«Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε άλλο στις ιδεοληψίες του χθες να υποθηκεύουν το αύριο της χώρας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά τις πρακτικές του παρελθόντος και να επιτρέψουμε στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, τις οποίες αντιπροσωπεύετε όλοι εσείς σήμερα, να γίνουν ο καταλύτης για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)
«Στη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, «ο στόχος μας είναι να γυρίσουμε σελίδα σαν χώρα. Να στηρίξουμε δυναμικές επιχειρήσεις που καινοτομούν και δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Να υιοθετήσουμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Και να δώσουμε σε όλους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ικανότητές τους».
ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΕΕΔΕ)
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να συγχαρώ την ΕΕΔΕ για άλλη μια παραγωγική χρονιά.
Μακάρι η σημερινή Γενική Συνέλευση να λάμβανε χώρα υπό καλύτερες συνθήκες. Όμως, δυστυχώς, λαμβάνει χώρα υπό συνθήκες αβεβαιότητας. Η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης και τα γκρίζα σύννεφα πάνω από τη χώρα παραμένουν, αντί να υποχωρούν.
Και ο κύριος λόγος είναι –και πάλι- η διαπραγμάτευση Τσίπρα. Άλλη μια διαπραγμάτευση που έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες, και κρατάει στάσιμη την οικονομία. Με συνέπεια η Ελλάδα να παραμένει βαλτωμένη, να μη γίνονται νέες επενδύσεις και να μη δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχω λογαριάσει 7 μεταπτώσεις της κυβέρνησης για το χρέος τον τελευταίο μήνα:
1. Πρώτα η δήλωση για τη γραβάτα. Στη συνέχεια το πατατράκ του Eurogroup.
2. Την επόμενη ημέρα δήλωση του ίδιου του κ. Τσίπρα ότι ‘μπορεί να πάρουμε και ως βάση για τη συζήτηση την πρόταση του Σόιμπλε’.
3. Το απόγευμα νέα τοποθέτηση από τη Θεσσαλονίκη ότι ‘όχι δεν θα είναι βάση η πρόταση του Σόιμπλε’.
4. Κατόπιν έχουμε δήλωση δίπλα στον Πρωθυπουργό της Εσθονίας ‘λύση να’ ναι για το χρέος και όποτε να έρθει’.
5. Μετά, προχθές, είχαμε τοποθέτηση ότι δεν πρέπει να υπάρξει δραματοποίηση του θέματος.
6. Χθες δραματοποίηση στο υπουργικό συμβούλιο
7. Και σήμερα δύο άρθρα του κ. Τσίπρα σε ξένες εφημερίδες που ανεβάζει τους τόνους.
Και πού έχουμε καταλήξει μέχρι στιγμής; Να μείνουμε με το 4ο Μνημόνιο των 5 δις μέτρων από τη μία πλευρά, ενώ για το χρέος δεν έχουμε τίποτα χειροπιαστό και ουσιαστικό. Με άλλα λόγια, χαμένοι σε όλα τα μέτωπα!
Καταλαβαίνουμε όλοι, κύριες και κύριοι, ότι δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι.
Σήμερα έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα. Και το στοίχημα αυτό είναι το πώς θα κάνουμε την Ελλάδα θα δουλέψει ξανά. Πώς θα βάλουμε μπροστά τη μηχανή της οικονομίας για να αρχίσουμε να δημιουργούμε εισόδημα και θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα επιστρέψει η προοπτική και το χαμόγελο.
Οι μεγάλες θυσίες των περασμένων ετών έχουν δημιουργήσει κάποιες από τις προϋποθέσεις για να το καταφέρουμε: Παρά τα λάθη που έχουν γίνει, έχει επιτευχθεί τα τελευταία 7 χρόνια μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, έχει σημειωθεί μια σημαντική εσωτερική υποτίμηση, ενώ έχουν προχωρήσει και αρκετές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έστω κι αν αυτές πέρασαν μέσα από χίλια κύματα.
Δεν αρκούν όμως αυτά. Για να μπορέσουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης πρέπει να μεταβούμε σε ένα νέο μοντέλο. Ένα μοντέλο στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων.
Με δεδομένο ότι οι ανάγκες της οικονομίας μας σε επενδύσεις εκτιμώνται περίπου στα 100 δις ευρώ, είναι σαφές πως μόνο με την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα μπορέσει η χώρα να ανακάμψει και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας. Είναι ζήτημα κοινής λογικής. Το δημόσιο, πολύ απλά, δεν διαθέτει ούτε κατά προσέγγιση τους πόρους που έχει ανάγκη η οικονομία!
Δυστυχώς, όπως σίγουρα γνωρίζετε όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ, η απώλεια της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα έχει πλήξει σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή πορείας για να αντιστραφεί το κλίμα και να αρχίσουν να γίνονται και πάλι επενδύσεις. Πώς θα πετύχουμε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη; Υπάρχει μια σειρά από προϋποθέσεις.
1. Η πρώτη προϋπόθεση είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη εντός και εκτός συνόρων. Μια κυβέρνηση στην οποία τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί, θα πιστεύουν στην ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών και δεν θα τις παρουσιάζουν σαν αναγκαίο κακό. Μια κυβέρνηση που θα θυμίζει Εθνική Ελλάδος, με στελέχη υψηλού, πραγματικά, επιπέδου, από την πολιτική, την επιχειρηματική κοινότητα, και ικανά στελέχη του ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στελέχη μάνατζμεντ, που έχουν την τεχνογνωσία να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας μας.
2. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η δραστική αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση έφερε, δυστυχώς πρόσφατα έναν γραφειοκρατικό νόμο που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα αντί να το λύσει. Έναν νόμο που μπορεί να προκαλέσει εσφαλμένες προσδοκίες, αλλά και «μποτιλιάρισμα» στην ίδια του την εφαρμογή. Με ενδεχόμενο να προκληθεί ζημιά τόσο στις τράπεζες όσο και στις επιχειρήσεις. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε καταθέσει από τον Οκτώβριο μια ολοκληρωμένη πρόταση με κίνητρα και κυρώσεις για τις τράπεζες ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους με τρόπο σφαιρικό, γρήγορο και δίκαιο. Τόσο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, όσο και για το Δημόσιο. Η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση που πρέπει να μετατραπεί από απειλή σε ευκαιρία. Αυτός είναι και ο λόγος που στην πρόταση την οποία μόλις ανέφερα προβλέπουμε 6 συγκεκριμένες αλλαγές για το πτωχευτικό δίκαιο με στόχο να περιοριστεί η διαδικασία της πτώχευσης από τα 10 στα 2 χρόνια. Το βασικό μας μήνυμα είναι πως πρέπει να κάνουμε πράξη και στην Ελλάδα αυτό που γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες: Όλοι όσοι προσωρινά αποτυγχάνουν δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία. Για να πάρουν, και πάλι, μπρος οι επιχειρήσεις. Για να πάρει και πάλι μπρος η οικονομία.
3. Η Τρίτη προϋπόθεση έχει να κάνει με την ταχεία προώθηση ιδιωτι&