Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Να μην αμφισβητηθεί η παραμονή μας στο ευρώ και τον πυρήνα της Ευρώπης – συνέντευξη στον “ΕΤ” της Κυριακής

24 15420116736190To Brexit είναι ένα κακό μήνυμα και για μας και θα πρέπει να προσέξουμε, τονίζει με συνέντευξη του στον «Ε.Τ» της Κυριακής  ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ επισημαίνει ότι «έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά», ενώ σε ερώτηση αν ο κίνδυνος του Grexit έχει ξεπεραστεί απαντά:  «Θέλω να πιστεύω πως ναι. Ωστόσο μετά και το Brexit το περιβάλλον είναι πολύ ρευστό και δύσκολο. Επομένως από την πλευρά μας πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αμφισβητηθεί ξανά η παραμονή μας στο ευρώ και να παραμείνουμε στον πυρήνα της Ευρώπης».

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
 

 

 1. Το Brexit προκαλεί σοκ σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ποιες νομίζετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις για την Ευρώπη, αλλά και τη χώρα μας;

Έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν υπάρχει προηγούμενο να αποχωρεί ένα κράτος από την Ευρώπη. Και δεν μιλάμε για ένα μικρό κράτος, αλλά για ένα κράτος 60 εκατομμυρίων με τεράστια πολιτική, στρατιωτική και οικονομική ισχύ.

Κατά την εκτίμησή μου από την κατάσταση που προκύπτει αδυνατίζει τόσο η Βρετανία όσο και τα υπόλοιπα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Βρετανία θα πάψει να είναι η γέφυρα άλλων χωρών –όπως οι ΗΠΑ- προς την Ευρώπη, ενώ το Σίτυ θα χάσει σημαντικό μέρος της δύναμής του ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο. Παράλληλα, είναι πιθανό να ενισχυθούν αποσχιστικές τάσεις στους κόλπους της, καθώς δεν είναι βέβαιο πως η Σκωτία και η Β. Ιρλανδία θα θελήσουν να ακολουθήσουν την πορεία που επελέγη. Όσο για την Ευρώπη, είναι προφανές πως και αυτή αποδυναμώνεται με την αποχώρηση ενός τόσο σημαντικού κράτους-μέλους, ενώ ανοίγουν περισσότερο οι ασκοί του εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού. Με ένα σμπάρο, δηλαδή, δύο θύματα.  

Oκίνδυνος για εμάς είναι η Ευρώπη να μετεξελιχθεί σε μια συμμαχία των προθύμων και των ικανών. Εμείς ακόμα και να είμαστε πρόθυμοι –και αυτό είναι υπό αμφισβήτηση το τελευταίο 15μηνο – δεν ξέρω αν θα θεωρηθούμε ικανοί. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς δεν μπορούμε να μείνουμε ένα καρυδότσουφλο και να γίνουμε Αλβανία Νο2 στα Βαλκάνια, εμείς θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε στον όποιο πυρήνα της Ευρώπης. Που σημαίνει αυτό ότι να δούμε και «τα του οίκου μας». Διότι κατανοώ τον ευρωσκεπτικισμό και την αγανάκτηση για το μνημόνιο, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πιο μέλλον θα έχει η Ελλάδα μόνη της όταν υπάρχει ανησυχία και για το μέλλον της Βρετανίας, που είναι ουσιαστικά μια υπερδύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.    

Άρα, νομίζω ότι το Brexitείναι ένα κακό μήνυμα και για εμάς και πρέπει να προσέξουμε. Πρέπει να προσέξει όμως και η Ευρώπη διότι είναι ξεκάθαρο από αυτό το δημοψήφισμα -όπως και από προηγούμενα που έχουν γίνει με διάφορες αφορμές σε διάφορες χώρες- ότι δεν έχει κερδίσει στον βαθμό που πρέπει τις καρδιές των Ευρωπαίων. Δεν υπάρχει μια ψυχική ταύτιση. Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή οικοδόμηση έχει παραμείνει ένα περισσότερο τεχνικό πρότζεκτ.  

Η Ευρώπη, λοιπόν, πρέπει να κοιτάξει κατάματα τις αδυναμίες της και να τις διορθώσει χωρίς αναβολές.

  1. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα capitalcontrols και το δημοψήφισμα. Οι περιορισμοί στις τράπεζες παραμένουν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι κινείται με στόχο την ανάπτυξη. Ποια είναι η άποψή σας;

Με τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να πάμε μπροστά πήγαμε πίσω. Το 2014 έκλεισε με οριακή, έστω, ανάπτυξη 0,9% και το ’15 επιστρέψαμε στην ύφεση.

Το LisbonCouncilπου είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός υπολογίζει ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης του 2015 ανέρχεται τουλάχιστον σε 25% του ΑΕΠ, δηλαδή 45 δις ευρώ. Αυτό είναι το κόστος της «ηρωικής» και «λεβέντικής» διαπραγμάτευσης των Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη.

Τώρα ο κ. Τσίπρας θέτει ως στόχο να αρθούν τα capitalcontrols, να βγούμε στις αγορές και να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης το ’17. Δηλαδή, παραδέχονται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μας γυρίσει στο τέλος του 2017 εκεί ήμασταν το 2014!

  1. Πιστεύετε ότι θα χρειαστεί νέο πακέτο μέτρων;

Δεν θέλω να κάνω δυσοίωνες προβλέψεις. Γνωρίζετε όμως ότι η κυβέρνηση, μαζί με το πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ μας, έφερε τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, τον περίφημό «κόφτη» και μια «υποσχετική» για νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν, ανεξάρτητα από τη θέληση της τότε κυβέρνησης και χωρίς να ψηφιστούν από τη Βουλή.  

Η κυβέρνηση και οι δανειστές – για διαφορετικούς λόγους– αποφάσισαν, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, απλώς να σπρώξουν το τενεκεδάκι παρακάτω. Συμβιβάστηκαν, λοιπόν, σε ένα… μπάλωμα με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Το «βλέποντας και κάνοντας», όμως, δεν αποτελεί τη λύση.

  1. Πιστεύετε ότι ο κίνδυνος του Grexit έχει ξεπεραστεί;

Θέλω να πιστεύω πως ναι.

Ωστόσο μετά και το Brexitτο περιβάλλον είναι πολύ ρευστό και δύσκολο. Επομένως από την πλευρά μας πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, για να μην αμφισβητηθεί ξανά η παραμονή μας στο ευρώ και να παραμείνουμε στον πυρήνα της Ευρώπης.

  1. Ζητάτε εκλογές με το επιχείρημα ότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από τις πρόωρες κάλπες. Ασπάζεται αυτή τη θέση η πλειοψηφία των πολιτών;

 Σε αρκετές δημοσκοπήσεις έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά υπέρ του αιτήματος τον εκλογών. Το σημειώνω γιατί παραδοσιακά η κοινή γνώμη εκφράζεται εναντίον των πρόωρων εκλογών.

Πέραν όμως των δημοσκοπήσεων και των όποιων πολιτικών τακτικισμών, εφόσον πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τόσο επιζήμια για τον τόπο ήταν υποχρέωση και καθήκον μας να ζητήσουμε εκλογές. Να προσπαθήσουμε ώστε η χώρα μας να μην χάσει ολόκληρη τη δεκαετία.

  1. Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης τις αλλαγές στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο. Γιατί τον επικρίνετε;

Η Συνταγματική Αναθεώρηση πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα στον κ. Τσίπρα από την πρώτη συνάντηση που είχαν, μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ. Βεβαίως, απαιτείται η έγκριση της Αναθεώρησης από τη σημερινή και την επόμενη Βουλή. Με 180 τώρα και 150 μετά ή και το αντίστροφό.

Επομένως, πρέπει να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων επί των αναθεωρητέων άρθρων. Αλλιώς η όλη ιστορία θα έχει άδοξη κατάληξη.

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει για άλλη μία φορά το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου.

Κέρδισαν 2 φορές εκλογές με το bonusτων 50 εδρών και τώρα που βλέπουν από τις δημοσκοπήσεις ότι χάνουν, θυμήθηκαν… να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για απλή αναλογική. Όπως ο Μένιος Κουτσόγιωργας το 1989!

Όλο αυτό δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης. Είναι όμως και ένα επικίνδυνο παιχνίδι με την πατρίδα μας. Διότι αυτό που επιχειρείται –στην προσπάθεια να ανακόψουν το δρόμο της ΝΔ– είναι να βυθίσουν τη χώρα στην ακυβερνησία.

Εξέλιξη που θα είναι κυριολεκτικά καταστροφική για τη χώρα ενώ ακόμα αντιμετωπίζει μια τόσο βαθιά και πολύχρονη κρίση.

  1. Υπάρχει πολυδιάσπαση στο χώρο της δεξιάς με τη δημιουργία νέων φορέων. Σας προβληματίζει αυτή η εξέλιξη;

 

Αναμφίβολα, η κρίση ευνόησε τις ακραίες φωνές και τον λαϊκισμό –άλλωστε αυτό το κύμα καβάλησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει στην εξουσία.

Θεωρώ, όμως, ότι πλέον είμαστε σε ένα σημείο καμπής. Μετά το πάθημα ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες δεν θα τζογάρουν ξανά. Στις επόμενες εκλογές θα εμπιστευτούν τη ΝΔ, διότι εκφράζει τις δυνάμεις της κοινής λογικής και είναι η παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί την πορεία της χώρας στην μετα-μνημόνιο εποχή.

  1. Ταυτόχρονα γίνονται διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτές οι κινήσεις δεν περιορίζουν τη δυναμική της Νέ&alph
Μετάβαση στο περιεχόμενο