Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Μέτρα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών


Εγκρίθηκαν σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι εκθέσεις των Γκαλεότε για τις Φυσικές Καταστροφές και Μπέρεντ για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στην πρώτη έκθεση το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση ώστε να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής προσέγγισης για την πρόληψη κινδύνων. Στα πλαίσια της καταπολέμησης, οι ευρωβουλευτές τοποθετούνται υπέρ της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης Πολιτικής Προστασίας.


Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν την υποβολή πρότασης οδηγίας για την πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν μια αξιολόγηση και διαχείριση των πυρκαγιών αντίστοιχη με αυτή που προβλέπεται στην οδηγία σχετικά με τις πλημμύρες, που συζητείται αυτή την περίοδο.


Η δεύτερη έκθεση αναφέρεται στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στο Ταμείο το οποίο εδώ και μερικά χρόνια διαθέτει κονδύλια για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ). Οι ευρωβουλευτές λοιπόν ζήτησαν να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής του και να περιληφθούν τρομοκρατικές επιθέσεις, βιομηχανικές και τεχνολογικές καταστροφές – μεγάλα ναυάγια πλοίων, εκρήξεις σε εργοστάσια κλπ – καθώς και περιπτώσεις κρίσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας (πανδημίες). Η Ευρωβουλή ζητεί επίσης την μείωση του κατώτατου ορίου ζημίας για την κινητοποίηση του Ταμείου από 3 δις ευρώ σε 1δις ή – όπου ισχύει το κριτήριο του ΑΕΠ – από 0.6% του εθνικού ΑΕΠ σε 0.5%.


Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του Ταμείου είχε αποφασισθεί κατόπιν των καταστροφικών πλημμυρών το καλοκαίρι του 2002. Από τότε το Ταμείο χορηγεί μεγάλης έκτασης οικονομική ενίσχυση σε κράτη μέλη, αλλά και υποψήφιες προς ένταξη χώρες, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Μάλιστα, από το 2002 χορηγήθηκε πάνω από 16 φορές οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι απαραίτητο.


Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημείωσε πως “τη στιγμή που σε κάποια κράτη μέλη ο ευρω-σκεπτικισμός εντείνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να μένει απαθής και αμέτοχη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και να αποξενώνεται από τους πολίτες που πλήττονται. Είναι ανάγκη, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενισχυθεί η διακρατική συνεργασία τόσο για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών – όπως αποφυγή πλημμυρών ποταμών (πχ. Έβρος) – όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, όπως σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Είναι επίσης αναγκαίο το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλύψει περισσότερες περιπτώσεις καταστροφών” και γι’ αυτό κάλεσε το Συμβούλιο να δεχτεί τις προτάσεις του Κοινοβουλίου που διευρύνουν το πεδίο κάλυψης του Ταμείου.




Μετάβαση στο περιεχόμενο