Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Να προχωρήσουμε με θάρρος στις αλλαγές που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση – χαιρετισμός σε ημερίδα της Εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ)

“Η αναβάθμιση του δημοσίου δεν θα έρθει με ευχολόγια και αοριστολογίες”, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του σε ημερίδα για τη δημόσια διοίκηση που διοργάνωσε η Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ).

“Χρειάζεται να προχωρήσουμε με θάρρος στις αλλαγές που απαιτούνται για να αποκτήσουμε μια δημόσια διοίκηση που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Που θα δείχνει έμπρακτο σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου. Με αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Με διαφάνεια και λογοδοσία”.

Χαιρετισμός Κωστή Χατζηδάκη

στην ημερίδα της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) με θέμα:

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Βέλτιστες πρακτικές – Ο ρόλος του Μάνατζερ»

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) για την πρόσκληση στη σημερινή ημερίδα.

Διότι μας δίνεται η αφορμή να συζητήσουμε για έναν τομέα στον οποίο παρ’ ότι όλοι συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε αλλαγές, δυστυχώς κάτι γίνεται πάντα και οι αλλαγές αυτές δεν υλοποιούνται στην έκταση και στην ένταση που θα πρεπε.

Στην Ελλάδα συχνά ακούμε να γίνεται λόγος για μια εκ φύσεως αντιπαλότητα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Για μένα αυτή είναι μια λανθασμένη προσέγγιση.

  • Διότι, από τη μία, ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον ιδιωτικό τομέα. Αν εξαφανιστεί ο ιδιωτικός τομέας τότε προφανώς το δημόσιο δεν θα μπορεί να εισπράττει φόρους και, κατά συνέπεια, δεν θα μπορεί να χρηματοδοτεί ούτε τις βασικές λειτουργίες του.
  • Από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον δημόσιο τομέα. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε τομείς όπως η άμυνα, η δημόσια τάξη και η δικαιοσύνη. Αναφέρομαι και στην ανάγκη να υπάρχει ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας όπου χρειάζεται. Και θα λειτουργεί ως σύμμαχος της οικονομικής δραστηριότητας.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται η δημόσια διοίκηση να περάσει σε άλλες ταχύτητες. Που σημαίνει ότι χρειάζεται δύο ειδών ενέσεις:

  • Πρώτον, μια ένεση στον τομέα της λογικής. Και αυτό σχετίζεται με την αξιολόγηση. Αξιολόγηση γίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Δεν μπορεί η δημόσια διοίκηση να είναι μια εξαίρεση. Όλοι αξιολογούμαστε. Εγώ από τους ψηφοφόρους. Ο ελεύθερος επαγγελματίας από τους πελάτες του. Ο ιδιωτικός υπάλληλος από την επιχείρηση στην οποία εργάζεται. Προφανώς θα πρέπει να αξιολογείται και ο δημόσιος υπάλληλος.
  • Η δεύτερη ένεση που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση είναι μια ένεση από στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Αυτή είναι μια δική μου, προσωπική θέση. Διότι σήμερα η Ελλάδα δίνει τη μάχη να εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές και τους επενδυτές. Και θέλει να δείξει ότι έμαθε τα μαθήματα της κρίσης και περνάει σε μια νέα φάση.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θεωρώ πως απαιτείται μια εθνική πανστρατιά. Και σε αυτή τη λογική εντάσσεται η πρόταση του δανεισμού στελεχών του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο. Για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με πρόβλεψη για να αποφευχθούν συγκρούσεις συμφερόντων. Ώστε να δείξουμε σε όλους ότι οι Έλληνες παλεύουμε όλοι μαζί χρησιμοποιώντας τους καλύτερους. Και για να μεταφερθεί στη δημόσια διοίκηση τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από έμπειρα στελέχη της αγοράς. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάποια καίρια προβλήματα του δημοσίου και να προχωρήσουμε μπροστά με μια σύγχρονη προσέγγιση.

Κυρίες και κύριοι,

Η αναβάθμιση του δημοσίου δεν θα έρθει με ευχολόγια και αοριστολογίες.

Χρειάζεται να προχωρήσουμε με θάρρος στις αλλαγές που απαιτούνται για να αποκτήσουμε μια δημόσια διοίκηση που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Που θα δείχνει έμπρακτο σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου. Με αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Με διαφάνεια και λογοδοσία.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή συμβάλλουν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς βοηθούν στην ανταλλαγή εμπειριών και συγκεκριμένων προτάσεων.

Εύχομαι, λοιπόν, καλή επιτυχία στην ημερίδα σας.

Ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο