Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ναι στην φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών – Εφημερίδα Οικονομία

Ο συνταγματικός νομοθέτης επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Βλέπουμε όμως η ΝΔ να επιδιώκει μέσω αυτής της εκλογής να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές. Γιατί σχεδόν πάντα στην Ελλάδα βλέπουμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρεί να ρίξει την κυβέρνηση πριν ολοκληρώσει το πρόγραμμα της τετραετίας της;
Το ότι ο νομοθέτης ζητάει για τον πρόεδρο τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση αυτό δε σημαίνει ότι τα κόμματα δεν έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν διαφορετικούς υποψηφίους. Η πρόταση για τον κ. Στεφανόπουλο έγινε για να εξυπηρετήσει τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ παίζει με το θεσμό και χρησιμοποιεί σ’ αυτή την προσπάθεια το πρόσωπο του κ.Στεφανόπουλου. Ασφαλώς δε μπορεί να υποστηριχθεί η άποψη ότι ο κ. Στεφανόπουλος δεν είναι ένας καλός υποψήφιος. Όμως, πρώτον κανείς δε μπορεί επίσης να αρνηθεί και άλλους καλούς υποψηφίους και δεύτερον κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι πολύ περισσότερο μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από οποιοδήποτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύω βαθύτατα ότι οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η παράταση του βίου μιας τέτοιας κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά τον τόπο.


Η ΝΔ υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ βιάστηκε να ανοίξει τα χαρτιά του και να ανακοινώσει ότι στηρίζει τον Κ.Στεφανόπουλο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντίθετα, δεν ανακοινώνει ποιον θα στηρίξει. Αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκλέγεται άμεσα από τον λαό δεν θα ήταν πιο σωστή στάση απέναντι στους ψηφοφόρους τους τα κόμματα να ανακοινώνουν έγκαιρα τις προθέσεις τους;
Το ΠΑΣΟΚ άκαιρα και αρκετό χρονικό διάστημα πριν την εκλογή άνοιξε την προεδρολογία. Ποτέ δε θυμάμαι είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό τόσο νωρίς να σπεύδουν πολιτικοί αρχηγοί ιδίως δε ο πρωθυπουργός να “ξεκαθαρίζουν” τη θέση τους για το θέμα του υποψηφίου προέδρου. Πάλι καλά που ο κ.Σημίτης στην προσπάθεια του να είναι σαφής δε μας “ξεκαθάρισε” από τώρα ποιος θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της δημοκρατίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ το 2005. Είναι ολοφάνερο ότι η παρατεταμένη προεδρολογία αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το θεσμό του προέδρου της δημοκρατίας, για τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η ΝΔ έχει τονίσει ότι θα ανακοινώσει την απόφαση της για το θέμα του προέδρου τον Ιανουάριο. Δύο μήνες δηλαδή πριν από την εκλογή. ‘Όπως συνέβαινε πάντα και όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους θέματα. Εν πάση περιπτώσει αν ο κ. Σημίτης θέλει να ανοίγει ή να κλείνει τα χαρτιά του κατά περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι πρέπει τον ακολουθούμε.


“Το χρηματιστήριο δεν είναι τζόγος’’, ήταν μια από τις φράσεις που ακούγαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πόσο εύκολα όμως οδηγήθηκαν οι μικροεπενδυτές στο τζόγο;
Ασφαλώς και δεν είναι τζόγος. Το χρηματιστήριο αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους θεσμούς της ελεύθερης αγοράς και ως τέτοιον πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Τα τελευταία δύο χρόνια το ελληνικό χρηματιστήριο είχε αρκετά υψηλές αποδόσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί Έλληνες να πιστέψουν ότι πρόκειται για την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Και αυτό το διαπιστώσαμε στην πρόσφατη κρίση. Ήταν ένα μάθημα για αυτούς που αντιμετωπίζουν το χρηματιστήριο ως τζόγο. Είναι όμως λυπηρό ότι η συγκεκριμένη κρίση προεκλίθη σε ένα σημαντικό βαθμό από ατυχείς χειρισμούς εκ μέρους διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων.


Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να προστατευθούν οι μικροεπενδυτές;
Κυρίως θα πρέπει να προστατεύουν την επένδυση τους από φήμες οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά. Το ότι ο ‘μπατζανάκης’ μας λεει ότι η τάδε μετοχή θα κάνει limit – up δεν είναι και η ορθότερη πληροφορία. Άρα θα πρέπει να γίνονται ορθολογικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις που έχουν προοπτική στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του χρηματιστηρίου. Η μεγαλύτερη όμως προστασία είναι να μην παρεμβαίνουν οι πολιτικοί στην λειτουργία της αγοράς. Δε μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να ανεβάζει και να κατεβάζει τις τιμές των μετοχών με δηλώσεις αξιωματούχων της για πιθανές ‘φούσκες’ και άλλα τέτοια. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Αυτό που συνέβη πρόσφατα είναι απαράδεκτο και δικαιολογημένα οι επενδυτές αισθάνονται χειραγωγημένοι. Εν τέλει η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες.


Θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του χρηματιστηρίου και προς ποια κατεύθυνση;
Ασφαλώς. Αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη κρίση. Πρώτης προτεραιότητας μέτρα θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Αυτή επιβάλλεται και πρέπει να επιβλέπει της λειτουργίας του χρηματιστηρίου. Θα πρέπει όμως να είναι ανεξάρτητη από παρεμβάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Άλλα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του χρηματιστηρίου θα πρέπει να είναι η ταχεία αποϋλοποίηση των τίτλων, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος συναλλαγών, η διεύρυνση των ωρών συναλλαγών. Κυρίως χρειάζονται μέτρα τα οποία θα περιορίζουν την κερδοσκοπία και θα αναδείξουν τον επενδυτικό ρόλο του χρηματιστηρίου.


Ο Γ. Αλογοσκούφης πρότεινε στο μέλλον να φορολογηθεί η υπεραξία των μετοχών και όχι οι συναλλαγές. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρύς, αλλά και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης στη Βουλή χαρακτήρισαν ένα τέτοιο σύστημα φορολόγησης πιο δίκαιο. Αν εφαρμοσθεί πιστεύετε ότι θα απομακρύνει τους μεγαλοεπενδυτές ;
Όταν κάποιος πουλάει μια μετοχή δε σημαίνει ότι αυτόματα έχει κέρδη. Σίγουρα απέναντι στο χρηματιστήριο οι κυβερνήσεις και τα κόμματα θα πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή. Η εφαρμογή όμως ενός δικαιότερου συστήματος φορολόγησης των κερδών που προέρχονται από το χρηματιστήριο δε πιστεύω ότι θα απομακρύνει τους μεγαλοεπενδυτές. Ισχύει σχεδόν σε όλα τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια του κόσμου. Εξάλλου κάποιος μεγαλοεπενδυτής επενδύει μακροπρόθεσμα και ποντάρει στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας και της επιχείρησης στην οποία επενδύει.


Γνωρίζουμε ότι ήσασταν εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Γ΄ ΚΠΣ. Ποιες είναι οι ευκαιρίες του νέου πακέτου Πρόντι.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το νέο πακέτο. Σίγουρα τα λεφτά είναι πολλά. Θα μπορούσαν όμως να είναι περισσότερα. Και γιατί το λεω αυτό. Πρώτον, το νέο πακέτο είναι 7ετούς διάρκείας και όχι 6ετούς όπως ήταν το προηγούμενο, το πακέτο Σαντέρ δηλαδή. Δεύτερον, η Ελλάδα αδικήθηκε σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Για παράδειγμα το μερίδιο μας στο Ταμείο Συνοχής έπεσε από 18% σε 17%, ενώ της Ισπανίας ανέβηκε από 55% σε 62%. Παρόλα αυτά αν τα χρήματα αξιοποιηθούν με το σωστό τρόπο η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει έδαφος. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση και η εκπαίδευση συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης. Η κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτούς τους τομείς αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια να καλύψουμε την διαφορά από τα άλλα κράτη – μέλη. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να μην επαναληφθούν οι αδυναμίες και τα λάθη που υπήρξαν στο Β΄ΚΠΣ.


Ποια είναι η γνώμη σας για την απορροφητικότητα του Β΄ΚΠΣ;
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα οποία είναί ‘φρέσκα’, του Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα έχει ποσοστό απορρόφησης των κονδυλιών 66,9% επί του συνόλου. Βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών συνοχής. Συγκεκριμένα σας αναφέρω ότι για την υγεία και την πρόνοια το ποσοστό απορροφητικότητας είναι 40,9%, για την παιδεία 49,2%, για την καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας 36% και για τα ταχυδρομεία μόνο 12,46%. Από ότι καταλαβαίνετε τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Αλλά η απορροφητικότητα είναι μόνό ένα μέρος του προβλήματος. Το άλλο είναι τι κάνουμε τα χρήματα τα οποία απορροφούμε. Θα πρέπει να ντρεπόμαστε για το μέγεθος των κακοτεχνιών στα δημόσια έργα που γίνονται με υλικά προδιαγραφών μέχρι και 95%. Ήδη για αυτό το θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έχει προειδοποιήσει ότι θα ζητήσει πίσω τα χρήματα που μας έδωσε. Για να μην αναφερθώ στα ΚΕΚ που άλλα ήταν στα χαρτιά και άλλα ήταν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Έχουμε ‘φαει’ αρκετές κίτρινες κάρτες.


Τι είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε στο νέο ΚΠΣ;
Θα έλεγα ότι πρέπει να προσέξουμε τέσσερα πράγματα. Πρώτα από όλα είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει διακομματικός σχεδιασμός. Τα κοινοτικά κονδύλια είναι εθνική υπόθεση. Δεν αφορούν μόνο την σημερινή αλλά και την αυριανή και μεθαυριανή κυβέρνηση. Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (έργα με αυτοχρηματοδότηση, συγχρηματοδότηση. κλπ). Τρίτον, θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στον προγραμματισμό. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που έγινε δεκτή στο Βερολίνο μία χώρα μπορεί να χάσει τα κονδύλια τα οποία έχει δεσμεύσει εάν δεν τα έχει απορροφήσει μέσα σε δύο χρόνια από το έτος δέσμευσης. Άρα θα πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα μας. Τέλος, θα πρέπει να γίνεται σωστή εκτέλεση των προγραμμάτων. Η Κομισιόν θα έχει πλέον ελάχιστη ανάμιξη στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των έργων. Θα είναι όμως πολύ αυστηροί στον έλεγχο εκ των υστέρων. Με αλλά λόγια τέρμα οι κίτρινες κάρτες. Θα εισπράττουμε κατευθείαν κόκκινες.


Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού;
Ο τομέας της Περιφερειακής Πολιτικής ασχολείται κατεξοχήν με το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Συνεπώς η σημασία του τομέα αυτού για την Ελλάδα νομίζω ότι είναι αυτονόητη. Στο δε τομέα των Μεταφορών ισχύει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η διαδικασία της συναπόφασης. Άρα ο ρόλος της επιτροπής αυτής είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία είναι αφενός αποκομμένη γεωγραφικά από τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και αφετέρου έχει μεγάλη ναυτιλιακή παράδοση, ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Ευρωβουλής είναι Έλληνας. Στον δε τομέα του τουρισμού είναι λυπηρό ότι δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική πολιτική εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νέα διακυβερνητική όμως διάσκεψη που θα τροποποιήσει την συνθήκη του Άμστερντάμ είναι μια ευκαιρία να πιέσουμε ώστε να υπάρξει σχετική πρόβλεψη στη συνθήκη. Τα οφέλη για την Ελλάδα είναι προφανή.




Μετάβαση στο περιεχόμενο