Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Μετά τα ψέματα και τα επικοινωνιακά κόλπα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει σε ανώτερη σφαίρα – ομιλία στο νομοσχέδιο “Κλεισθένης” για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση “Κλεισθένης”,  μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε ότι: 
“Πολλοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας μιλάνε για τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, για τα επικοινωνιακά κόλπα του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. Νομίζω ότι έχετε περάσει σε μια ανώτερη σφαίρα. Δεν θα κάνω κανέναν χαρακτηρισμό. Δεν θα χαρακτηρίσω τι είναι αυτό το πράγμα που κάνετε. Θα πω μόνο μία λέξη: Ευχαριστώ για το χαμόγελο που μας προσφέρετε!” 

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ)

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει γίνει πολλές φορές λόγος για την απλή αναλογική στους δήμους και για το χάος που θα προκαλέσει στη διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας. Είναι μια παρατήρηση με την οποία συμφωνώ απολύτως. Είναι, άλλωστε, μια παρατήρηση της ΚΕΔΕ, αλλά και αρκετών δημάρχων που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το έχουν επισημάνει με τον δικό τους τρόπο.

Έχουν γίνει, επίσης, παρεμπίπτουσες αναφορές τόσο στο θέμα της Αλβανίας και της νέας διαφαινόμενης διαπραγματευτικής επιτυχίας της Κυβέρνησης όσο και στο θέμα των Σκοπίων, καθώς ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι στο ΝΑΤΟ, με τον Υπουργό Αμύνης να αποδοκιμάζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να τη στηρίζει εν τω μεταξύ, προαναγγέλλοντας απλώς ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα εκδηλώσει και τυπικά αυτή τη διαφωνία του.

Εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να σταθώ σε αυτό. Εγώ θέλω να σταθώ            -επειδή είναι και περασμένη η ώρα- στην ευχάριστη νότα της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων ημερών, της τελευταίας εβδομάδας, στις ευχάριστες εκπλήξεις της Κυβέρνησης.

Έχω εδώ ένα απάνθισμα. Ξεκινώ από τις συντάξεις. Την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την επίσκεψη εδώ του κ. Μοσκοβισί, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να μας κατηγορεί ότι εμείς θέλουμε να κόψουμε τις συντάξεις, ξεχνώντας δύο λεπτομέρειες. Μία λεπτομέρεια ήταν ότι οι ίδιοι τις έκοψαν. Η δεύτερη λεπτομέρεια είναι ότι εμείς το καταψηφίσαμε.

Προχωρούμε παραπέρα. Έχουμε την ορκωμοσία Ερντογάν. Προσεκλήθη η κυρία Μπακογιάννη. Αποφάσισε να παραστεί για τους λόγους που εξήγησε η ίδια και ο ΣΥΡΙΖΑ την κατακεραύνωσε. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την κατακεραύνωσε, τρεις μέρες αργότερα, ο κ. Τσίπρας συναντάται με κάποιον κ. Ερντογάν στις Βρυξέλες, στο ΝΑΤΟ.

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απ’ όσο εγώ ξέρω -εσείς θα με διορθώσετε μετά- ο Ερντογάν που ήταν στην Άγκυρα, είναι ο ίδιος με τον Ερντογάν που ήταν στο ΝΑΤΟ, εκτός εάν από την έκπληξή σας ήταν άλλο πρόσωπο και θα μας τα εξηγήσετε στη συνέχεια. Εγώ χαμογέλασα πάντως και δεν θα ήθελα να μας στερήσετε το χαμόγελο. Μην μας στερείτε αυτό το χαμόγελο!

Εν συνεχεία προχωρούμε στον ΣΕΒ. Περί τα τέλη Μαΐου ο Πρωθυπουργός πήγε στον ΣΕΒ, μίλησε πανηγυρικά, τον συνεχάρη μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, στη συνέχεια η «Αυγή» ήταν περιχαρής, υπήρχαν κυβερνητικές διαρροές: «Ιδού, η πολιτική μας γίνεται αποδεκτή και από τους βιομηχάνους». Μέχρι που «κάποια μύγα τσίμπησε» τον Πρωθυπουργό. Έκανε κάποιες δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ για τις συντάξεις -με τις οποίες πάντως εμείς δεν συμφωνούμε- και οι άνθρωποι που σας συνέχαιραν έγιναν ξαφνικά εχθροί της πατρίδας. Είστε οι ίδιοι εσείς που λέγατε αυτά στα τέλη Μαΐου και αυτά τα καινούρια τις τελευταίες μέρες.

Έρχομαι και στο νομοσχέδιο, διότι και εδώ έχουμε αντίστοιχες ευχάριστες εκπλήξεις.

Η πρώτη έχει να κάνει με τη Β΄ Αθηνών. Απορρίψατε την πρόταση που σας καταθέσαμε στον εκλογικό νόμο Κουρουμπλή το καλοκαίρι του 2016 για την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών. Σας το προτείναμε και το απορρίψατε και μετά ερχόσαστε και την επαναφέρετε νομίζοντας ότι θα μας φέρετε σε δύσκολη θέση.

Ποιος είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε δύσκολη θέση; Αυτός που το προτείνει, που το υιοθετεί και έχει μια σταθερή θέση ή αυτός που έρχεται και το επαναπροτείνει καθυστερημένα και ευκαιριακά, νομίζοντας ότι θα αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη; Θα δείτε, επειδή ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά, ότι και σε αυτό το θέμα θα βγείτε χαμένοι.

Προχωρώ περαιτέρω.

Πάμε στην ψήφο των αποδήμων. Ο Πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη μας έχει μιλήσει για το brain drain και πόσο πονάει και πόσο θέλει να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι, που πάντως κατά δεκάδες χιλιάδες συνεχίζουν να φεύγουν επί των ημερών του. Και λέμε εμείς κάτι πολύ απλό: Σε αυτούς τους ανθρώπους, αν μη τι άλλο, δώστε τους, εφόσον έχουν εκλογικό βιβλιάριο, το δικαίωμα ψήφου. «Όχι, όχι, είναι τρομερά δύσκολο». Το κάνουν ακόμα και χώρες της Αφρικής. Εδώ, όμως, ο κ. Σκουρλέτης και το Υπουργείο Εσωτερικών θα το μελετήσει για πέντε μήνες και θα δούμε αν μπορούμε να φτάσουμε τις αφρικανικές χώρες και να πετύχουμε αυτό το δύσκολο εγχείρημα, που πάντως έχουμε κατορθώσει να το πετυχαίνουμε στις ευρωεκλογές!

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Και κατόπιν έχουμε την άλλη ευχάριστη νότα. Ο Υπουργός, ο κ. Σκουρλέτης είχε συνδέσει επί πάρα πολύ καιρό το νομοσχέδιο αυτό με μία βασική κατά τον ίδιο τομή: την αποσύνδεση της ημερομηνίας των ευρωεκλογών από την ημερομηνία των δημοτικών εκλογών. Τον έχω ακούσει και στην τηλεόραση και στη Βουλή κατ’ επανάληψη να το επισημαίνει. Και έχει κάθε δικαίωμα να το επισημάνει. Όπως συμβαίνει, όμως, με τον Ερντογάν, που κατά την άποψή μου είναι ο ίδιος και στην Άγκυρα και στο ΝΑΤΟ, κατά τη δική μου πάλι ταπεινή άποψη ο κ. Σκουρλέτης, που έλεγε ότι θα αποσυνδέσει την ημερομηνία, με τον κ. Σκουρλέτη, που δέχεται την επανασύνδεση της ημερομηνίας των ευρωεκλογών με τις δημοτικές εκλογές, είναι ο ίδιος άνθρωπος.

Μήπως κάνω λάθος, κύριε Σκουρλέτη; Εγώ για τον ίδιο άνθρωπο σας «κόβω»! Εσείς, όμως, ψηφίζετε και το μαύρο και το άσπρο, όλα και τα αντίθετά τους. Αυτή είναι η πολιτική σας. Γι’ αυτόν τον λόγο σας λέω ότι στην πραγματικότητα μιλάω για την ευχάριστη νότα της πολιτικής σας!

Πολλοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας μιλάνε για τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, για τα επικοινωνιακά κόλπα του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. Νομίζω ότι έχετε περάσει σε μια ανώτερη σφαίρα. Δεν θα κάνω κανέναν χαρακτηρισμό. Δεν θα χαρακτηρίσω τι είναι αυτό το πράγμα που κάνετε. Θα πω μόνο μία λέξη: Ευχαριστώ για το χαμόγελο που μας προσφέρετε!

Μετάβαση στο περιεχόμενο