Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“ΝΔ: Ο δρόμος για ανανέωση”. Άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής

Αν οι επόμενες εκλογές γίνουν κανονικά, θα γίνουν το 2013. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας, εκ των πραγμάτων, είναι να προετοιμάσει την Ελλάδα του 2020. Να διαχειριστεί τα προβλήματα της επόμενης δεκαετίας. Πρέπει, λοιπόν, να σκεπτόμαστε με όρους του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος. Να μη μένουμε σε αποφάσεις και διαπιστώσεις του χτες, αλλά να είμαστε παρόντες και να προτείνουμε λύσεις στα προβλήματα του σήμερα και του αύριο. Αν γυρίσουμε την πλάτη στις εξελίξεις και την κοινωνία, θα μας γυρίσει και η κοινωνία την πλάτη.


Η παγκοσμιοποίηση, οι κλιματικές αλλαγές, η μετανάστευση, οι νέες τεχνολογίες έχουν διαμορφώσει μια νέα εποχή. Μια εποχή με προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες. Καθήκον μας είναι να μετέχουμε ενεργά στον πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο διάλογο που γίνεται γι’ αυτά τα θέματα και να εναρμονιστούμε με τα κεντροδεξιά κόμματα της υπόλοιπης Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, για να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο, οφείλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από το ΠΑΣΟΚ σε θέματα ουδέτερα ιδεολογικά, όπως είναι η διαφάνεια και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών. Πάνω απ’ όλα όμως, οφείλουμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, την παιδεία, την προστασία του πολίτη, το περιβάλλον. Ζητήματα που αφορούν τον Ελληνα πολίτη στην καθημερινή του ζωή.


Οφείλουμε, λοιπόν, με σθένος να υποστηρίξουμε θέσεις και ιδέες ενός σύγχρονου κεντροδεξιού ευρωπαϊκού κόμματος, χωρίς ενοχικά σύνδρομα και χωρίς να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε το ιδανικό ΠΑΣΟΚ. Είναι ανάγκη, προφανώς, να δώσουμε τη μάχη των ιδεών, αλλά χωρίς να τις αντιμετωπίζουμε ως μουσειακό είδος και χωρίς να ψάχνουμε να τις βρούμε στις περασμένες δεκαετίες. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια σύγχρονη φιλελεύθερη προσέγγιση, που θεωρεί την ελεύθερη οικονομία προϋπόθεση για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Το να διακηρύσσουμε απλώς ότι έχουμε κοινωνική ευαισθησία χωρίς να υποστηρίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία που είναι παράγων δημιουργίας πλούτου είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις ελεύθερες εκπαιδευτικές δομές, θέτοντας ένα τέλος στο σοβιετικό μοντέλο της εκπαίδευσης που έχει σχεδόν επικρατήσει στη χώρα μας, με το κράτος να είναι ο μοναδικός ρυθμιστής, μην αφήνοντας χώρο για υγιή άμιλλα, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Πρέπει να στηρίξουμε μια Αστυνομία σκληρή στο έγκλημα, όχι μόνο στα Ζωνιανά, αλλά και στα Εξάρχεια. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν επιτυγχάνεται με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα, με οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα, που θα οδηγήσουν στην αλλαγή της νοοτροπίας μας.


Η Νέα Δημοκρατία του σήμερα δε χτίζεται με υλικά από το χτες. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν γύρισε από την αυτοεξορία το 1974 στην Ελλάδα, άλλαξε πολλά και σημαντικά πράγματα, προσαρμόζοντας την πολιτική του στις εξελίξεις. Σ’ αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του. Η ελπίδα του ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι μια ανίσχυρη αντιπολίτευση, μια αδύναμη Νέα Δημοκρατία. Ας πούμε «όχι», λοιπόν, σε μια περιχαρακωμένη, σε μια κλεισμένη στον εαυτό της και ξεχασμένη στο παρελθόν Νέα Δημοκρατία. Και ας στηρίξουμε την προσπάθεια για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη παράταξη. Σήμερα, πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Μόνο που πρέπει να πάμε μια σελίδα μπροστά.


Μετάβαση στο περιεχόμενο