Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Μέσα στο καλοκαίρι θα αφήσουμε μια και καλή πίσω μας το ζήτημα των Ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων – συνέντευξη στην εφημερίδα REALNEWS

«Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας κανένας δεν θα μπορεί να «κλέβει» το ωράριο και τις υπερωρίες του εργαζομένου», τονίζει στη Realnews ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της από την 1η Ιουλίου. Αναφερόμενος στις εκκρεμείς συντάξεις, υποστηρίζει πως «το 2021 πιάσαμε ρεκόρ έτους με 225.000 απονομές στις συντάξεις, όταν το 2019 εκδόθηκαν 123.000». Ο Κ. Χατζηδάκης μιλά επίσης για τα ελληνοτουρκικά, ενώ περιγράφει και το σχέδιο για το στεγαστικό πρόγραμμα.

Συζητήσατε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο την κοινωνική ατζέντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, σας κατηγορεί για νεοφιλελευθερισμό και κοινωνική αναλγησία. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά δεν απάντησε καθόλου στον απολογισμό μας. Μπορεί να μην το πρόσεξαν, μπορεί να μην τους βόλευε. Διότι, εμείς μιλήσαμε με στοιχεία: Μειώσαμε την ανεργία από 17,3% το καλοκαίρι του 2019 στο 12,5% τον Απρίλιο 2022. Είναι, άραγε, αυτό αντεργατικό; Ή είναι αντεργατικός ο τριπλασιασμός των ρυθμών των προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) για τους ανέργους; Το ότι η Ελλάδα είναι πλέον στις 12 χώρες με πλήρη νομική ισότητα των φύλων. Η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς μέσα σε 10 μήνες έχουν απαντηθεί 2 εκατ. κλήσεις από το 1555, με το 99,3% των θεμάτων να έχουν επιλυθεί. Το ότι καταγράφουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις εκκρεμείς κύριες συντάξεις: Το α’ πεντάμηνο του 2022 εκδόθηκαν σχεδόν τόσες συντάξεις όσο ολόκληρο το 2019! Λυπάμαι που με τις πολιτικές μας καταρρίπτουμε τους μύθους του ΣΥΡΙΖΑ. Ας γνωρίζουν όμως ότι έτσι θα συνεχίσουμε. Με  μία κοινωνική πολιτική που έχει αποτέλεσμα και καταρρίπτει στην πράξη τα συνθήματα και τα μεγάλα λόγια της Αριστεράς!

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, πώς αλλάζει την αγορά εργασίας;

Είναι μία «επανάσταση» στην αγορά εργασίας! Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας κανένας δεν θα μπορεί να «κλέβει» το ωράριο και τις υπερωρίες του εργαζομένου. Mε ένα απλό «σκανάρισμα» του κινητού του στην είσοδο και την έξοδο της επιχείρησης, ο εργαζόμενος θα μπορεί να αποδεικνύει πόσες ώρες δούλεψε και πόσα χρήματα πρέπει να πάρει. Ταυτόχρονα είναι εργαλείο διασφάλισης ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στις παράνομες πρακτικές ορισμένων. Την Πέμπτη παρουσιάσαμε το τελευταίο βήμα για την υλοποίησή της: Είναι η εφαρμογή myErgani mobile app για τους εργαζόμενους, η οποία αναβαθμίστηκε προκειμένου να υποστηρίζει την λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας. Και η εφαρμογή Ergani CardScanner, για τις επιχειρήσεις, η οποία θα «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και θα μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο ΕΡΓΑΝΗ. Μπαίνουμε, λοιπόν, στην τελική ευθεία της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας από 1ης Ιουλίου σε όλες τράπεζες και στα σούπερ-μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους πανελλαδικά. Επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 120.000 εργαζόμενους! Η πρώτη χώρα στην ΕΕ που το κάνει. Στόχος μας του χρόνου τέτοια εποχή να εφαρμόζεται και στον τουρισμό-επισιτισμό και στη συνέχεια σε όλη την αγορά. Ώστε να περάσουμε τελικά σε ένα τοπίο κοινωνικής δικαιοσύνης στην αγορά εργασίας!

Πώς προχωρά η διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών κύριων συντάξεων;

Όταν ήρθα στο Υπουργείο Εργασίας πριν ενάμιση χρόνο έβαλα προτεραιότητα να μπει τέλος στην ομηρία των ασφαλισμένων από τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις. Κάναμε μία συστηματική προσπάθεια: με την ειδική ομάδα έργου για τις συντάξεις, τον ηλεκτρονικό Πύργο Ελέγχου για την παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων, τους 3.000 καινούργιους υπολογιστές, την απλοποίηση της διαδικασίας απονομής, την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων management στον ΕΦΚΑ. Ως αποτέλεσμα, ο ΕΦΚΑ έφτασε να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο: Το 2021 πιάσαμε ρεκόρ έτους με 225.000 απονομές στις συντάξεις, όταν το 2019 εκδόθηκαν 123.000. Τώρα τον Μάιο πιάσαμε ρεκόρ μηνός με 30.000 απονομές. Και αυτό ενώ ο ΕΦΚΑ έχει τώρα 900 λιγότερους υπαλλήλους σε σχέση με πριν! Έτσι φτάσαμε να εκκαθαρίσσουμε πλήρως τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις μέχρι το 2018 (πλην όσων χρωστούν φυσικά ή έχουν άλλα νομικής φύσεως θέματα με το Δημόσιο ή τη Δικαιοσύνη), σε λίγες μέρες θα εκκαθαρίσσουμε πλήρως τις αιτήσεις του 2019, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα αφήσουμε μία και καλή πίσω μας το ζήτημα το ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων!

Πρόσφατα ασκήσατε σκληρή κριτική σε τηλε-δικηγόρους που προτείνουν σε συνταξιούχους να μην κάνουν αίτηση για fast track συντάξεις. Γιατί;

Ενώ, λοιπόν, έχουμε αυτή τη σημαντική βελτίωση, για την οποία σας μίλησα, ορισμένοι «τηλε-δικηγόροι», που έκαναν καριέρα πάνω στην αγωνία των ασφαλισμένων για τις συντάξεις τους, επιτίθενται στις συντάξεις fast track. Θα με ρωτήσετε, «γιατί;». Πολύ απλά διότι ενώ τόσα χρόνια με τις καθυστερήσεις στις συντάξεις έβγαζαν αρκετά χρήματα, καθώς αναλάμβαναν από τους ενδιαφερόμενους μία άτυπη διεκπεραίωση υποθέσεων. Τώρα με τις συντάξεις fast track, χάνουν ένα μεγάλο κομμάτι της πελατείας και των εσόδων τους. Βλέπουν ότι ο ασφαλισμένος που θέλει να πάρει τη σύνταξη του σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα μπορεί να την πάρει. Και ότι ΕΦΚΑ είναι υποχρεωμένος σε 3 μήνες να εκδώσει τη σύνταξη, και αν δεν το κάνει, τότε ενεργοποιείται η διαδικασία της αυτόματης έκδοσης. Με τις συντάξεις fast track λοιπόν δίνουμε τέλος σε ένα σύστημα που είχε δημιουργηθεί και ανάγκαζε τους ασφαλισμένους να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να πάρουν τη σύνταξη τους. Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα που θίγονται, αντιδρούν. Ας αντιδρούν όσο θέλουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους ασφαλισμένους!

Πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα στέγασης για τα νέα ζευγάρια;

Είναι αρκετά οξυμένο το θέμα του κόστους της στέγης στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια. Γι’αυτό το λόγο, η χάραξη μιας νέας στεγαστικής πολιτικής είναι η νέα μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας ειδικότερα. Θα αξιοποιήσουμε πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: Τα ακίνητα και τα διαθέσιμα κεφάλαια της ΔΥΠΑ, πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Διερευνούμε δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ενώ, παράλληλα, στηρίζουμε τους φτωχότερους με το στεγαστικό επίδομα και τους αστέγους με το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία. Τώρα είναι σε εξέλιξη μελέτες σε σχέση με τη χρήση νέων για την Ελλάδα εργαλείων όπως: Η ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων, η επιδότηση επιτοκίου, η παραχώρηση ακινήτων με χαμηλό ενοίκιο, ώστε μελλοντικά ο ωφελούμενος να μπορεί να αγοράσει το ακίνητο (rent-to-own), κλπ. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Η Τουρκία συνεχίζει να κρατά υψηλούς τόνους. Ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι;

Η ένταση όντως έχει αυξηθεί, ίσως περισσότερο παρά ποτέ. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρακολουθήσει την τακτική της Τουρκίας, αλλά- όπως έχει γίνει σαφές- υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, τόσο στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής όσο και στο επίπεδο της άμυνας. Οι συμμαχίες που έχουμε χτίσει και η αποφασιστικότητά μας δίνουν κάθε μέρα την καλύτερη απάντηση στην Τουρκία!

Ενδεχόμενη πόλωση στο πολιτικό σκηνικό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο; Ακόμα και συνάδελφοι σας βουλευτές επιβεβαιώνουν σενάρια πρόωρων εκλογών.

Να ακούτε μόνο τον Πρωθυπουργό. Έχει μιλήσει τις τελευταίες μέρες και δεν θέλω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε όσα είπε. Σας ανέφερα ήδη μία σειρά από πρωτοβουλίες στον κοινωνικό τομέα, που είναι σε εξέλιξη. Εργαζόμαστε με γνώμονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο