Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Μια νέα πλατφόρμα για τη Νέα Δημοκρατία”. Άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη στο site www.eklogika.gr

Είναι, εν μέρει, φυσικό η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία να έχει επικεντρωθεί στα πρόσωπα των υποψήφιων για την προεδρία. Η προσωπικότητα του προέδρου πάντοτε επηρεάζει την πορεία του κόμματος. Εξίσου φυσική, όμως, θα ήταν η συζήτηση και για τα πολιτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε να ενισχύσει την αξιοπιστία της και την απήχησή της. Δεν μπορεί να περιμένουμε έναν αρχηγό που καβαλάρης σ’ ένα άσπρο άλογο θα καταλάβει εξ εφόδου την εξουσία. Είναι, λοιπόν, αναγκαία η διαμόρφωση ενός πολιτικού πλαισίου που θα επιτρέψει μια καινούρια δυναμική πορεία για τη Νέα Δημοκρατία.


Μαζί με τον Νίκο Δένδια και το Γιάννη Παπαθανασίου, κάναμε μια κοινή παρέμβαση σε σχέση με τη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου. Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει κανείς από τα αίτια της ήττας, χωρίς όμως η αναζήτηση αυτών των αιτιών να αποτελέσει την αιτία για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Ευτυχώς η ίδια η προεκλογική πλατφόρμα της Νέας Δημοκρατίας εμπεριείχε ορισμένες βασικές παραδοχές γι’ αυτά που οδήγησαν στην ήττα: καθυστερήσεις σε διάφορους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής (οικονομία, δημόσια διοίκηση κλπ.), αλλά κυρίως συμπεριφορές στελεχών μας που πλήγωσαν τους Έλληνες πολίτες. Με βάση αυτές τις παραδοχές, αλλά και χωρίς απαξίωση από εμάς τους ίδιους του κυβερνητικού μας έργου και της προσφοράς του Κώστα Καραμανλή, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με μια δημιουργική ενότητα. Όχι, δηλαδή, ενότητα της ακινησίας, αλλά ενότητα που θα συνοδεύεται από την παραγωγή πολιτικής με βάση την ιδεολογία μας αλλά και τη σύγχρονή πολιτική πραγματικότητα στον κόσμο και την Ελλάδα.


Η ταυτότητά μας πρέπει να είναι η ταυτότητα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς που θα υπερασπίζεται με σθένος τις ιδέες της. Την ελεύθερη οικονομία, ως προϋπόθεση για παραγωγή πλούτου και άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Τις ελεύθερες εκπαιδευτικές δομές, ως προϋπόθεση για αναβάθμιση της παιδείας. Και μια αστυνομία σκληρή στο έγκλημα, ως προϋπόθεση για την προστασία του πολίτη. Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε ένα κόμμα παρόν σ’ όλα τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, τα οποία έχουν άμεσες επιπτώσεις στη ζωή μας: παγκοσμιοποίηση, μετανάστευση, κλιματικές αλλαγές, νέες τεχνολογίες. Ένα κόμμα που θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από το ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και θεσμικού εκσυγχρονισμού. Ένα κόμμα που δε θα διστάζει να συμφωνεί με την κυβέρνηση, αν θεωρεί πως οι επιλογές της είναι σε ορισμένα σημεία σωστές. Ένα κόμμα που θα συνεχίσει σταθερά να επενδύει στην επιλογή του δρόμου της αλήθειας και της ευθύνης, καταδικάζοντας σταθερά το λαϊκισμό και τις πολιτικάντικες συνταγές.


Στην επιλογή του νέου προέδρου, τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας έχουν τον πρώτο και βασικό λόγο. Στη δημιουργία μιας νέας Νέας Δημοκρατίας, πέρα από την καθοριστική συμβολή του νέου προέδρου του κόμματος, ρόλο θα έχουμε όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα βασισμένη σε μια ξεκάθαρη πολιτική πλατφόρμα, αλλά και σ’ ένα κομματικό μηχανισμό, προσαρμοσμένο στη σημερινή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, ο οποίος θα φτιαχτεί απ’ την αρχή. Πρέπει, λοιπόν, σ’ αυτή την προσπάθεια να συμβάλουμε όλοι με ειλικρίνεια, σοβαρότητα, μετριοπάθεια, πίστη στις ιδέες μας και έγνοια για το συμφέρον της Ελλάδας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο