Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Να είμαστε σε ετοιμότητα για τις πολιτικές εξελίξεις” – Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ

kostis_xatzidakis_synenteyxi_agora_s1__1264957Κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις καθώς τα πολιτικά δεδομένα έχουν αρχίσει να αλλάζουν εις βάρος της κυβέρνησης. Από την πλευρά μας οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα γι’ αυτό και προσπαθήσουμε να τρέξουμε με γρήγορους ρυθμούς”, αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ

1. Είστε από τους πολιτικούς που πιστεύoυν στην συναίνεση. Από την στιγμή που η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η αξιολόγηση από τους δανειστές,  γιατί αρνείστε να δώσετε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση;

Φοβάμαι ότι αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση είναι μια τρύπα στο νερό. Γιατί κανένα Ασφαλιστικό δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπάρχουν εισφορές και αν δεν υπάρχει οικονομία. Όταν η κυβέρνηση ουσιαστικά υπονομεύει την οικονομία, διώχνοντας τις επενδύσεις που υπάρχουν, στην πραγματικότητα κάνει ένα σισύφειο έργο.

Τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση στο ασφαλιστικό χειροτέρεψε σημαντικά. Είτε λόγω αδράνειας, είτε λόγω των πειραματισμών της κυβέρνησης. Σας θυμίζω ότι δεν εφάρμοσαν το Νόμο Λοβέρδου-Κουρτουμάνη, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σημαντικές ρυθμίσεις του συστήματος ΑΤΛΑΣ, τις ρυθμίσεις Βρούτση για τη συλλογή των ασφαλιστικών εισφορών κ.ο.κ. Και την ίδια ώρα ήρθαν, για παράδειγμα, και έδωσαν 150 εκατ. ευρώ το χρόνο στους δημοσίους υπαλλήλους, λες και περισσεύουν.

Εμείς από την πλευρά μας, ασφαλώς κάναμε λάθη στο παρελθόν και προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε με επώδυνα μέτρα. Όμως δεν θα γίνουμε τώρα συνένοχοι σ’ αυτή την ατελέσφορη πολιτική. Έχουν 153 βουλευτές για να την περάσουν.

 

2. Αν οι ομοϊδεάτες σας στην Ευρώπη σας πιέσουν να στηρίξετε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, θα το αρνηθείτε; Δεν φοβάστε ότι μπορεί να σταλεί ένα λάθος

 

Η ΝΔ είναι το ευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδας όχι με την έννοια ότι δέχεται εντολές από τις Βρυξέλλες, αλλά ότι επιδιώκει να μεταφέρει στην Ελλάδα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Το πρόβλημα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πραγματικά ευρωπαϊκό κόμμα. Και αυτή την ώρα στο Ασφαλιστικό διαχειρίζεται τις δημαγωγικές προεκλογικές υποσχέσεις του και την άστοχη μετεκλογική διαχείριση.

Η ΝΔ, λοιπόν, οφείλει να είναι σοβαρή και υπεύθυνη  γι’ αυτό άλλωστε θα καταθέσει και δικές της προτάσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γίνει το πλυντήριο ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Θα συμφωνήσετε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την μείωση ή κατάργηση του bonus των 50 εδρών; Είστε υπέρ της μείωσης του αριθμού των βουλευτών ;

 

Είναι ενδιαφέρον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμήθηκε την αλλαγή του εκλογικού νόμου ούτε στις εκλογές του Ιανουαρίου, ούτε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τη θυμάται τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το οικοδόμημα που έχτισε και στηρίχθηκε στη δημαγωγία ξεκίνησε να τρίζει.

Η ΝΔ έχει πάγιες απόψεις για το εκλογικό σύστημα είτε είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις είτε δεύτερο.

Μια χώρα σε κρίση όπως είναι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα περισσότερο κυβερνητική σταθερότητα. Χρειάζεται ταυτόχρονα και μια σοβαρή θεσμική προσέγγιση σ’ αυτά τα ζητήματα και όχι τακτικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις. Ό,τι και να κάνει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ η πραγματικότητα θα τον τιμωρήσει, διότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην πολιτική του μετάλλαξη.

Όσον αφορά τον αριθμό των βουλευτών, προσωπικά δεν θα είχα καμιά αντίρρηση, ωστόσο και αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα από μια συζήτηση σοβαρή και όχι μέσα από πολιτικά παίγνια.

4. Έχετε αναλάβει την συγγραφή του κυβερνητικού προγράμματος. Εκτιμάτε πως θα έχετε επαρκή χρόνο για να το συντάξετε ή πιστεύετε ότι μπορεί να σας προλάβουν οι εξελίξεις; Βλέπετε εκλογές ή η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί από την παρούσα βουλή;

Κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις καθώς τα πολιτικά δεδομένα έχουν αρχίσει να αλλάζουν εις βάρος της κυβέρνησης. Από την πλευρά μας οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα γι’ αυτό και προσπαθήσουμε να τρέξουμε με γρήγορους ρυθμούς. Θα παρακολουθούμε όμως τις εξελίξεις και θα προσαρμόζουμε την τακτική μας ανάλογα με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στη χώρα.

5. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε αναταράξεις στα κόμματα της κεντροαριστεράς. Θεωρείτε πως η ΝΔ θα πρέπει να προχωρήσει σε  διεύρυνση  της παράταξης εντάσσοντας στελέχη και από άλλους χώρους;

Η ΝΔ θέλει να διευρύνει την απήχησή της πρωτίστως στο εκλογικό σώμα και όχι να καταστρέψει κάποιο άλλο κόμμα. Και αυτό θα το πετύχουμε κυρίως με θέσεις και τις απόψεις μας, με τις αντιλήψεις που θα εκφράσουμε για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας.

Στην προσπάθειά μας αυτή θα απευθυνθούμε κυρίως στον μέσο απογοητευμένο ψηφοφόρο. Να δούμε πολιτικά γιατί κάθησε στο σπίτι του στις τελευταίες εκλογές και να προσπαθήσουμε να τον προσεγγίσουμε.

6. Τι αλλαγές θέλετε να δείτε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη λειτουργία του κόμματος ;  Τι πιστεύετε ότι είναι  αυτό που μπορεί να δείξει ότι κάτι αλλάζει στη ΝΔ;

Τους επόμενους 3-4 μήνες θα ξεδιπλωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αλλαγές, στη στελέχωση, στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος που πιστεύω ότι θα αλλάξει σημαντικά πράγματα ως προς την εικόνα και την ελκυστικότητα της ΝΔ.

Η ΝΔ θέλει να είναι η σύγχρονη μεταρρυθμιστική κεντροδεξιά στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο τόνος που θέλει να δώσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Μακριά από τα τετριμμένα. Μακριά από τον λαϊκισμό. Υιοθέτηση των καλύτερων Ευρωπαϊκών πρακτικών. Αυτό ισχύει ακόμα και για τη λειτουργία του κόμματος.

  1. 7. Με τους διορισμούς συγγενών στο δημόσιο από κυβερνητικά στελέχη πιστεύετε πως επηρεάζουν  το ηθικό πλεονέκτημα που επικαλούνταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση και σ’ αυτό το θέμα έχει κάνει υπερβολές που υπογραμμίζουν όσα έλεγε προεκλογικά. Τεράστια απόσταση μεταξύ λόγων και έργων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο