Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Να αφήσουμε πίσω απαρχαιωμένες ιδεοληψίες και πρακτικές – παρουσίαση προγράμματος της ΝΔ για την Ενέργεια

 nd energeia parousiash

“Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας απαρχαιωμένες ιδεοληψίες και πρακτικές και να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να προλάβουμε τις αρνητικές εξελίξεις στην ηλεκτροπαραγωγή που θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για την οικονομία και τη χώρα.Να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να απελευθερώσουμε την τεράστια αναξιοποίητη δυναμική του κλάδου της ενέργειας, με σκοπό να δράσει ως καταλύτης για την αναπτυξιακή έκρηξη που έχει ανάγκη η χώρα μας”, υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης  κατά την παρυσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την Ενέργεια.

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
 
 • Ο πρώτος είναι η εξαιρετικά άσχημη κατάσταση της ΔΕΗ, που επιδεινώνεται δραματικά την τελευταία διετία με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τη στρατηγική που συμφώνησε με την τρόικα από το 2015.
 • Ο δεύτερος λόγος είναι η εσφαλμένη τακτική της κυβέρνησης για τα ενεργειακά στο πλαίσιο της παρούσας αξιολόγησης, η οποία θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στη ΔΕΗ,στην αγορά ενέργειας, στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στο ίδιο το συνολικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
 • Μόνη λύση για τη χώρα είναι να ακολουθήσει και στον τομέα της ενέργειας τις καλές διεθνείς πρακτικές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνδυαστούν δύο στόχοι:
  • Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και πρωτίστως η ευστάθεια της ίδιας της ΔΕΗ.
  • Και η απελευθέρωση στην ηλεκτροπαραγωγή και την αγορά φυσικού αερίου,σύμφωνα με όσα ισχύουν στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
 • Κινούμενοι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε, τελικά, να πετύχουμε τη μείωση του ενεργειακού κόστους, η οποία θα προσφέρει ανακούφιση στα νοικοκυριά και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας. Παράλληλα, μπορούμε έτσι να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις υποδομές της χώρας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
 • Ενδεικτικά, μεταξύ των προτεραιοτήτων της Νέας Δημοκρατίας στην ενέργεια στέκομαι στις εξής:
 1. Πρώτον,στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με όλες τις προβλέψεις για τον αναγκαίο έλεγχο του δημοσίου, έτσι ώστε να εξασφαλισθούν πόροι και για τις απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της ΔΕΗ.
 2. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης μια βασική εξυγιαντική παρέμβαση στον όμιλο της ΔΕΗ σε τέσσερα βήματα:
  1. Άμεσα μέτρα για την επιβίωση της εταιρίας μέσω της αντιμετώπισης του άμεσου κινδύνου της έλλειψης ρευστότητας (πχ ισχυρά κίνητρα για την πληρωμή λογαριασμών).
  2. Σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, που έχει καταστεί απαραίτητη λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης  για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, λόγω της προβληματικής εφαρμογής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αλλά και της εις βάρος της ΔΕΗ μετοχοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε αφενός η ΔΕΗ να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την διάσωσή της και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση.
  3. Αποδοτική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της μέσω νέας διοικητικής δομής.
  4. Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της ΔΕΗ μέσω της συμμαχίας με στρατηγικό επενδυτή που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιβιώσει η ΔΕΗ στη διεθνή αγορά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα σωθούν θέσεις εργασίας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι περιοχές που εξαρτώνται από την παρουσία της ΔΕΗ θα έχουν ελπίδα και προοπτική. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα καινούριο περιβάλλον για καλύτερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και πιο ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία.

 1. Τρίτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσει κανονικά η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με τις απαραίτητες δεσμεύσεις που θα προστατεύσουν το εθνικό συμφέρον, αλλά θα προσελκύσουν παράλληλα σημαντικές επενδύσεις.
 2. Και, τέταρτον, προτεραιότητα είναι να ξαναρχίσει η εξερεύνηση υδρογονανθράκων με στόχο τη γρήγορη αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
 • Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην ενέργεια είναι τραγικοί.
 • Αφού εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, συμφώνησε στη συνέχεια με την τρόικα να περιοριστεί η παρουσία της ΔΕΗ από το 95%, περίπου της αγοράς, στο 50% μέσα σε 3-4 χρόνια, με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και χωρίς καμία περαιτέρω παρέμβαση στη δομή της εταιρίας. Το πρόβλημα αυτής της προσέγγισης δεν είναι μόνο η πολιτική υποκρισία που αποτυπώνεται στο«προστατεύουμε δήθεν το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας αλλά παραχωρούμε το 50% της αγοράς».Είναι,επίσης, ότι πρόκειται για ένα μοντέλο Φράνκεσταϊν, το οποίο έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ στο παρά πέντε της κατάρρευσης.
 • Το δεύτερο λάθος είναι ότι, στο πλαίσιο της παρούσης αξιολόγησης, η κυβέρνηση επιλέγει να δίνει τις λάθος μάχες, καθώς, μένοντας προσκολλημένη στις δογματικές τις εμμονές,αρνείται να κάνει τις παρεμβάσεις για την επιβίωση της ΔΕΗ και για ένα υγιές άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Δεν είναι μόνο ότι με αυτόν τον τρόπο προκαλεί νέα προβλήματα στη ΔΕΗ. Είναι ταυτόχρονα και ότι, αρνούμενη τις αναγκαίες αλλαγές στην ενέργεια, κάνει πιο βαρύ το δημοσιονομικό πακέτο για το αφορολόγητο και τις συντάξεις. Διότι θα μπορούσε, όπως έγινε και στο παρελθόν, να επιδιώξει ένα ελαφρύτερο δημοσιονομικό πακέτο έναντι προώθησης πιο θαρραλέων διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτό είναι ένα ακόμα λάθος της κυβέρνησης, η οποία με τις ιδεοληψίες της ανεβάζει τον λογαριασμό για φορολογούμενους και συνταξιούχους.
 • Η σημερινή παρουσίαση, λοιπόν, αποτυπώνει την πεποίθησή μας ότι οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας απαρχαιωμένες ιδεοληψίες και πρακτικές και να  κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να προλάβουμε τις αρνητικές εξελίξεις στην ηλεκτροπαραγωγή που θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για την οικονομία και τη χώρα.Να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να απελευθερώσουμε την τεράστια αναξιοποίητη δυναμική του κλάδου της ενέργειας, με σκοπό να δράσει ως καταλύτης για την αναπτυξιακή έκρηξη που έχει ανάγκη η χώρα μας.

 

> κατεβάστε την παρουσίαση (pdf)

nd energeia parousiash pdf

Μετάβαση στο περιεχόμενο