Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Να υπάρξει κάθαρση και συγχωνεύσεις ταμείων. Συνέντευξη στην εφημερίδα City press

1.Πως κρίνετε την παραίτηση Τσιτουρίδη. Πιστεύετε ότι η πράξη αυτή θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε απεμπλοκή από το ζήτημα των ομολόγων;

Ο Καραμανλής έχει δείξει ότι σε ζήτημα ηθικής τάξεως αντιδρά χωρίς σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με αποφασιστικότητα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα που ήρθε στη δημοσιότητα θα αποφασίσει τελικά η δικαιοσύνη. Μην ξεχνάμε όμως ότι η παράταξη που σήμερα κυβερνά μπορεί στο παρελθόν να είχε κατηγορηθεί για την πολιτική της
σε διάφορους τομείς, ποτέ όμως δεν είχε κατηγορηθεί βάσιμα για σκάνδαλα. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι κίνηση του Καραμανλή που βγήκε και μίλησε μόνος του στον ελληνικό λαό και όχι με παρένθετα πρόσωπα για το συγκεκριμένο ζήτημα εκτιμήθηκε από την κοινή γνώμη.


2. Ωστόσο εδώ και δύο μήνες στην πολιτική ζωή της Ελλάδας κυριαρχεί η υπόθεση των ταμείων.


Ένα συμπέρασμα που έχω βγάλει είναι πως όσες μεταρρυθμίσεις και να κάνουμε αν δεν αντιμετωπίσουμε ριζικά το θέμα της διαφθοράς θα βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση να απολογούμαστε για κάποιους επιτήδειους που χρησιμοποιούν το κόμμα ως μέσο αθέμιτου πλουτισμού. Αυτό που μου λένε όλοι οι ψηφοφόροι της ΝΔ στις γειτονιές της Β’ Αθηνών είναι «μη διστάσετε μπροστά στα λαμόγια». Και πράγματι ούτε εγώ, ούτε οι πολίτες που ψήφισαν τη ΝΔ, ούτε πολύ περισσότερο ο ίδιος ο Καραμανλής χρωστάμε σε κανένα για να απολογούμαστε για τέτοιου είδους πράξεις.3. Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται μία αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης για την υπόθεση των ταμείων. Πέραν από την υποβολή παραίτησης από τον κ. Τσιτουρίδη ποιες θεωρείτε ότι θα είναι οι κινήσεις εκείνες που θα της επέτρεπαν να απεμπλακεί από αυτή την υπόθεση;


Ακόμα και μετά από αυτήν την δύσκολη για την κυβέρνηση υπόθεση, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με αλαζονεία. Πέρα από την τιμωρία των υπευθύνων είναι σημαντικό να προχωρήσουν αυτά που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός σε σχέση με τον τρόπο τοποθέτησης των Διοικήσεων των Ταμείων. Προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε με ακόμα πιο γρήγορα βήματα σε συγχωνεύσεις Ταμείων, όπως προβλέπουν άλλωστε οι σχετικοί ασφαλιστικοί νόμοι, για να υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος και μία κεντρική διαχείριση των αποθεματικών τους.


4.Από την εμπειρία σας, ποια είναι η επενδυτική πρακτική των ταμείων στις άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε.;


Παντού τα ταμεία επενδύουν τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα που είναι πιο ασφαλής επένδυση γιατί εγγυώνται το αρχικό κεφάλαιο. Το μεμπτό στην υπόθεση του ΤΕΑΔΥ δεν ήταν το είδος των ομολόγων όσο ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επένδυση (προμήθειες κλπ). Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει κάθαρση που να ακολουθηθεί από τις αναγκαίες θεσμικού περιεχομένου πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του συστήματος έτσι ώστε να προχωρήσουμε μετά τις εκλογές στις αναγκαίες παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο. Και όλα αυτά προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των νεότερων ασφαλισμένων που κινδυνεύουν να πάρουν μικρότερες συντάξεις από αυτές που περιμένουν.


5 .Εκτιμάτε ότι το ζήτημα των ταμείων θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;


Οι πολιτικοί πρέπει να
ακούν τα μηνύματα των πολιτών χωρίς να παρασύρονται από τον θόρυβο της επικαιρότητας. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται με ορίζοντα τετραετίας. Μία σοβαρή διαχείριση απαιτεί, μακριά από τακτικισμούς, να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε στο τέλος έναν υπεύθυνο απολογισμό στον ελληνικό λαό.


6.Στα εκτός συνόρων θέματα, πώς κρίνετε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και τι περιμένετε για το δεύτερο γύρο;


Ο Σαρκοζί έχει σαφές προβάδισμα. Στον πρώτο γύρο αυτό που με εντυπωσίασε είναι πως αντί να απολογείται για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σιράκ, κατόρθωσε να παρουσιαστεί ως ο ανανεωτής της πολιτικής ζωής και να γίνει το επίκεντρο της προσοχής όλων των υποψηφίων. Οι προτάσεις του για την οικονομία είναι μία στροφή προς την ελεύθερη αγορά, χωρίς να είναι ακραίες. Οι απόψεις του θεωρητικά σοσιαλιστή Μπλερ είναι μάλλον πιο φιλελεύθερες από αυτές του Σαρκοζί. Σημαντικό επίσης είναι ότι ανέδειξε το θέμα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας. Οι πολίτες ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη ενοχλούνται ιδιαίτερα όταν το κράτος αδιαφορεί για την προστασία της περιουσίας τους και της ζωής τους.


7.Τι θεωρείτε ότι σημαίνει για το μέλλον της Ε.Ε. πιθανή εκλογή του κ. Σαρκοζί στο «τιμόνι» της Γαλλίας;


Η ΕΕ είναι ένα ποδήλατο με 27 πλέον ποδηλάτες. Οι μεγαλύτερες χώρες έχουν μεγαλύτερη επιρροή, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο παλαιότερα. Στα οικονομικά ο Σαρκοζί είναι πιο συντονισμένος με τις θέσεις της Μέρκελ και του Μπλερ. Σε σχέση με την Συνταγματική Συνθήκη, θα γίνει μία νέα διαπραγμάτευση. Νομίζω πως η συνθήκη θα πάψει να λέγεται συνταγματική όχι όμως λόγω του Σαρκοζί, αλλά λόγω των Βρετανών, των Πολωνών και των Τσέχων. Για την Τουρκία οι θέσεις του Σαρκοζί είναι σκληρές. Αλλά μην ξεχνάμε ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι φροντίζουν με την δύστροπη στάση τους να κάνουν την ζωή τους ακόμα δυσκολότερη.


8.Στο άλλο «άκρο» της Ευρώπης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Α. Γκιουλ για την προεδρία της χώρας. Πώς κρίνετε την κίνηση αυτή του κ. Ερντογάν;


Μεταξύ της δικής του υποψηφιότητας και της παραδόσεως στο κεμαλικό κατεστημένο ο Ερντογάν επέλεξε την μέση λύση προτείνοντας για την προεδρία το alter ego του. Έκανε ένα βήμα πίσω, προσπαθώντας να κάνει αργότερα δύο βήματα μπροστά. Παραμένει ο ίδιος στην πρωθυπουργία θέλοντας να χρησιμοποιήσει στις εκλογές το προσωπικό του χαρτί.
Παρά το ότι δεν κατέρχεται ο ίδιος υποψήφιος το κεμαλικό κατεστημένο αντιδρά. Η Τουρκία διέρχεται μία κρίσιμη περίοδο όπου διεξάγεται μία σκληρή μάχη τακτικής μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατού. Τι θα συμβεί τελικά; Η ιστορία είναι κάτι που κανείς ποτέ δεν προέβλεψε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο