Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα-άρθρο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια η Ελλάδα πέτυχε την απόλυτη ανατροπή. Το πιστοποιούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η μεγάλη μείωση της ανεργίας, η εντυπωσιακή αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, η σημαντική αύξηση των εξαγωγών στην τετραετία, η δημοσιονομική εξυγίανση και η ραγδαία μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Όλα αυτά αντανακλώνται τόσο στις διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας όσο και στην πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Και ήταν το αποτέλεσμα ενός μείγματος οικονομικής πολιτικής, το οποίο συνδύασε τη δημοσιονομική πειθαρχία με ένα φιλοεπιχειρηματικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την απλούστευση του αδειοδοτικού περιβάλλοντος και την υιοθέτηση μίας νέας εργασιακής νομοθεσίας.

Όσον αφορά το μέλλον, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα κεκτημένα και να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες. Θέλουμε όμως να κάνουμε και σημαντικά βήματα μπροστά. Διότι έχουμε ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για να αλλάξουμε την ελληνική οικονομία και να την ανακατευθύνουμε προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ταχείας, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Και είμαστε αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία!

Βασική μας προτεραιότητα είναι η περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μας. Για αυτό, βασικές επιδιώξεις μας είναι: Η απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής μας ικανότητας. Και βέβαια, η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Δεν μας αρκεί ότι αλλάξαμε κατηγορία παίρνοντας την επενδυτική βαθμίδα. Είμαστε αποφασισμένοι να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ψηλά!

Δεύτερη προτεραιότητα η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων, συνεχίζουμε την προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους από το 2025 και με άρση άλλων εμποδίων για την υγιή επιχειρηματικότητα. Την προσπάθεια για ένα ακόμη πιο εύρωστο τραπεζικό σύστημα το οποίο θα είναι σε θέση να παρέχει επαρκή ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Ενώ θα δώσουμε, φυσικά, έμφαση στην βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων. Έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ήταν μία επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και είμαστε αποφασισμένοι να την αξιοποιήσουμε!

Επόμενη προτεραιότητα είναι περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι οι εξαγωγές να αυξηθούν έτσι ώστε να φτάσουν το 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και το 70% του ΑΕΠ έως το 2030. Θα το επιδιώξουμε: Πρώτον, με έμφαση σε τομείς στους οποίους είμαστε αποδεδειγμένα πιο ανταγωνιστικοί. Αναφέρομαι στη φαρμακοβιομηχανία, τον αγροδιατροφικό τομέα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  Δεύτερον, με κίνητρα για την μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων και στήριξη των δράσεων καινοτομίας. Και, τρίτον, με στήριξη των επιχειρήσεων για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, καθώς η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στους τομείς αυτούς.

Πολύ μεγάλη έμφαση θα δώσουμε επίσης στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ήδη ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος από τη Βουλή με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες (μεταξύ άλλων: διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών). Οι πόροι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα κατευθυνθούν πρωτίστως για την ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας.

Δεν ξεχνώ, βεβαίως, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, λαμβάνοντας υπόψη και την πίεση λόγω πληθωρισμού: Αυξάνουμε τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Δίνουμε νέες αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφέρουμε τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Αυξάνουμε τα αναπηρικά επιδόματα και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυξάνουμε το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά. Ενώ συνεχίζουμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας όπως έχουμε δεσμευθεί!

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία. Από τη μία πλευρά έχουμε το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής που φέρνει αποτελέσματα. Από την άλλη, έχουμε πολιτική σταθερότητα. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και σαφή εντολή να αλλάξουμε τη χώρα μας και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Διότι αυτό υπαγορεύει το πατριωτικό μας καθήκον!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο