ψηλά… – συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ

 

Τα βήματα για την σωτήρια της ΔΕΗ περιγράφει στο “Έθνος της Κυριακής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επισημαίνει ότι “η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης της δεν μας απασχολεί αυτήν τη στιγμή καθώς δεν υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος”. Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλά για υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα ΕΛΠΕ και απαντά στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ στο Μεταναστευτικό.

  1. Με ποιον τρόπο μπορεί να υποχρεωθεί η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία της με την ΕΕ, όταν οι πιέσεις, που της ασκήθηκαν στο παρελθόν απέβησαν άκαρπες; Και πως θα καταστεί εφικτή μία δικαιότερη κατανομή μεταξύ των κρατών–μελών της ΕΕ;

Ο κ. Τσίπρας μιλούσε για ανοιχτά σύνορα. Ενώ εμείς αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ζήτημα με σχέδιο και υπευθυνότητα. Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της- στη βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας- και προχωρά στην αλλαγή του πλαισίου για το άσυλο, ώστε να παίρνονται ταχύτερες αποφάσεις και με στόχο την επαναπροώθηση όσων δεν το δικαιούνται. Οφείλει όμως και η Τουρκία να εκπληρώσει το δικό της μερίδιο υποχρεώσεων. Για αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια αρχική συζήτηση με τον κ. Ερντογάν στα πλαίσια του ΟΗΕ. Μένει να φανεί κατά πόσο θέλει η Τουρκία έναν ειλικρινή διάλογο. Πέραν αυτών, οι προσπάθειες διεθνοποίησης του ζητήματος θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα. Περιλαμβανομένης της ΕΕ, η οποία οφείλει να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος. Για αυτό: Ζητάμε ενισχυμένη παρουσία της Frontex και του ΝΑΤΟ. Αναπτύσσουμε πρωτοβουλία από κοινού με την Κύπρο και τη Βουλγαρία στο συμβούλιο ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις 7-8 Οκτωβρίου. Προετοιμάζουμε πρωτοβουλία για τη συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου.

  1. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό. Τι απαντάτε;

Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να μπαίνει στη χώρα όποιος θέλει χωρίς έλεγχο. Ήταν άλλωστε τέτοιες λογικές που οδήγησαν στη Μόρια, που χαρακτηρίστηκε από το BBC πέρυσι το καλοκαίρι το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη. Το δικό μας σχέδιο για το μεταναστευτικό περιλαμβάνει μέτρα κοινής λογικής. Κινούμαστε μακριά από ακρότητες. Κινούμαστε σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά και τους πρόσφυγες που πραγματικά δικαιούνται άσυλο. Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποτροπή και ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Επαναπροωθούμε όσους κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος του ασύλου. Αποσυμφορούμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τη μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα και ισότιμη κατανομή, ώστε καμία περιφέρεια να μην επιβαρυνθεί δυσανάλογα. Πιστεύω ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε τις διεθνείς συνθήκες, όσα λέει η ΕΕ και όσα επιτάσσει η ελληνική ανθρωπιά, χωρίς η Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι.

  1. Μολονότι ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως δεν θα μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών, η ΝΔ προχωρά σε προανακριτική για το ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis. Εκτιμάτε ότι συναίνεση και προανακριτική συμβαδίζουν και τι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για πολιτική δίωξη;

Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή επιχειρεί να αποφύγει δύο λάθη. Το ένα λάθος θα ήταν το κουκούλωμα της υπόθεσης, που πιστεύω δεν το θέλει κανείς. Το άλλο θα ήταν αυτό που λέτε, η δίωξη των πολιτικών μας αντιπάλων. Για αυτό το λόγο είπαμε ότι στην περίπτωση πρώην πρωθυπουργών θα πρέπει να υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία και ξεχωρίσαμε την περίπτωση του κ. Τσίπρα από αυτήν του κ. Παπαγγελόπουλου. Και η δική μας προσοχή άλλωστε βρίσκεται στα θέματα της οικονομίας και ανάταξης της χώρας και δεν θέλουμε να δηλητηριαστεί το πολιτικό κλίμα στη χώρα. Θα κινηθούμε θεσμικά και σοβαρά. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι ουδείς είναι υπεράνω των νόμων.

  1. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη σωτηρία της ΔΕΗ; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την πιθανότητα μερικής ιδιωτικοποίησης της;

Ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της ΔΕΗ αποφεύχθηκε. Ο ορκωτός ελεγκτής της επιχείρησης, η Ernst & Young, στην έκθεση που εξέδωσε στο τέλος Σεπτεμβρίου, ήρε τις αμφιβολίες που είχε εκφράσει τον περασμένο Απρίλιο σχετικά με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Ο λόγος ήταν τα μέτρα που πήραμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που έδωσαν προοπτική στη ΔΕΗ. Βεβαίως η κατάσταση της εταιρείας δεν έγινε παραδεισένια. Για αυτό το λόγο, προωθούμε μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα. Το πρώτο είναι η σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων με τελικό όριο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, το 2028. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που συνδυάζει τις οικονομικές ανάγκες της ΔΕΗ- καθώς ο λιγνίτης γίνεται ασύμφορος- με την προστασία του περιβάλλοντος. Δεύτερον, καταθέσαμε ρύθμιση που καταργεί τις ΝΟΜΕ, το μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ που ζημίωσε τη ΔΕΗ 600 εκατ. προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Τρίτον, θα την απελευθερώσουμε με σχετικό νόμο από το ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ. Τέταρτον, προωθούμε τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να ενισχυθεί ταμειακά η ΔΕΗ. Τέλος, την ενθαρρύνουμε να κάνει άνοιγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα μέτρα αυτά είναι μέρος των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να εξυπηρετούνται καλύτερα επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα γίνει γνωστό περί τα μέσα Νοεμβρίου. Η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή, καθώς δεν υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος. Η ΔΕΗ, ναι μεν έβγαλε με τις ενέργειές μας τη μύτη έξω από το νερό, εξακολουθεί όμως να έχει πολλά προβλήματα. Συνολικά, πιστεύω ότι το ξεκάθαρα ευρωπαϊκό σχέδιό μας για την ενέργεια δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί θετικά από τις Βρυξέλλες.

  1. Η αντιπολίτευση υιοθετεί υψηλούς τόνους σε σχέση τα ΕΛΠΕ κατηγορώντας σας ότι είστε διατεθειμένοι να “παραδώσετε την περιουσία και τα συμφέροντα του δημοσίου, προασπίζοντας μόνο τα συμφέροντα του ιδιώτη”. Τι απαντάτε;

Τώρα που συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα, εκείνος διαφωνεί με τον εαυτό του! Διότι για τα ΕΛΠΕ συνεχίζουμε την πολιτική του. Ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τους Θεσμούς μόλις τον περασμένο Ιούνιο να διερευνήσει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις δυνατότητες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τώρα το ΤΑΙΠΕΔ. Η υποκρισία αυτή μου θυμίζει βέβαια και όσα έζησα τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις συμβάσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο. Τις ίδιες συμβάσεις για τις οποίες πανηγύριζε μόλις τον περασμένο Ιούνιο! Και ως δικαιολογία χρησιμοποιεί την πιθανότητα μερικής περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ. Που όπως σας είπα δρομολογήθηκε και αυτή από τον ΣΥΡΙΖΑ! Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Πιστεύω πλέον ότι πρέπει πρώτα να τα βρουν με τους εαυτούς τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο