Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Μεταρρυθμίσεις για μία ανταγωνιστική οικονομία-άρθρο στην ιστοσελίδα myportal.gr

Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας: Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις, ώστε να πετύχει την πραγματική σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Αυτό δεν έτυχε. Πέτυχε! Είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η οποία έχει φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα: Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Εντυπωσιακή αύξηση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Ρεκόρ όλων των τελευταίων δεκαετιών στις εξαγωγές. Συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας. Μείωση της ανεργίας πάνω από έξι μονάδες!

Όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι ήρθε η ώρα του εφησυχασμού. Αντίθετα, τώρα απαιτείται να εντείνουμε την προσπάθεια ενδυνάμωσης της οικονομίας. Δεν πρέπει πάει χαμένοι οι κόποι μίας τετραετίας. Αντίθετα, πρέπει να εκμεταλλευθούμε κάθε ευκαιρία. Ώστε στο τέλος της νέας αυτής τετραετίας να έχουμε πετύχει το στόχο μας για μία οικονομία ακόμη πιο ανταγωνιστική, παραγωγική και εξωστρεφή!

Πώς θα το πετύχουμε; Έχουμε βάλει σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο σχέδιο με έξι άξονες:

Άξονας πρώτος: Τηρούμε τη δημοσιονομική ισορροπία, διότι μία ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη! Σε αυτό το πλαίσιο εστιάζουμε: Στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουμε θέσει. Στην επενδυτική βαθμίδα. Στη συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους.

Άξονας δεύτερος: Ανακατευθύνουμε το παραγωγικό μοντέλο προς ένα μοντέλο περισσότερο καινοτόμο, εξωστρεφές και ανθεκτικό: Διαφοροποιώντας τις εξαγωγές μας. Εστιάζοντας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε τομείς στους οποίους είμαστε πιο ανταγωνιστικοί: τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον αγροδιατροφικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία.

Άξονας τρίτος: Διευρύνουμε την προσφορά του εργατικού δυναμικού και στηρίζουμε την ενίσχυση των δεξιοτήτων του: Βελτιώνοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον και μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος. Παρέχοντας κίνητρα για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας νέων και γυναικών και στηρίζοντας την τάση επαναπατρισμού της γενιάς του brain drain. Αναβαθμίζοντας περαιτέρω την κατάρτιση και την πιστοποίηση δεξιοτήτων.

Άξονας τέταρτος: Εντείνουμε την προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Τόσο για λόγους δικαιοσύνης και τήρησης των όρων του δίκαιου ανταγωνισμού όσο και για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια σε περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις! Γι’αυτό προχωρούμε με ταχύτητα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με βάση τις νέες τεχνολογίες: π.χ. η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και η επέκταση του myDATΑ.

Άξονας πέμπτος: Εργαζόμαστε για ένα πιο εύρωστο τραπεζικό σύστημα. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που προωθούμε είναι: Η δυνατότητα χορήγησης δανείων και από μη-τραπεζικά ιδρύματα. Ένα νέο πλαίσιο κανόνων, υποχρεώσεων και ποινών για τους servicers. Μέτρα βελτίωσης του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες.

Άξονας έκτος: Κάνουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστική επενδυτικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, πέρα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο: Το υπάρχον ευνοϊκό φορολογικό και αδειοδοτικό περιβάλλον. Την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Το μεγαλύτερο στην ιστορία «πακέτο» δημόσιων πόρων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Και προχωρούμε στην καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (π.χ. χιονοδρομικά κέντρα και παραλιακό μέτωπο Αττικής) και στη νέα γενιά παραχωρήσεων (π.χ. περιφερειακά αεροδρόμια, Αττική οδός) με προφανή οφέλη για το Δημόσιο.

Έχουμε, λοιπόν, το σχέδιο. Ένα σχέδιο εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε το στόχο μας για μία οικονομία ανταγωνιστική, παραγωγική και εξωστρεφή! Μία οικονομία που θα παράγει πλούτο για όλους. Μία οικονομία πράγματι ευρωπαϊκή που θα κάνει περήφανους όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο