Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Μειώσεις φόρων και δαπανών χωρίς αύξηση ελλειμμάτων – συνέντευξη στην εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής”

IMG 2928

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. περιγράφει τα πρώτα βήματα της επομένης ημέρας από μια εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Άμεση προτεραιότητά μας είναι –στο πρώτο εξάμηνο αν είναι δυνατόν– να εφαρμόσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, λ.χ., στη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία κ.ο.κ., που θα βρίσκεται πέρα από το Μνημόνιο», επισημαίνει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός, βουλευτής Β΄ Αθηνών, Κωστής Χατζιδάκης.

Μας αποκαλύπτει ότι στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις θέσεις για την Οικονομία με βάση το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. «Επίσης, θα περιγράψει», τονίζει ο κ. Χατζιδάκης, «το δικό μας μίγμα οικονομικής πολιτικής, που στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, δαπάνες, περισσότερες επενδύσεις και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης και στη διαμόρφωση από τη Ν.Δ. ενός φιλικού κλίματος για την επιχειρηματικότητα που θα προσελκύσει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις για να ανοίξουν νέες δουλειές».
Δε φείδεται όμως χαρακτηρισμών και ασκεί δριμεία κριτική στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. επισημαίνοντας ότι τα 2,5 χρόνια με την κυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου η Οικονομία αντί να πάει μπροστά, πήγε πίσω. «Πληρώσαμε πολύ ακριβά τα πειράματα Βαρουφάκη – Τσίπρα – Καμμένου, καταρχάς το πρώτο εξάμηνο του 2015», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., και υποστηρίζει ότι γι’ αυτό «και ύστερα από ένα τσουβάλι μέτρα που έχει πάρει ο κ. Τσίπρας η Οικονομία ακόμα δεν έχει καταφέρει να φτάσει στο επίπεδο που την αφήσαμε το 2014».

Σχετικά, τέλος, με την επίκαιρη διαμάχη σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο για τα εγκλήματα του σταλινισμού και του ναζισμού, τονίζει ότι «ενώ η κυβέρνηση αυτή δεν έχει ευαισθησία να κόβει μισθούς και συντάξεις και να ψηφίζει τα Μνημόνια δυο-δυο, απέκτησε ευαισθησία για την κάλυψη των εγκλημάτων του σταλινισμού». Την επικρίνει, δε, σθεναρά, λέγοντας ότι «προκειμένου να ικανοποιήσει το κομματικό της ακροατήριο παίζει ακόμα και με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗΝ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΒΡΑΔΥΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

1)    Κύριε Χατζηδάκη, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η οικονομία έχει μπει σε μια θετική τροχιά, επικαλούμενη τους αριθμούς. Τι αντιλέγει η ΝΔ σε αυτό;

Αυτά τα 2,5 χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οικονομία αντί να πάει μπροστά πήγε πίσω. Το ίδιο και η οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων Αυτό δείχνουν η κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι νέες μειώσεις στις συντάξεις, η μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες, η αύξηση των «κόκκινων δανείων», τα capital controls, τα χρέη προς την εφορία και τα ταμεία. Eίναι μια πραγματικότητα που ο καθένας το καταλαβαίνει στο σπίτι ή την επιχείρησή του.

Πληρώσαμε πολύ ακριβά τα πειράματα Βαρουφάκη -Τσίπρα – Καμμένου, καταρχάς το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αλλά και στη συνέχεια με την λανθασμένη οικονομική πολιτική της υπερφολόγησης που εφαρμόζει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Γι΄αυτό και μετά από ένα τσουβάλι μέτρα που έχει πάρει ο κ. Τσίπρας, η οικονομία ακόμα δεν έχει καταφέρει να φτάσει στο επίπεδο που την αφήσαμε το 2014, εμείς οι τρισκατάρατοι.

Ο απολογισμός, λοιπόν, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι 2 μνημόνια – το 4ο μνημόνιο με μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους που πρέπει  θα εφαρμοστούν το ’19 και το ’20 – το υπερταμείο για 99 χρόνια, σχεδόν παντελής απώλεια του ελέγχου των τραπεζών και λιτότητα για 43 χρόνια, μέχρι το 2060!

2)    Το θέμα των εγκλημάτων «Ναζισμού και Κομμουνισμού»-δεδομένης της κατάστασης που βιώνουν οι έλληνες- πιστεύετε ότι είναι ένα ζήτημα η ανάδειξη του οποίου θα βοηθήσει το κόμμα σας;


Πέρυσι στη Σλοβακία στην αντίστοιχη διάσκεψη για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί. Συμμετείχε ο Έλληνας πρέσβης και όλα ήταν μια χαρά. Δεν υπήρχε ευαισθησία για τον σταλινισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φέτος άλλαξαν τα πράγματα και ενώ η κυβέρνηση αυτή δεν έχει ευαισθησία να κόβει μισθούς και συντάξεις και να ψηφίζει τα μνημόνια δυο-δυο απέκτησε ευαισθησία για την κάλυψη των εγκλημάτων του σταλινισμού.

Τι να πει κανείς; Η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει το κομματικό της ακροατήριο παίζει ακόμα και με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. 3)    Κύριε Χατζηδάκη, θα επιχειρήσω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου. Η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει στην αντιπολιτευτική της ατζέντα το θέμα των πυρκαγιών, το εάν ο πρωθυπουργός ήταν ή δεν ήταν διακοπές, την Βενεζουέλα, και τον Σταλινισμό. Είναι όλα αυτά –κατά την γνώμη σας-  οι απαντήσεις που περιμένει ο κόσμος από εσάς στα σημερινά προβλήματά του;

Μια είναι η βασική προτεραιότητα για όλους: η οικονομική πραγματικότητα. Και αυτή είναι που εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως,  αυτό δεν σημαίνει ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει να σιωπά στα  φάλτσα της κυβέρνησης σε άλλα θέματα.

Το θέμα των πυρκαγιών λ.χ. είναι μεγάλο και δυστυχώς η κυβέρνηση έχει επιδείξει χαρακτηριστική ολιγωρία και ανικανότητα.

Ασφαλώς δεν παραβλέπω ότι η κυβέρνηση πολλές φορές προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα μεγάλα προβλήματα. Όλα αυτά όμως πλέον δεν ξεγελούν τους πολίτες. Όποια επικοινωνιακά τρικ και αν μετέρχεται η κυβέρνηση την εκδικείται καθημερινά η πραγματικότητα.

4) Έχουμε μπροστά μας την ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης τι είναι αυτό που θα θελήσει να αναδείξει;


Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα είναι όπως και πέρυσι σοβαρή και μετρημένη. Μακριά από τις πρακτικές Τσίπρα.  Στην ομιλία του θα παρουσιάσει τις θέσεις για την οικονομία με βάση το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Επίσης θα περιγράψει το δικό μας μίγμα οικονομικής πολιτικής που στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι, λιγότερες δαπάνες, επενδύσεις και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης και στη διαμόρφωση από τη ΝΔ ενός φιλικού κλίματος για την επιχειρηματικότητα που θα προσελκύσει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις για να ανοίξουν νέες δουλειές.

Λέμε λίγα, διότι θέλουμε να τα κάνουμε όλα!

Μετάβαση στο περιεχόμενο