Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Ναι μεν αλλά” της Κομισιόν για την υπερφορολόγηση των αυτοκινήτων

Η Κομισιόν θα ασχοληθεί μεν άμεσα με το θέμα της υπερφορολόγησης των αυτοκινήτων στο τέλος του 2001 ή στις αρχές του 2002, δεν φαίνεται όμως να το κάνει και μεγάλη θέρμη. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Μπολκενστάιν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ και προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κωστή Χατζηδάκη.


Συγκεκριμένα ο κ. Μπολκενστάιν απαντώντας στην ερώτηση του κ. Χατζηδάκη ο οποίος είχε θέσει το θέμα της υπερφορολόγησης των αυτοκινήτων και της ασυμφωνίας του παρόντος συστήματος με την εσωτερική αγορά και το ελεύθερο εμπόριο, σημειώνει ότι απεδείχθη ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η προσέγγιση των επιπέδων των οχημάτων λόγω του χρειάζεται ο κανόνας της ομοφωνίας για τις υποθέσεις που αφορούν φορολογικά θέματα στο Συμβούλιο Υπουργών.


Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μπολκενστάιν προσθέτει στη συνέχεια ότι σκοπεύει να υποβάλλει ανακοίνωση για τη φορολογία των αυτοκινήτων στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2002. Η ανακοίνωση αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα συζητήσεων, τόσο με τα κράτη μέλη όσο και με άλλα κοινοτικά όργανα, σχετικά με τις μελλοντικές επιλογές δράσης σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Ο κ. Μπολκενστάιν συνεχίζοντας αναφέρει ότι η Κομισιόν δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία στον τομέα της φορολογίας των οχημάτων προτού γίνει γνωστό το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων. Κατά συνέπεια, η ανακοίνωση δεν θα συνοδεύεται από νομοθετική πράξη. Η ανακοίνωση της Κομισιόν, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Μπολκενστάιν προς τον κ.Χατζηδάκη, θα περιλαμβάνει θέματα όπως η διπλή πληρωμή ή η μη επιστροφή του φόρου καταχώρησης που καταβάλλεται όταν ιδιωτικά οχήματα μεταφέρονται μονίμως σε άλλο κράτος μέλος.


Ο κ. Μπολκενστάιν επίσης στην απάντηση του επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος από την άποψη της κοινοτικής νομοθεσίας και της εναρμόνισης των εθνικών φορολογικών καθεστώτων που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη στον τομέα της φορολογίας των οχημάτων. Η εναρμόνιση που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα αφορά δύο οδηγίες του Συμβουλίου: την οδηγία 83/182/ΕΟΚ της 28ης Μαρτίου 1983, για τις φορολογικές ατέλειες που εφαρμόζονται στο εσωτερικό της κοινότητας στις προσωρινές εισαγωγές ορισμένων μεταφορικών μέσων, και την οδηγία 83/183/ΕΟΚ της 28ης Μαρτίου 1983 για τις φορολογικές ατέλειες που εφαρμόζονται στο εσωτερικό της Κοινότητας στις οριστικές εισαγωγές από κράτος μέλος, προσωπικών ειδών που ανήκουν σε ιδιώτες, περιλαμβανομένων των επιβατικών αυτοκινήτων.


Συνεχίζοντας την απάντηση του ο κ. Μπόλκενσταϊν αναφέρει ότι το 1998, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας με απώτερο στόχο τη συμμόρφωση της φορολογικής μεταχείρισης των οχημάτων που συνοδεύουν τους ιδιώτες οι οποίοι μετακινούνται από ένα κράτος μέλος σε άλλο προς την έννοια και τις αρχές της ενιαίας αγοράς. Η εν λόγω πρόταση είχε, επίσης, ως στόχο την προσαρμογή των διατάξεων των δύο προαναφερόμενων οδηγιών καθώς και την κατάργηση και αντικατάσταση αυτών των οδηγιών από μια ενιαία οδηγία. Στην πρόταση αυτή επισημαίνει στην απάντηση της η Κομισιόν εξετάσθηκαν περιπτώσεις όπως της διπλής πληρωμής του φόρου καταχώρησης ή πληρωμής υπερβολικά υψηλών φόρων επί των οχημάτων, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο επανειλημμένων καταγγελιών εκ μέρους πολιτών ή αποφάσεων του Δικαστηρίου. Η εν λόγω πρόταση, για την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατύπωσε ευνοϊκή γνώμη, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης των κρατών μελών μόνο μία φορά, το Φεβρουάριο του 1999, και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο μελέτης από το Συμβούλιο.


Με αφορμή την απάντηση του κ. Μπόλκενσταϊν ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την μείωση της φορολογίας των αυτοκινήτων παρά την δειλή στάση την οποία κρατά η Κομισιόν. Το καθεστώς των φόρων που επιβάλλονται στα καινούρια όσο και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πρέπει να εναρμονισθεί προς τους κανόνες της ενιαίας αγοράς έτσι ώστε να σταματήσει η υπερφορολόγηση του αυτοκινήτου.”

Μετάβαση στο περιεχόμενο