Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Με τόσους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς νομίζεις ότι έχουμε μετατραπεί σε οικονομική υπερδύναμη – ομιλία στο σχέδιο νόμου για τις ασφαλιστικές διατάξεις

“Ζούμε από χθες κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο. Αν τους πάρει κανείς τις μετρητοίς έχω την εντύπωση ότι η πατρίδα μας δεν θα είχε ξεπεράσει τα τελευταία δυόμισι χρόνια απλώς και μόνο την οικονομική κρίση, αλλά θα είχε μετατραπεί σε μια οικονομική υπερδύναμη. Αυτό θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ”.
Αυτά τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές διατάξεις.

Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή για το σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζούμε από χθες κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο. Αν τους πάρει κανείς τις μετρητοίς έχω την εντύπωση ότι η πατρίδα μας δεν θα είχε ξεπεράσει τα τελευταία δυόμισι χρόνια απλώς και μόνο την οικονομική κρίση, αλλά θα είχε μετατραπεί σε μια οικονομική υπερδύναμη. Αυτό θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ας δούμε, λοιπόν, γιατί πανηγυρίζουν χθες και σήμερα. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται, υποτίθεται, μεταξύ των άλλων να διορθώσει λάθη της ίδιας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Στην πραγματικότητα ούτε αυτό κάνει. Ας δούμε, για παράδειγμα, τις επικουρικές συντάξεις. Δεν λύνεται το θέμα του μαθηματικού τύπου με τον οποίο γίνεται ο υπολογισμός και έτσι κοντά στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που φτάνουν στο 40%, από τη δική σας Κυβέρνηση, έχουμε και εκατόν είκοσι εννέα χιλιάδες συνταξιούχους για τους οποίους υποτίθεται ότι νοιαζόσαστε, οι οποίοι περιμένουν στον πάγκο, στην ουρά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της επικουρικής τους σύνταξης.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο αυτό δεν διορθώνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ούτε τις αδικίες που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε. Αντιθέτως, δημιουργεί καινούριες. Κάνει βήματα προς τα πίσω. Για παράδειγμα, η αύξηση των εισφορών στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, πάει από 4% σε 4,5% -στο άρθρο 21- η οποία οδηγεί σε ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών όλων αυτών των ανθρώπων.

Και βεβαίως μην μου πείτε ότι δεν είναι βήμα προς τα πίσω αυτό που κάνει η Υπουργός με τον ΕΦΚΑ. Υποτίθεται ότι έγινε ένας ενιαίος φορέας ασφάλισης, πομπωδώς, ο οποίος θα ξεκινούσε από την αρχή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση και εδώ δεν υπάρχει οργανόγραμμα. Δεν υπάρχει τίποτα! Με παγκόσμια πρωτοτυπία, οι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, υποθέτω, θα δώσουν σήμερα εξουσιοδότηση στην Υπουργό να διορθώνει το οργανόγραμμα κατά το δοκούν, να φέρνει συνεχείς τροποποιήσεις μόνης της, να τις υπογράφει μόνη της, και να προχωρεί μόνη της. Είναι αυτό κατά την άποψή σας σύγχρονη αντίληψη περί διοικήσεως. Μπορεί και να είναι κι εμείς να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι.

Και βεβαίως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται –δεν το διέψευσε καθόλου ο κ. Τσακαλώτος- ότι η τρόικα έχει αντιρρήσεις για κάποια άρθρα αυτού του νομοσχεδίου. Εύχομαι να μην φέρετε μετά από μερικές μέρες κάποιες διατάξεις που θα ξε-ψηφίζουν τις σημερινές διατάξεις. Από την άλλη, όμως, σκέφτομαι ότι εσείς και αυτό το έχετε λυμένο. Θα ξε-ψηφίσετε τις διατάξεις αυτές και πάλι πανηγυρίζοντας και πάλι έχοντας καταγάγει μια περιφανή νίκη. Είναι παράδοση αυτή την οποία ζούμε τα τελευταία δυόμισi χρόνια.

Κύριοι συνάδελφοι, από χθες συνέχεια επαναλαμβάνετε ότι είστε οι υπερασπιστές των φτωχών. Εσείς που σκίζετε τα πουκάμισά σας κάθε μέρα γι’ αυτούς, που νοιαζόσαστε γι’ αυτήν την κατηγορία των συμπολιτών μας. Λοιπόν, τι θέλετε να τους κάνετε τους φτωχούς, ιδιαίτερα, Έλληνες να ξεχάσουν; Θέλετε να τους κάνετε να ξεχάσουν ότι είχατε υποσχεθεί δέκατη τρίτη σύνταξη και με το τέταρτο μνημόνιο κόβετε και τη δωδέκατη. Θέλετε να τους κάνετε να ξεχάσουν, όλους τους εργαζόμενους, ότι μιλούσατε για γενιά των 700 ευρώ καταγγελτικά και φτάσατε στη γενιά των 360 ευρώ. Θέλετε να τους κάνετε να ξεχάσουν ότι είχατε υποσχεθεί ότι θα αυξήσετε κατά πολύ τους μισθούς και τελικά η Υπουργός πανηγυρίζει ότι τους μειώσατε, αλλά λίγο. Θέλετε να τους κάνετε τα ξεχάσουν ότι είχατε κόκκινη γραμμή στα 9.000 ευρώ για τη μείωση του αφορολόγητου, διά του κ. Τσακαλώτου, και τελικά συμβιβαστήκατε σε ένα ποσό κάτω από 6.000 ευρώ για τους μισθωτούς. Θέλετε να τους κάνετε να ξεχάσουν ότι θα σταματούσατε τη φυγή των νέων στο εξωτερικών, η οποία έχει τριπλασιαστεί. Λοιπόν, εσείς νομίζω ότι επενδύετε σε ένα συνολικό και ομαδικό Αλτσαχάιμερ, να ξεχάσουν όλοι τα πάντα προκειμένου να ξανακερδίσετε τις εκλογές. Σας κόβω για λίγο πλεονέκτες. Σαν πολλά ζητάτε.

Βλέπω τις τελευταίες μέρες ότι ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει την Κυβέρνησή του ίσως, τον εαυτό του πρωτίστως, ότι κάνει στροφή σε επενδύσεις, αλλά την ίδια στιγμή είναι ολοφάνερο ότι δεν φτάνουν τα μερεμέτια. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ένα άλμα προς την κατεύθυνση της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικών επενδύσεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Αυτό το άλμα δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς, γιατί την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός κάνει επισκέψεις και διάφορες τέτοιες κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, η επένδυση στο Ελληνικό, για την οποία πανηγυρίζατε από αυτό εδώ το Βήμα έναν χρόνο πριν, είναι παγωμένη. Την ίδια στιγμή στις Σκουριές έχετε μπλοκάρει μόνοι σας τη μεγαλύτερη διεθνή επένδυση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του σε ελληνική επιχείρηση αυτήν την εβδομάδα μίλησε περιφρονητικά για το κέρδος, σάμπως να περιμένατε ότι η ιδιωτική οικονομία μπορεί να κινηθεί χωρίς το κίνητρο του κέρδους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λοιπόν, είναι ολοφάνερο ότι αυτή η Κυβέρνηση μετρήθηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε ελλιποβαρής. Δεν μπορείτε να κάνετε το βασικό που χρειάζεται ο τόπος σήμερα για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και έχει να κάνει με τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η Ελλάδα το 2007, που δεν ήταν όλα μαγικά, είχε επενδύσεις ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, κοντά στο 27%. Το 2016, με εσάς τους θριαμβευτές, είχε  ένα ποσοστό ιδιωτικών επενδύσεων, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 11%. Δηλαδή, δραματική μείωση, χαμηλό εικοσαετίας.

Δεν γίνεται με αυτές τις αντιλήψεις η μηχανή της οικονομίας να μπει μπροστά, να δημιουργηθούν καινούριες δουλειές, να μπει μεροκάματο στο σπίτι, να αντιμετωπιστεί σε γερές βάσεις το πρόβλημα του ασφαλιστικού. Το μόνο το οποίο κάνετε με την παραμονή σας στην εξουσία, εσείς που ήρθατε ως Ρομπέν των φτωχών, είναι να κάνετε τους φτωχούς, φτωχότερους. Αυτό κάνετε.

Δεν με ενδιαφέρουν οι προθέσεις σας, ούτε καν η δίκη προθέσεων. Αυτό που βλέπω είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι τελείως αρνητικό, κυρίως για τους φτωχότερους Έλληνες. Όσο λοιπόν, νωρίτερα φύγετε τόσο καλύτερο θα είναι για τον τόπο.

Ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο