Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Μόνη λύση η συμμαχία των δυνάμεων της κοινής λογικής – συνέντευξη στην εφημερίδα “Είδηση”

IMG 5143Η επιδείνωση της κατάστασης σε δύο τομείς, την οικονομία και το προσφυγικό, είναι οι βασικοί λόγοι που καθιστούν επιτακτική τη διενέργεια εκλογών τις οποίες ζητά επίμονα η Ν. Δ., εξηγεί στην είδηση ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης Πιστεύει ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα χάσει ολόκληρη τη δεκαετία και δηλώνει πως η Ν.Δ θα καταψηφίσει αύριο το πολυνομοσχέδιο με τους εξαντλητικούς φόρους στο σύνολο του, αλλά δεν είναι και ΣΥΡΙΖΑ No 2 για να πει «όχι σε όλα».

1.Τι άλλαξε τόσο γρήγορα και ζητάτε εκλογές, που μέχρι χθες ήταν επιζήμιες για τη χώρα; Πιστεύετε ότι είναι σωστή αυτή η στρατηγική για τη ΝΔ, καθώς υπάρχουν βουλευτές μέσα στην ΚΟ του κόμματός σας που εκτιμούν ότι είναι λάθος. 

Διότι έγινε εξόφθαλμο από τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, κυρίως στην οικονομία και στο προσφυγικό, ότι το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσης της.

Στην οικονομία η αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο. Όμως η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην οικονομία, καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση για να μπορούν να «χωνέψουν» οι βουλευτές και οι ψηφοφόροι τους τη μνημονιακή στροφή που έκανε. Το αποτέλεσμα ήταν να μεγαλώσει ο λογαριασμός και τελικά η κυβέρνηση να φέρει ένα πακέτο μέτρων 5,4 δις ευρώ και μια «υποσχετική» για πρόσθετα μέτρα που θα εφαρμοστούν με τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών. Πέραν αυτών, η κυβέρνηση πρότεινε και συμφώνησε με την Τρόικα, μια πολιτική εξαντλητικής υπερφορολόγησης που καταδικάζει την πραγματική οικονομία να συνεχίζει να σέρνεται.

Στο θέμα του προσφυγικού η κυβέρνηση υποδέχθηκε τους πρόσφυγες-μετανάστες περίπου με κρυφή χαρά και λειτούργησε περίπου ως ρεσεψιονίστ. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν έχει κανένα σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης. Στην Ειδομένη στοιβάζονται συγκεντρωμένοι σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή είναι κλειστή επί 2 μήνες. Στο Ελληνικό στοιβάζονται επίσης χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντήσει ούτε καν στις ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα.

Το κυρίαρχο, όμως, είναι ότι με αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Ποιος επενδυτής θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα με μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει όταν βάζει καινούργιους φόρους και συκοφαντεί μόνη της τις όποιες διαρθρωτικές αλλαγές αναγκάζεται να κάνει;

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας θα χάσουμε ολόκληρη τη δεκαετία.

2.Η μείωση δαπανών που αντιπροτείνετε αντί της πολιτικής φόρων της κυβέρνησης δεν σημαίνει απολύσεις στο Δημόσιο και περικοπές μισθών και συντάξεων; Πώς θα την πετύχετε χωρίς αυτά;

Δημόσιες δαπάνες δεν είναι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις. Υπάρχουν σημαντικά περιθώριο μείωσης δαπανών στις καταναλωτικές δαπάνες, στις δημόσιες προμήθειες εξαιτίας της μη εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος, στις αμυντικές δαπάνες χωρίς να πλήττουμε το αξιόμαχο των Ένοπλων Δυνάμεων κ.ο.κ.

Τα μελετούμε όλα αυτά, αναλύουμε όλες τις γραμμές του κρατικού προϋπολογισμού για να παρουσιάσουμε μια πολύ συγκεκριμένη και αξιόπιστη πρόταση στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η οικονομία δεν μπορεί να πάρει ξανά μπροστά αν δεν στηριχθούμε στο τρίπτυχο χαμηλότεροι φόροι, χαμηλότερες δαπάνες, προσέλκυση επενδύσεων και η ΝΔ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.  

3.Η ΝΔ θα ψηφίσει την Κυριακή τα κόκκινα δάνεια και τις ιδιωτικοποιήσεις;

Η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Το χαρακτηρίζουν οι φόροι, ο κόφτης, αλλά και μια σειρά από απρόσμενες ρυθμίσεις που προκάλεσαν δυσάρεστή έκπληξη σε σχέση με το «υπερ-ταμείο».

Οι φόροι που επιβάλλονται σ’ αυτό το νομοσχέδιο πλήττουν, σχεδόν στο σύνολό τους, τα λαϊκά στρώματα, κάθε νοικοκυριό. Ο αυτόματος κόφτης δαπανών αποτελεί μια ειδική διαδικασία για την Ελλάδα που είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο δε «υπερ-ταμείο» εκχωρείται σχεδόν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, εκτός των αιγιαλών και των δασών, για 99 χρόνια από μια κυβέρνηση που κατηγορούσε εμάς ως νεοφιλελεύθερους, επειδή είχαμε δώσει λίγες δεκάδες περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ. Τι να πει κανείς;

Εν πάση περιπτώσει, η ΝΔ θα στηρίξει κάθε μέτρο που θεωρεί σωστό όπως οι ρυθμίσεις για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα μέτρα για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ Νο2. Δυστυχώς όμως μας κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ Νο1 και αυτό είναι που κατέστρεψε κάθε ελπίδα την ώρα που είχε δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα στα τέλη του 2014.  

4.Ποια είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου σας που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσουν την ανεργία;

Η στροφή στην επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Οι δημόσιες επενδύσεις δεν φτάνουν. Όλες οι μελέτες λένε ότι το ΕΣΠΑ είναι μόνο το 1/6 των αναγκαίων επενδύσεων στη χώρα. Για να έρθουν λοιπόν ιδιωτικές επενδύσεις, από Έλληνες και ξένους επενδυτές, χρειάζεται το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει χαμηλοί φόροι, σταθερό φορολογικό σύστημα, περαιτέρω περιορισμός της γραφειοκρατίας με απλούστευση των αδειοδοτήσεων, προσοχή στα θέματα της ρευστότητας και του τραπεζικού συστήματος, οριστική επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων».

Η σημερινή κυβέρνηση είναι ολοφάνερο ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει. Πανηγυρίζει με τους φόρους που επιβάλει στην επιχειρηματικότητα, δυσανασχετεί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που καλείται να προχωρήσει, έχει βάλει στο ψυγείο τη διαδικασία για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων και έχει οξύνει με την ίδια της την πολιτική τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, καθώς τα «κόκκινα δάνεια» αυξήθηκαν δραματικά και τα capitalcontrolsυπονομεύουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.  

5.Η ΝΔ κατάφερε μέσα από το συνέδριό της να ανανεωθεί πραγματικά ή παραμένει «δέσμια» συσχετισμών και προηγούμενων πολιτικών, ιδίως της περιόδου Σαμαρά;

Στο 10ο Συνέδριό λάβουμε ορισμένες πραγματικά ριζοσπαστικές αποφάσεις για τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος μας όπως η θητεία του προέδρου, τα ολιγομελέστερα όργανα, η απαγόρευση δανεισμού από τις τράπεζες κ.α. που αλλάζουν την κομματική κουλτούρα της ΝΔ και συμβάλουν στη δημιουργική ανανέωσή της.

Αλίμονο αν προχωρήσουμε χωρίς σεβασμό στην ιστορία της παράταξης και τη διαδρομή των στελεχών μας. Η έμφαση όμως πρέπει να δοθεί στα ουσιαστικά ανοίγματα στην κοινωνία των πολιτών και στην προσέλκυση νέων ανθρώπων.

6.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για διεύρυνση της ΝΔ, με γνώμονα τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν τις μεταρρυθμίσεις και όχι λαϊκισμό. Έχει «κλείσει» η συμφωνία με Το Ποτάμι; Το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται στις δυνάμεις αυτές;

Εκείνο που υπάρχει, αυτή την ώρα, είναι ένας δημόσιος διάλογος για την ανάγκη μιας συμμαχία των δυνάμεων της  κοινής λογικής προκειμένου να γλιτώσει η Ελλάδα από τον κρατισμό και τον λαϊκισμό.

Βεβαίως οι όποιες εξελίξεις θα τροχοδρομηθούν από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών που πιστεύω ότι θα οδηγήσει στο σχηματισμό μιας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο