Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Νέα αρχή με σοβαρότητα και ενωτικό πολιτικό λόγο – συνέντευξη στην εφημερίδα REALNEWS

«Στην κυβέρνηση μέχρι τις ευρωεκλογές είχαν τα λόγια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καμάρι τους.Τώρα, όμως, που κάνει παρατηρήσεις για την ασκούμενη πολιτική, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ξαναβάλει τις φουστανέλες του ‘14», υποστηρίζει στη Realnews ο Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για πολιτικό καρναβάλι. 

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει κρίση στρατηγικής, με αφορμή δηλώσεις του πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη των εταίρων για μέτρα λιτότητας και απολύσεις. «Και πριν την ευρωκάλπη παρουσίαζε τη ΝΔ ως πολιτικό και κοινωνικό δράκο που θέλει να κατασπαράξει την κοινωνία. Σάμπως δεν έχουμε μανάδες, πατεράδες, φίλους και ψηφοφόρους. Θεωρώ πως τώρα πια δεν τον πιστεύουν ούτε άνθρωποι που τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης. 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Realnews

Ο  στόχος των εκλογών πλέον για εσάς είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ;

Αυτή την ώρα οι πολίτες – όσοι μας ψήφισαν, αλλά και όσοι δεν μας ψήφισαν και ιδιαίτερα αυτοί που ψήφισαν μικρά κόμματα – κοιτούν προς την πλευρά μας και περιμένουν να τους μιλήσουμε για το πρόγραμμμά μας, για τις θέσεις μας και τις αρχές μας. Να τους μιλήσουμε για την Ελλάδα της δημιουργίας και των ευκαιριών απέναντι στην Ελλάδα της μιζέριας και της διανομής φτώχειας.
Επομένως, ο στόχος μας είναι να προβάλουμε περισσότερο το πρόγραμμά μας και να προχωρήσουμε σε ανανέωση με ποιότητα στα ψηφοδέλτιά μας, ώστε να πείσουμε όσο περισσότερους Έλληνες μπορούμε να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου. Θέλουμε να βάλουμε στην άκρη τον φανατισμό, τον διχασμό και τον λαϊκισμό και να κάνουμε μια νέα αρχή, με σοβαρότητα και ενωτικό πολιτικό λόγο.
Από εκεί και πέρα, πλησιάζοντας προς τις εκλογές, αν υπάρχει θέμα πολιτικής σταθερότητας στον ορίζοντα, θα υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μπούμε σε περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.
Πρώτα από όλα, όμως, εστιάζουμε στην προβολή των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας κοιτάζοντας στην επόμενη μέρα, κοιτάζοντας να δημιουργήσουμε, όπως λέμε, την καινούρια φωτεινή Ελλάδα.

Η Νέα Δημοκρατία απείχε από τις εργασίες της Βουλής αυτής της εβδομάδας και δεν ψήφισε και την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του αφορολόγητου. Δεν σας φοβίζει ότι με την κίνηση αυτή στέλνετε λάθος μήνυμα στους ψηφοφόρους;

Η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει επισήμως τροπολογία για μη μείωση του αφορολόγητου και η κυβέρνηση δεν την έκανε αποδεκτή. Τι μεσολάβησε μέσα σε αυτές τις τρεις εβδομάδες; Όπως και να ‘χει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί ότι μετά τις εκλογές θα πηγαίναμε προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε μικρή σημασία έχουν αυτές οι κινήσεις τελευταίας στιγμής που κάνει η κυβέρνηση μέσα στη σύγχυσή της. Εμείς δεν θελήσαμε να νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία πολιτικού θεάτρου. Ούτε τα ρουσφέτια και τις φωτογραφικές διατάξεις για την εξυπηρέτηση συγγενών και φίλων. Πάντως η πολιτική σύγχυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χωρίς προηγούμενο. Μέχρι τις Ευρωεκλογές είχαν τα λόγια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καμάρι τους. Τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει παρατηρήσεις για την ασκούμενη πολιτική, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να ξαναβάλει τις φουστανέλες του ’14. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό είναι πολιτικό καρναβάλι

Μιλήσατε για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με αυτή, τα νούμερα εμφανίζουν απόκλιση απο τον στόχο για το πλεόνασμα της τάξεως του 1%. Οι εταίροι θα ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα. Πως θα το αντιμετωπίσετε σε περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές;

Πράγματι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτυπάει καμπανάκια, που έρχονται να προστεθούν στα καμπανάκια της ΕΛΣΤΑΤ για σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης. Παράλληλα, μην ξεχνάμε ότι έχουμε, δυστυχώς, το αρνητικό πρωτάθλημα στην αύξηση των φόρων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ από το 2015 μέχρι σήμερα, ενώ είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά στις επενδύσεις. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Εμείς πάμε να εφαρμόσουμε το μίγμα οικονομικής πολιτικής που πέτυχε σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος: Λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες και στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που είναι ο μοχλός για να πάρει μπρος η οικονομία μας και να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Προς αυτή την κατεύθυνση πάμε και πιστεύω ότι, επειδή ακριβώς θα ακολουθήσουμε έναν δρόμο κοινής λογικής, θα τα καταφέρουμε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη των εταίρων για απολύσεις και μέτρα λιτότητας. Τι απαντάτε;

Ο κ. Τσίπρας μας τα έλεγε και πριν από τις Ευρωεκλογές. Παρουσίαζε τη Νέα Δημοκρατία ως πολιτικό και κοινωνικό δράκο που θέλει να κατασπαράξει την κοινωνία. Σάμπως δεν έχουμε μανάδες, πατεράδες, φίλους και ψηφοφόρους. Θεωρώ πως τώρα πια δεν τον πιστεύουν ούτε άνθρωποι που τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Έχει κρίση στρατηγικής και μια τεράστια πολιτική αμηχανία.

Debate του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσιπρα θα πραγματοποιηθεί τελικά;

Θα πραγματοποιηθεί debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η δική μας στρατηγική είναι να προβάλουμε το πρόγραμμμά μας και όχι να παίξουμε στο γήπεδο της έντασης που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν ο Τσίπρας θέλει να κάνει την προεκλογική περίοδο rodeo ας το κάνει μόνος του. Εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Ούτως ή άλλως, έγιναν πάνω από 40 debates στη Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα από το 2016 και μετά. Σε όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας παρουσίαζε τον εαυτό του ως νικητή. Τελικά, είδαμε ποιος νίκησε στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα είναι στα γαλάζια ψηφοδέλτια ή σε μια κυβέρνηση της ΝΔ. Μπορεί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιηθεί σε μια θεσμική θέση, πχ στην προεδρία της Δημοκρατίας;

Δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά θέματα του ΚΙΝΑΛ. Σεβόμαστε τον Εύαγγελο Βενιζέλο και την Φώφη Γεννηματά.
Από εκεί και πέρα, εκείνοι κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας. Έχει διευκρινιστεί από τη Νέα Δημοκρατία ότι θέμα για τον κ. Βενιζέλο δεν υπάρχει.

Αλλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μπορούν να έχουν θέση σε κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο της διεύρυνσης;

Αυτή την ώρα η προτεραιότητά μας είναι οι πολίτες. Σε αυτούς απευθυνόμαστε, με σοβαρότητα, σεμνότητα και ενωτικό λόγο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πολλές φορές ότι ως πρωθυπουργός θα επιδιώξει πολιτικές συγκλίσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουμε στην κυβέρνηση και ανθρώπους από την κοινωνία, που θα έχουν μια διαδρομή δική τους, ξεχωριστή. Επίσης, θα απευθυνθούμε και πέραν του στενού χώρου της ΝΔ για να δημιουργήσουμε μια ευρύτερη συστράτευση. Για να εκπλήξουμε ευχάριστα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Για να στείλουμε το μήνυμα ότι όλοι οι Έλληνες που πιστεύουμε στην Ευρώπη και στην κοινή λογική παλεύουμε όλοι μαζί για να γυρίσει η πατρίδα μας οριστικά σελίδα. Για να γίνει πραγματικότητα μια νέα, φωτεινή Ελλάδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο